QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: desmond

[粵語拼音] 教育學院拼音方案 vs 香港語言學學會粵語拼音方案

再麻烦你睇下呢个表, 希望你能够睇出 JYUTPING 同教院所属嘅"耶鲁系韵母系统"嘅问题来. 不过, JYUTPING 同 教院最大最大嘅问题系其属于 J 系声母系. 如果韵母系属耶鲁, 声母系属 Y 系, 其实重可以容忍嘅. 如果一个拼音系统不单只系耶鲁系嘅, 而且系属于 J 系嘅, 咁佢除咗揾来打字之外, 基本上无乜用.

一: "戚冲出吹旗"

拼音同耶鲁系嘅简单概括

Penkyamp
嘅旗帜
耶鲁系
嘅旗帜
Ek      戚
Onk   冲
Ot      出
Oy     吹

Ik     戚
Ung  冲
Eot   出
Eoy   吹

===========================================================

二: 边个对, 边个错? 边种简洁, 边种简陋? 三种拼音对比.

边个, 边个? 边种简洁, 边种简陋? 三种拼音对比. 上: JYUTPING, 中: 耶鲁, 下: PENKYAMP.

(粤语广东话拼音)

JYUT6 YU5 Gwong2 DUNG1 wa2 PING3 yam1---!      

YYUHT YYÚH Gwóng Dùng wá PING yàm---!

Yeùdyeú Guõng-DÖNK-wã PÊNK-yämp --- !

(孔子曰;打交亦用砖乎,要尽伤头肤,还要狂呼.不亦乱呼)

HUNG2 zi2 JOEK6: da2 gaau1 JIK6 JUNG6 ZYUN1 fu1, jiu3 ZEON6 SOENG1 tau4 fu1, waan4 jiu3 kwong4 fu1, bat1 JIK6 LYUN6 fu1---!

HÚNG jí YEUHK: dá gàau YIHK YUHNG JYÙN fù, yiu JEUHN SEÙNG tàuh fù, wàahn yiu kwòhng fù, bàt YIHK lyuhn fù.
---!

Hõnkjĩ YEÒD: dãgäu YÈK YÒNK JEÜN fü, yîu JÒNT SEÖNG taw fü, wanyîu kuong fü, bät YÈK LEÙN fü.
--- !

Penkyamp Jyutping 拼法对照表
左边  Penkyamp 右边 JYUTPING

Penkyamp Jyutping 韵母对照表

爸 a=a 大 ai=aai 跑 au=aau 男 am=aam 眼 an=aan 硬 ang=aang 集 ab=aap 辣 ad=aat 白 ag=aat

睇 ay=ai 口 aw=au 飲 amp=am 新 ant=an 等 ank=ang 十 ap=ap 一 at=at 黑 ak=ak
啦 ah=JYUTPING无法表示

車 e=e  掉 eau=eu 舔(白读) em=em 餅 eng=eng 夾 eb=ep
ed=et eg=ek

肥 ey=ei 明 enk=ing 食 ek=ik

靴 eo=oe  想 eong=oeng  藥 eog=oek 曰 eod=oet

書 eu=yu 短 eun=yun 月 eud=yut

知 i=i 少 iu=iu 點 im=im 面 in=in  葉 ib=ip 熱 id=it

坐 o=o 開 oi=oi  乾 on=on 講 ong=ong 渴 od=ot 學 og=ok 

做 ow=ou 佢 oy=eoi 蠢 ont=eon 出 ot=eot 用 onk=ung 六 ok=uk

苦 u=u 杯 ui=ui 門 un=un  活 ud=ut

唔 m=m 五 ng=ng

注: 每一行入边嘅韵腹属于同一个音位(可能有一个音位但读成唔同音素, 但系同一个音位. JYUTPING 唔能够做到用统一嘅字母表示同一音位)

Penkyamp Jyutping 声母对照表

波 b-b 破 p-p 摩 m-m 科 f-f

打 d-d 他 t-t 拿 n-n 啦 l-l

交 g-g 靠 k-k 孝 h-h 咬 ng-ng

瓜 gu-gw 跨 ku-kw 

知 j-z 痴 c-c 师 s-s

也 y-j 华 w-w

注: 只有三处唔同
原帖由 penkyamp 於 2008-8-9 09:05 發表 再麻烦你睇下呢个表, 希望你能够睇出 JYUTPING 同教院所属嘅"耶鲁系韵母系统"嘅问题来. 不过, JYUTPING 同 教院最大最大嘅问题系其属于 J 系声母系. 如果韵母系属耶鲁, 声母系属 Y 系, 其实重可以容忍嘅. 如果一个拼音系统不单只系耶鲁系嘅, 而且系属于 J 系嘅, 咁佢除咗揾来打字之外, 基本上无乜用..

