QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9305|回復: 40

[八卦時聞籮] 憤慨!唐山大地震背後的真相

昨晚,在一QQ群內見到網友貼出一「youku」視頻鏈接,題為《震驚!唐山大地震背後的真相》,分上、下兩集,其實為鳳凰衛視《社會能見度》節目的節選。節目標題--唐山地震二十九年祭,應該是05年錄製的節目,通過採訪報告文學《唐山警示錄》作者張慶洲,還有當年的地震專家黃相寧等相關人員,道出驚天大真相——唐山地震之所以造成超過24萬人如此大傷亡,實乃人為疏忽所致!因為預測結果沒有引起政府足夠重視(地震專家只能將「將發生地震」的訊息層層上報及告訴自己的家人,因佢哋冇權向外發佈),最終造成如斯嚴重後果;而青龍縣委書記參加完報告會後,冒著烏紗不保之危險,決然要將「可能發生大地震」的訊息讓每一位民眾知曉,最後青龍縣因地震而死亡的人數為1人。想想,7.8級的地震,烈度為11的地震,死亡人數竟為1人!!!  有準備與無準備之差別由此可見。可惜的是,今晚我再次打開網址欲觀看,見到的卻是「我们非常抱歉,优酷网未能找到您所访问的地址」。出現此錯誤訊息,證明該視頻已被和諧社會大潮所湮沒,甚覺可惜。待在下在網上搜尋到有其它地方留有痕跡時,必定於此與諸君共勉,敬請各位繼續關注。

­網友原訊息:
­
James007 21:50:10
震惊!唐山大地震背后的真相:上
震惊!唐山大地震背后的真相:下
悲哀!可怜!当你看完后就知道:现在的地震预测水平比32年前下滑下降.
以前枉死的人是体制的牺牲品,现在的呢?是学术之争的牺牲品?还有体制?

『一個民族如果能夠正視自己的弱點,那麼這個民族就還有希望;
一個人如果能夠承認自己的過失,那這個人就還能夠進步。
無論是一個民族還是一個人,
無視自己的弱點或者是過失,
那將會是非常危險的事情。
­
­
­
從視頻被刪除可以看出,我們的「好政府」正是如此
                                                                                                                         ——繼續無視ing……

上集地址在 22
下集地址在 24
32年前如此,想不到32年後的今年,歷史仍會重演……
狗官靠得住,猪乸都会上树!

"黃相寧只能將要發生地震的訊息告訴自己的家人,最終造成如斯嚴重後果;而青龍縣委書記參加完報告會後,冒著烏紗不保之危險,決然要將「可能發生大地震」的訊息讓每一位民眾知曉,最後青龍縣因地震而死亡的人數為1人。"

------------------------------------------------

呢种直接通知嘅方式并不是一种最理想嘅方法,或者讲,呢种方法可能响小范围内先有效.

面对大城市或广泛地方嘅灾害,理想状态系要征询"人群管理学专家"嘅意见,"人群管理学"系一门学科,专门研究响大灾难发生嘅时候如何面对有可能失控场面.而政府官员并唔系咩都识,所以,处理一D技术性高嘅问题嘅时候,只能请教专家意见.而唔系用传统手法或盲目嘅手段.

要注意嘅係,黃相寧等人只係地震局成員(佢同佢家人喺北京,並非唐山),訊息要層層上報,佢哋係冇權向外發佈地震嘅消息。

優酷去唔到,咪去YOUTUBE囉。啱啱搜索到,一樣有。

原帖由 紫凤凰 於 2008-5-16 13:33 發表 優酷去唔到,咪去YOUTUBE囉。啱啱搜索到,一樣有。

唔使睇就估得到乜回事啦。。。。

原帖由 紫凤凰 於 2008-5-16 13:33 發表 優酷去唔到,咪去YOUTUBE囉。啱啱搜索到,一樣有。

我相信 YOUTUBE 應該會有,只不過尋晚由於時間關係,冇去揾。

假如 YOUTUBE 揾唔到嘅話,我會耖返上網嘅臨時檔案(我經已在線上全部睇過),再上載到 YOUTUBE,因為比較大工程(youku網將每個視頻分存為5個部分,儲存响唔同server,個個都係10幾M),就打算禮拜再做呢件事。

爾單嘢,香港有出版。

至於封殺,恐怕係唐山嗰邊單方面嘅說法,或者新聞XX組所為。

原帖由 粤语卫士 於 2008-5-16 03:34 PM 發表     我相信 YOUTUBE 應該會有,只不過尋晚由於時間關係,冇去揾。假如 YOUTUBE 揾唔到嘅話,我會耖返上網嘅臨時檔案(我經已在線上全部睇過),再上載到 YOUTUBE,因為比較大工程(youku網將每個視頻分存為5個部分,個個 ...

Good job !

Well done!

Thank you!

啲官隱瞞就至叻

早就睇过电视啦!

悲哀。

原帖由 粤语卫士 於 2008-5-16 15:34 發表     我相信 YOUTUBE 應該會有,只不過尋晚由於時間關係,冇去揾。假如 YOUTUBE 揾唔到嘅話,我會耖返上網嘅臨時檔案(我經已在線上全部睇過),再上載到 YOUTUBE,因為比較大工程(youku網將每個視頻分存為5個部分,個個 ...

SUPPORT

啱啱上youtube睇咗,視頻不全,只有兩個,只係我10個當中嘅其中兩個,佢將我嘅下集第1個當成全套下集。

試咗下,唔用代理上載失敗;用咗代理之後,上載依然唔成功。

将啲文件传去外地,叫人哋喺外地帮你传上去吖嘛!

家下呢个噉嘅时段,莫讲话上传,下载都有困难啦!

今次盧總啱。

紫凤凰算老几呀?讲嘢冇大冇细!

仲要攞某人嚟讲,系唔系想靠害?

噉你又算老幾?我講乜又關你X事。

噉紫凤凰你又算老几啊?我又话唔话得你呀?

你讲嘢真系冇大冇细噃!咁钟意攞某人嚟讲,系唔系想靠害我哋先?!