QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7014|回復: 28

强烈抗议粤协~!

强烈抗议粤协!!!

1.毫无理由、恶性封杀网友发言。

第一,且不谈封杀言论自由问题,就封杀手段而言,就已经足够卑劣,违反文明准则。

这是因为,如果你不是为了私怨,而是为了所谓「粤协安全」(不被封杀)问题禁止某些言论,按照文明嘅逻辑,你只可以「猫捉老鼠」——即係当嗰个ID發布「敏感」(你代共 產 黨憂慮的所謂「敏感」)文字嘅時候,你屏蔽才「說得過」。超過某個次數(這個你要公開交待,究竟是多少次,和次數有冇一個定數),你再封殺ID。

封殺咗一個,絕對冇理由一見到第二個相似嘅ID就給予封殺,因為這是違反文明世界的邏輯的:你根據別人的網名作「有罪推定」(這個「罪」還是違反民主自由準則的!),人家都未講嘢,或者講其他嘢,就已經喺道亂咁封殺!簡直係愚蠢、瘋狂嘅法西斯行為!

我再解釋,如果粵協認為自己封殺有「道理」,可以適當作出管理,但亦絕不能喺一個ID未講你們認為的所謂「敏感」的說話前,或根本說一些「不敏感」的說話的前亂咁封殺,呢個係絕對野蠻嘅!如果你咁Q樣,你同共 產 黨 有乜尻分別啫?個logic係,你假設得某君係一個「敏感嘅人」,咁你同樣可以假設所有其他網友係啫,咁咪變咗隨Q你噏囉!

第二,你地口口聲聲話為粵協生存發展著想,唔想被封殺,你地有冇諗過,香港或者其他海外Cantonese見到你地咁個野蠻專制樣,有冇mood重繼續喺道啊?如果共君有朝一日話:不行,你們廣東人發展自己的文化就是分裂祖國。咁你地可以收工、摺埋,返屋企瞓覺啦!

醒下啦,人地北方人四五年前已經辦純粹嘅民主網站啦。你唔攪政黨,共君係唔會拉人封艇架。你班友,成日喺道扮親漢,發埋曬啲大漢民族主義春秋大夢,笑人地北方人係外族。唔好傻啦!漢族從來就係一個有政權就有正統嘅民族,你地粵人唔向西方價值觀靠攏,唔講民主自由,憑咩立足啊?唔好講發展咁長遠嘞!如果從大漢民族主義出發,粵語真係中國發展嘅絆腳石!而家講下民主自由、文化獨立,唔會死人架,如果講下都出事,咁嘅社會環境,你都唔使旨意粵語生存發展到啦!

2.唔該粵協唔好咁自私,攪小動作,令好多資料無法下載啦,變返可以下載嘅,唔該。

你文化上有軟實力,自然聚腳!

唔好咁大鄉里,多謝!

柳寻风呃发帖数呀?

好!我又呃!我又呃!

呃完跟住去街街!Bye!

原帖由 Jake_ct 於 2008-1-22 19:00 發表 你地口口聲聲話為粵協生存發展著想,唔想被封殺,你地有冇諗過,香港或者其他海外Cantonese見到你地咁個野蠻專制樣,有冇mood重繼續喺道啊?如果共君有朝一日話:不行,你們廣東人發展自己的文化就是分裂祖國。咁你地可以收工、摺埋,返屋企瞓覺啦!

我一早就話過,遲啲就會有更多比我道行仲深嘅粵右光臨敝會咖喇!

Jake_ct 生咁有文墨兼咁好火,粵協嘅粵右翹楚(唔好聽嘅就畀嗰班友稱呼成「粵協第一長毛」)舍妳其誰?!!

原帖由 Jake_ct 於 2008-1-22 19:00 發表 醒下啦,人地北方人四五年前已經辦純粹嘅民主網站啦。你唔攪政黨,共君係唔會拉人封艇架

咪係!

原帖由 Jake_ct 於 2008-1-22 19:00 發表 如果從大漢民族主義出發,粵語真係中國發展嘅絆腳石!而家講下民主自由、文化獨立,唔會死人架,如果講下都出事,咁嘅社會環境,你都唔使旨意粵語生存發展到啦!