係絕對冇用,大字其它方案都得啦,使鬼搵死Jyutping咩
我个朋友有呢种懒音, 就系"潮州懒音", "失"经常发成"塞车"个"塞", "万"经常发成"孟". "紧"经常发成"梗"

因为呢种懒音, 佢亦会经常将"出"发成"束", "进"发成"众". 呢种变韵尾而导致嘅变韵现象, 再次说明, "出", "束", "进", "众"嘅韵腹, 其实系同一个元音音位. 只系因为"出", "进"嘅韵尾系舌齿辅音, 先导致"出", "进"韵腹嘅发音, 比"束", "众"稍为前置. 呢种属于"同位异读"现象, 所以唔应该将"出", "束"韵腹当作唔同两个音位.

香港粤语老前辈黄锡凌先生, 写嘅"粤音韵汇", 误解咗粤语呢个现象, 竟然认为"出", "进"嘅韵腹, 系同"卓", 帐"韵腹系同一个音位, 或认为, "出", "进"韵腹系一个完全独立于"束", "众"韵腹嘅前置音位, 呢种错误观点, 影响咗好几代粤语拼音. 黄锡凌宽式音标, 耶鲁, JYUTPING, 教院, 广州音字典, 犯嘅都系同样呢个错误. 我觉得, 呢个系粤语语音界一个好"丢脸"嘅事情.

而 SIDNEY LAU 同 PENKYAMP, 纠正咗呢个错误, 将"出", "束", "进", "众"嘅韵腹, 用同一个音位符号表示出来. 咁先系啱嘅!
用嚴式國際音標最好,又精確,又唔使爭來爭去。

我覺得中國廣東省教育部門的廣州話拼音方案最好

廣州話拼音方案和普通話的漢語拼音方案(還有其他方言的拼音方案)原理一樣,可以互相參考對照.而且,中國廣東省教育部門的廣州話拼音方案最科學化,最貼近語音學的發音原理.

我比較中意用教院式

因為教院式基本上由粵語寬式國際音標字母化而成

而香港嘅教科書同大多數字典都係用粵語寬式音標

兩個方案其實差不多。
不過我喜歡有較簡單的編碼,
所以選粵拼。

c=ts
z=dz (其實我較喜歡用j)

原帖由 嶺南散人 於 2008-9-23 13:01 發表 用嚴式國際音標最好,又精確,又唔使爭來爭去。

嚴式國際音標太難學

識嘅人唔多

原帖由 thhui 於 2009-3-29 14:51 發表 兩個方案其實差不多。不過我喜歡有較簡單的編碼,所以選粵拼。c=tsz=dz (其實我較喜歡用j)

我本人中意用dz(z) ts多於j c

dz用z尚可,但j有啲方案用作y,如寬式音標同教院式,可能產生混淆

而多數方案都用ts多於c,用c可能係受漢拼影響

但若兩音連寫時,我都鼓勵用z,c,以免產生混淆

可能係我最初接觸到嘅粵語音標(拼音)係寬式音標,所以我較傾向於教院式

但其實無論教院定係粵拼,我都唔太滿意

因為字母化嘅粵拼都係用aa,a作表音標中嘅a,倒a,轉換起來好混淆

所以本人在自己修訂嘅陳氏粵拼中將音標中嘅倒a改寫成ae,音標a(粵拼aa)照用a

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=15688&pid=136551&page=1&extra=

如果再考慮到將廣東拼音 變成 流行的拼音輸入法,

那麼,更要主張用簡單的碼,取代繁多的碼數,或難按的鍵。

所以主張

用c, 不用ts, ch

用j, 不用z, dz  (z 較難input)

用y, 不用j (較直觀及較近似英文,e.g. 一 yat , 不用 jat)

用aa, 不用ae (連按a較快)

支持粤拼,习惯了。

有較快較好用的版本,

哪怕要改一下也是值得的,

改不是問題,

要更好的才是道理!