QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: highyun

[正字本字] 粵協奉獻——粵語字各種打字法及解釋大全(2007賀歲版)

对粵字大全有两条建议:
  • 加注音输入法,即注音符号
  • 加入粵字发音嘅wav链接,可以方便唔晓粵拼者学读。

引用:
「「攴」生僻到冇人睇得明,所以唯有用個「卜」,因為以前有種食品叫「卜卜星」。」

---我覺得呢道理係非常荒謬嘅。你粵語正字關一間冇粵語文化知識嘅食品廠商咩事呢?關流行但錯誤嘅見解咩事呢?好多人都流行用錯誤嘅字,咁係咪唔使執正呢?攴呢個字唔難寫,古代解釋為「戒尺」,因此亦不難讓人接受就係bok1 bok1齋嘅本字。你講生僻,幾時夠「僆」字生僻!「僆」字都畀粵協發掘倒出嚟并為好多人接受啦。

正如xiss網友講,「既然宜家嘅電腦「扌暴」輸入唔到,就應該用輸入得到嘅本字「攴」」。

多謝管理員重視。

將自己嘅見解寫出嚟,目的係想多啲人注意,多啲人思考。并非有意挑剔粵協網站嘅正字工作。

出错

个「哋」字用紫光输入法嘅打法是「die」,而唔是「粵語字打法大全(2007賀歲版)」所用嘅「dei」。

我嘅紫光版本是3.0   是咪我嘅版本太旧定点?

系好野,多谢晒

真系多谢晒咯,呵呵

該版本可能尚有錯漏,所以目前可算係beta版,經過諸高人一段時間查錯或補充字之後,方爲正式版。若要加字, ...
highyun 發表於 2006-11-23 03:06

乜原來普通話「還有」係「重有」,而唔係「仲有」喎???