如果從大漢民族主義出發,粵語真係中國發展嘅絆腳石!

原帖由 Jake_ct 於 2008-1-22 19:00 發表 但亦絕不能喺一個ID未講你們認為的所謂「敏感」的說話前,或根本說一些「不敏感」的說話的前亂咁封殺,呢個係絕對野蠻嘅!如果你咁Q樣,你同共 產 黨 有乜尻分別啫?個logic係,你假設得某君係一個「敏感嘅人」,咁你同樣可以假設所有其他網友係啫,咁咪變咗隨Q你噏囉!

封殺咗一個,絕對冇理由一見到第二個相似嘅ID就給予封殺,因為這是違反文明世界的邏輯的:你根據別人的網名作「有罪推定」(這個「罪」還是違反民主自由準則的!),人家都未講嘢,或者講其他嘢,就已經喺道亂咁封殺!簡直係愚蠢、瘋狂嘅法西斯行為!

我替粵嚟粵掂II多謝妳!!!

支持Jack,啊唔知幾多世也都唔該自我審查下,唔系叫你唔發你想發嘅嘢,而系用啲trick。

衹能搵個中間嘅平衡點

唔知會唔會:

" 抗議接受,一切照舊」

容許講句公道說話

論壇人數日漸增多,一人有一人嘅thinking,難免思想、觀念產生各樣衝擊。講句中庸啲嘅說話,大家都有壓力,有時對定錯、啱定唔啱,喺社會道德公義或politics面前變得好模糊,一人多各種意見情緒都會爆發,難以回復起初嘅純潔性,呢個係網上論壇發展到一定規模嘅通病。本嚟粵協論壇初衷係定位於文化同學術層面上嘅話題,而唔牽涉到politics或其它敏感、人身攻擊或具爭議性嘅話題,之去到而家呢個「百花齊放」嘅階段,亦難逃此命運。而邊個敢按某啲意識形態所願豪言壯語「敢教日月換新天」,唯恐做到全國一哥,雖心有所依但受各方掣肘亦唔敢寫包單,呢個先係最大嘅矛盾。

好唔好搵個時間大家出嚟聚聚,三口六面傾傾,喺網上交流始終容易產生磨擦。怕就怕有人擔心畀人報竄落閘放狗拉人,唔肯出現咋。在此廣發英雄帖,誠邀各派代表跟帖報名參與。聚一次傾唔掂再聚,聚到有common sense先至功德圓滿。

以下係我個人的少少回應...

原帖由 Jake_ct 於 2008-1-22 19:00 發表 强烈抗议粤协!!!  

1.毫无理由、恶性封杀网友发言。

第一,且不谈封杀言论自由问题<--如果粵協專制無言論自由,你哋呢啲受貼一早就刪咗啦...

就封杀手段而言,就已经足够卑劣,违反文明准则。

这是因为,如果你不是为了私怨,而是为了所谓「粤协安全」(不被封杀)问题禁止某些言论,按照文明嘅逻辑,你只可以「猫捉老鼠」——即係当嗰个ID發布「敏感」(你代共 產 黨憂慮的所謂「敏感」)文字嘅時候,你屏蔽才「說得過」。超過某個次數(這個你要公開交待,究竟是多少次,和次數有冇一個定數),你再封殺ID。

封殺咗一個,絕對冇理由一見到第二個相似嘅ID就給予封殺,因為這是違反文明世界的邏輯的:你根據別人的網名作「有罪推定」(這個「罪」還是違反民主自由準則的!),<--驟眼看似有道理, 但諗真就覺可笑, 犯了罪的通緝犯原先叫陳小明, 改了個名叫陳大明 , 李大文, 張大千, 他就可以堂而皇之噉行出黎講"我無罪!我未犯罪!"???????????????人家都未講嘢,或者講其他嘢,就已經喺道亂咁封殺!簡直係愚蠢、瘋狂嘅法西斯行為!

