QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 18022|回復: 75

[集體回憶] 我嘅中学(睇到有人发广州中学旧名,有感而发)

睇到有人发有关广州中学嘅旧名,我就好怀念自己喺培正中学六年嘅生活,咦六年,实在回忆好多,交到我最好嘅朋友~~所以,喺2004年我生日嗰日,我突登返去影咗一辑相~~~再贴出来同大家分享下啦~~~

咦间农行原来系一间书店,系我中学时期经常流连嘅地方,嗰时旁边重有一间冰室,我记得嗰时最多人食嘅系美登糕,我都好钟意食嘅,但我哋个美藉老师就讲咦间冰室嘅雪糕好食过美登糕~~~我嗰时重怀疑佢口不对心,不过我见佢讲得噉认真,就觉得自己好小

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

咦度原嚟系卖油油漆嘅,家阵就买鞋,真系10年人事几翻新啰~~~

本帖子中包含更多資源

咦条路都变得多啦,我细时过年,妈妈会带我嚟咦处买衫嘎~~~我喺东山大嘅

本帖子中包含更多資源

我系初一11月份转学嚟嘅,嗰时从来未听过培正,不过一到间学校,见到红砖绿瓦,就即刻钟意啦~~~

本帖子中包含更多資源

咦个系我哋嘅校徽,但唔完整,因为冇咗建校时间1889年。校徽嘅设计系‘外圆内方’,教导学生为人就应该外圆内方。我哋嘅校训系「至正至善」,讲真,我觉得为人‘正与善’就系做人嘅最高目标~~‘至正至善’先唔会变民伪君子。我哋学校嘅校色系‘红,蓝’色,称之为‘红蓝精神’,红代表热情,蓝代表沉静~~而且我最钟意嘅颜色啱啱就系鲜红,同天蓝~~~

本帖子中包含更多資源

咦座大楼叫做美洲楼,系美洲华侨捐资起嘅,我喺度读完高二高三。

本帖子中包含更多資源

从生物园睇美洲楼,最靓~~~~

本帖子中包含更多資源

美洲楼其实已经好旧,但系系好有记忆价值嘅,系我毕业嗰时都好烂啦,所以只有修辑,而且,我哋喺最顶层读高三时,落大雨试过漏水啊,咦加听讲经常会维修,而且听讲请过清华嘅人嚟研究点样维修~~成个培正,最有价值嘅系相互对望嘅美洲楼同图书馆

本帖子中包含更多資源

咦家美洲楼嘅楼梯靓好多,以前呢~~系水泥嘅,而且都好烂啦~~

本帖子中包含更多資源

咦度原来系课室,咦家变成阵列奖杯嘅地方

本帖子中包含更多資源

咦度家阵系副校长室,以前系我哋嘅课室啊,我喺度度过高二嘅岁月,但咦间唔系我所以班嘅课室,系理科重点班,我哋文科重点班喺咦层嘅最后一个课室

本帖子中包含更多資源

从咦度上美洲楼三楼

本帖子中包含更多資源

当时咦度装修~~我喺咦间课室度过我高中时最辛苦嘅一年~~高三

本帖子中包含更多資源

咦度家阵叫做历史室,旁边系听力室,我读书时,每周三下昼第一节系听力课,我嘅英文水平完全系因为自己系培正中学学生嘅原因~~嗰时喺广州,得几间中学有外藉老师嘅,我读书时,培正其实唔算好好,比唔上16中,但系,嗰时我哋嘅英文水平,特别系口语同听力,好过执信。

咦个评价唔系我哋自己吹水嘅,而且,几间东山区嘅中学同外藉老师搞活动时,外藉老师畀出嘅评价~~~

本帖子中包含更多資源

喺 最高嘅一排窗嘅课室就系我高三度过嘅地方。
嗰时除咗读书就系谂住高考,实在冇乜娱乐~~,不过我哋班啲男生就都好鬼抵死~~有一次,居然将‘五毒’买咗返嚟,噉梗系假嘎啦,最似嘅系一只蜘蛛~~我哋拎住佢到处吓人。
我系卫生委员,所以用佢嚟吓鬼个校医~~因为我最讨厌佢嚟检查做眼保健操,嗰日吓到佢跳起,冇晒仪态~~之后就好嬲我啦~~~
嗰班男生后嚟从咦个大楼嘅三楼将只蜘蛛吊落二楼,想吓下面高二嘅师弟妹~~点知~~佢哋吊咗只嘢落去之后,跑到人哋课室门口装入去~~人哋个个都喺度认真听课~~~几冇瘾啊~~~

本帖子中包含更多資源

咦个系美洲楼后门,嗰两个水龙头居然重系噉样~~~

本帖子中包含更多資源

咦间嘢都会重建,重要搞到噉靓~~知唔知系乜?系史称培正最美丽嘅地方,实情就系一个WC

本帖子中包含更多資源

咦个亭叫做金禧亭,系毓社嘅校友毕业50周年捐资起嘅记念亭~~培正中学每一个级就系一个社,都用一个字嘅命名~~~所以校友日时,你讲你系边个社嘅,就知你系边一届嘅学生~~~~

咦个亭有我最深刻嘅回忆,我同一个同学嘅友谊从咦个亭开始,而且咦份友谊已经超过10年嘞~~~

原嚟咦度前面有一个半月型嘅荷花池~~夏天会开花,有唔只青蛙~~每晚自习完返屋企,从美洲楼出嚟,就可以‘听取蛙声一片’,我嘅另一外好友,可称为才女,作诗填词不在话下嘅,每每经过就会读咦句~~ 而我呢,总系回复‘真难听’~~~

本帖子中包含更多資源

高三时试过喺咦度睇书,未到半个钟就瞓着咗,之后再唔喺噉样嘅环境中背书,实瞓着嘅~~

本帖子中包含更多資源

咦间新起嘅大楼好似叫做胡宗楼~~ 唔知系唔系胡应湘捐钱起嘅,唔记得啦~~

但系,原嚟咦个地方系有栋好有特色嘅建筑叫做白课堂,欧式两层,白色外墙,花阶砖,可惜列为危楼,嗰时边有乜嘢保育文化,就家阵都冇啦,就推咗啦~~以前好细个有一出电视剧叫做<容国团>,就系取白课堂嘅景,可惜我冇相~~~

本帖子中包含更多資源