QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 嶺南散人

[辨字辨音] 南海話所保留的粵語古音[om]

由此睇嚟,南方漢語將古代舌位較前嘅 a 讀為同部位嘅 o 應該係普遍現象。如日語音讀漢語詞吳音有個「貪欲」發 ton yoku。所以我認為早期粵語應該係全體讀 o 嘅,然而大家都知道粵語嘅進化北宋前都係緊跟中原漢語嘅步伐嘅,所以首當其衝嘅廣府話嘅音系就自自然然會發生變化,變為今日我哋見到噉。
另外,喺廣州大沙頭近電車站嗰邊有間布匹商店叫「合利」,其英文翻譯為Hop Lee,大家可以問下佢哋祖上係邊處。
南海唔大,之所以咁多口音,其實就係南海人比其他地方嘅人更識得去保留傳統,每個鎮都有自己嘅特色。除佐口音唔同之外,對有啲物品嘅叫法都有唔同嘅用詞。舉個例,丹灶人叫花生做「地豆」。

可惜南海有幾個鎮經已保留唔到鄉音,大瀝、鹽步、桂城、平洲等地新一脫後生仔,甚至最近識得個喺九江讀書嘅裏水仔,都講好純正嘅廣州音,完全聽唔出有南海口音。呢個情形喺佛山舊城區(而家叫「禪城區」),番禺大石、市橋,三水西南,增城新塘,花縣新華等地都有。鄙人覺得現時廣府話保留鄉音最多嘅縣份係順德,受省城話影響較細,兼且講省城話嘅人去到順德,當地人都唔會覺得佢哋聲談好聽勻人。
鄙人覺得現時廣府話保留鄉音最多嘅縣份係順德,受省城話影響較細,兼且講省城話嘅人去到順德,當地人都唔會覺得佢哋聲談好聽勻人
余OK 發表於 2010-7-12 18:52

我大伯娘系容奇人,的顺德话好好听,好似唱0甘口。我识听唔识讲。

听讲佛山台会将《家天下》配顺德话,希望到时有人将其放上网。http://sdljr.shunde.net.cn/News/NewShow.aspx?ID=634145306845781250
gom kop
除咗鸽咁,仲有咩字系属于gom kop行㗎
回覆 25# junking
照推,am ap 嘅字?
南海咁大,口音好多啊!
何止是南海人?正宗广州音「咁」就是读「gom2」(拉长)/「goum2」(短促)。反而是近廿年来广州新生代受到 ...
使君子 發表於 2009-12-26 18:53

我香港既,都係讀goum/gom(咁)樣

唔好乜都串人係「港」音囉
penkyamp 中將 呢個南海口音嘅字寫作  gomp3
佛山、南海同順德都讀gom,坐讀que ,唔讀co。佛山嘅石灣話甚至將扐讀成aam。個度讀成lou dou ,「系唔系度」讀成「響唔響sv」。。。
I have been using the om sound when I was 3 years old.
南海,簡直就系白話嘅原始之地。
咩廣州,佛山,順德,不過系南海中嘅城鎮。後來都割晒出去。

所以我可以講,個度系整個白話,粵語,廣府話嘅最中堅又好吾起眼嘅真正嘅幕後超級基地。