我再解釋,如果粵協認為自己封殺有「道理」,可以適當作出管理,但亦絕不能喺一個ID未講你們認為的所謂「敏感」的說話前,或根本說一些「不敏感」的說話的前亂咁封殺,呢個係絕對野蠻嘅!如果你咁Q樣,你同共 產 黨 有乜尻分別啫?個logic係,你假設得某君係一個「敏感嘅人」,咁你同樣可以假設所有其他網友係啫,咁咪變咗隨Q你噏囉!

第二,你地口口聲聲話為粵協生存發展著想,唔想被封殺,你地有冇諗過,香港或者其他海外Cantonese見到你地咁個野蠻專制樣,有冇mood重繼續喺道啊?<---我都係香港的cantonese, 我唔覺得粵協野蠻專制, 相反, 我覺得點解某啲會員咁橫蠻固執又不智...如果有一日我冇晒mood 黎粵協, 係因為呢度嘅良好討論粵語同埋粵文化嘅氣氛俾人破壞...

如果共君有朝一日話:不行,你們廣東人發展自己的文化就是分裂祖國。咁你地可以收工、摺埋,返屋企瞓覺啦!

醒下啦,人地北方人四五年前已經辦純粹嘅民主網站啦。你唔攪政黨,共君係唔會拉人封艇架。<--講得幾輕鬆, 封嘅係一眾管理員的多年時間金錢心血結晶, 拉嘅係粵協負責人....再者如有研究國情, 希望你地唔好咁無知可笑...你班友,<--諗唔明所指何人...成日喺道扮親漢,發埋曬啲大漢民族主義春秋大夢,<--粵黎粵掂(大粵民族)!!!!!笑人地北方人係外族。唔好傻啦!漢族從來就係一個有政權就有正統嘅民族,你地粵人唔向西方價值觀靠攏,唔講民主自由,憑咩立足啊?唔好講發展咁長遠嘞!如果從大漢民族主義出發,粵語真係中國發展嘅絆腳石!而家講下民主自由、文化獨立,唔會死人架,如果講下都出事,咁嘅社會環境,你都唔使旨意粵語生存發展到啦!

2.唔該粵協唔好咁自私,攪小動作,令好多資料無法下載啦,變返可以下載嘅,唔該。<--好典型的只求收穫利益, 不會付出型...

你文化上有軟實力,自然聚腳!

唔好咁大鄉里,多謝!...

近來的紛爭真的場很煩厭...智者寡言...我要學下管理層了

原帖由 Yuok 於 2008-1-23 10:50 發表   論壇人數日漸增多,一人有一人嘅thinking,難免思想、觀念產生各樣衝擊。講句中庸啲嘅說話,大家都有壓力,有時對定錯、啱定唔啱,喺社會道德公義或politics面前變得好模糊,一人多各種意見情緒都會爆發,難以回復起初嘅純潔性 ...

辛苦哂喇! 版主!

Kathy 講得好啱。

我就係海外廣東人。我完全唔覺得粵協野蠻專制。如果有一日我唔再上嚟﹐係因為唔見咗論壇嘅學術氣氛。

喺度先講下我對海外粵族人嘅一啲睇法,呢裡頭嘅觀點可能會對某啲粵胞粵僑有所得罪,海涵!

講真,其實海外嘅粵族人絕大部分都冇意識到自己真正嘅族屬,佢哋最多係關注到自己嘅先祖係嚟自邊度:嚟自廣東,佢就認為佢係廣東人,嚟自福建,佢就認為佢係福建人;而家廣東同福建歸屬緊邊個國家吖?中國!哦!噉佢哋就自然而然噉引申話自己係「中國」人!「中國」又叫做咩吖?哦!「華夏」!噉佢哋又去引申成「華夏」人,「華人」囉!

由於佢哋長年孤身在外,人單力薄,難免受異域人欺凌,再加上年歲漸長,思鄉日重,所以佢哋對「唐山」嘅感情與日俱增,呢啲點點滴滴都會使到佢哋嘅故土情結越嚟越強,並且喺海外狹窄嘅族群圈裡頭發酵漫延,代代相傳不絕!呢種故土情結,首先係臺山,順德,潮陽,梅縣嘅範疇;跟著就係四邑,廣府,潮州,客家嘅範疇,再上延啲就去到廣東嘅範疇,最後先係「中國」嘅範疇。喺呢個過程裡頭,佢哋嘅意識祇有地域嘅概念,而冇民族嘅概念,呢個就係咁多海外粵族人有臺山人,廣東人,乃至到「中國」人,「華人」,「華僑」,「華裔」認同嘅根本原因。

喺一個完全陌生,同故土完全隔絕嘅環境裡頭,佢哋一唔係就畀人同化(例如最早期移民菲律賓,泰國嘅廣東人,福建人),一唔係就唯有聚族而居,喺強大嘅外力脅迫底下,喺呢啲未被同化嘅海外粵族人裡頭,佢哋嘅廣東情結,「中國」情結,「華人」情結只會越嚟越大,呢樣嘢係好自然會發生嘅,呢個亦都係點解仲有咁多海外粵族人比起「中國」嘅粵族人仲要愛「中國」,仲要愛惜「中華傳統」嘅原因。

同樣嘅道理可以反推,點解喺「中國」嘅粵族人裡頭,經已有咁多人對「中國」,對「漢族」,對「華夏」開始持懷疑嘅態度呢?咪同樣係因為一個強大嘅外力脅迫囉!我哋粵右可以理解海外粵族人嘅「愛國」情懷!之但係,妳哋可唔可以理解下我哋呢啲喺「中國」嘅粵右呢種唔「愛國」嘅情懷呢?

當然,喺海外嘅粵族人裡頭亦都有右嘅元素,而且,呢啲海外嘅粵右經已為粵協增色不少!但係,呢度有啲「局促」嘅氣氛,同樣令唔少海外粵右嘅聲音只係雁過留聲而矣。

至於香港算唔算海外?九七之前或者仲算嘅,喺2008年嘅今日,香港真係越嚟越撈囉,某啲香港粵人嘅觀點立場甚至比「中國」嘅粵族人仲要左,仲要強調「和諧愛國」!

余OK!

粵協立志要做全球粵人嘅門戶,我支持!而且我一直以嚟都係好撐場嘅。妳哋嘅處境我理解,喺SapCatDaai嗰陣,我亦都喺回帖度表達過我嘅呢種理解。

不過我理解妳哋嘅處境唔等於我認可妳哋嘅某啲過呔做法,諸如封咗我一個又一個嘅ID,對粵右嘅聲音一再打壓,噉樣算咩意思先?

我好遺憾我發嘅某啲帖令到妳哋難做,余生發帖話希望縮小粵協裡頭各派嘅歧見,以使到粵協論壇日後可以穩健噉發展落去,我表示認同。

我理解妳哋嘅處境,同時亦都關注粵協嘅處境。現時,為免激化某啲不利嘅嘢,我可以唔發任何新帖,齋係參與回帖,同時我可以對某啲敏感嘅字眼作拉丁化處理。但係,本著求同存異嘅原則,我要求確保我有自由嘅發言發帖權!呢樣嘢係我嘅最低要求!

同時,我原有嘅粵嚟粵掂;粵嚟粵掂II;粵嚟粵掂III,呢三個ID我要求解封!之前呢三個ID刪咗嘅帖我要求復原,對於涉及敏感內容嘅某啲帖,佢嘅標題乃至部分內容,我可以用拉丁化粵文嘅方式作出必要嘅修訂。

我並唔想粵協衰,我喺度經已作出咗承諾,並且打算認真兌現,假如妳哋真係有噉嘅誠意,應該做番啲善意嘅回應畀我。

國內互聯網政策隨著社會發展不斷修正,協會論壇衹不過係按相關要求調整言論尺度啫,唔同嘅時期我哋會靈活做相應嘅處理。一切都係爲咗協會論壇可以持續穩定噉長期發展,大家無需大驚小怪,亦無需爭論太多。

原帖由 卢总 於 2008-1-22 20:39 發表 柳寻风呃发帖数呀?好!我又呃!我又呃!呃完跟住去街街!Bye!

我又呃

原帖由 卢总 於 2008-1-22 20:39 發表 柳寻风呃发帖数呀?好!我又呃!我又呃!呃完跟住去街街!Bye!

我边有呃呀,我系左右做人难,唔讲好过讲啫,呃呃声,好难听!