QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4508|回復: 23

粵語的由來

我認為粵語係古代壯族人(百越後裔)學習古代漢語形成的一種方言,本人係壯族人,會壯語及白話,想與大家交流下。
欢迎楼主。

楼主你好,想请教一下,点解粤语唔可以系一种语言,而系一种方言?

方言同語言係人為的區分,粵語本可以成為一種語言,佢產生的初期本係一種語言,因為佢係古代壯族人為了同中原的漢人溝通,學習漢語(古代漢語)而產生,係初期保留更多的壯語詞語,隨著時間的推迻,漢語詞語及漢語語法被運用的更多,就更像漢語。但是至今仍然保留了很多壯語的詞語及壯語語法。比如鷄娜的說法就不符合漢語語法,因為呢個係係壯語語法。中華人民共和國建立后,進行民族劃分,粵語的人群被劃分為漢族,因此,粵語變成方言,方言者係不能成為國語的地方語言。
方言同語言係人為的區分,粵語本可以成為一種語言,佢產生的初期本係一種語言,因為佢係古代壯族人為了同中原的漢人溝通,學習漢語(古代漢語)而產生,係初期保留更多的壯語詞語,隨著時間的推迻,漢語詞語及漢語語法被運用的更多,就更像漢語。但是至今仍然保留了很多壯語的詞語及壯語語法。比如鷄娜的說法就不符合漢語語法,因為呢個係係壯語語法。中華人民共和國建立后,進行民族劃分,粵語的人群被劃分為漢族,因此,粵語變成方言,方言者係不能成為國語的地方語言。 ...
新桂系 發表於 2010-3-10 12:12

荒谬!

大把国家同时拥有不止一个官方语言,点解粤语唔可以成为官方语言?!
方言同語言係人為的區分,粵語本可以成為一種語言,佢產生的初期本係一種語言,因為佢係古代壯族人為了同中原的漢人溝通,學習漢語(古代漢語)而產生,係初期保留更多的壯語詞語,隨著時間的推迻,漢語詞語及漢語語法被運用的更多,就更像漢語。但是至今仍然保留了很多壯語的詞語及壯語語法。比如鷄娜的說法就不符合漢語語法,因為呢個係係壯語語法。中華人民共和國建立后,進行民族劃分,粵語的人群被劃分為漢族,因此,粵語變成方言,方言者係不能成為國語的地方語言。
新桂系 發表於 2010-3-10 12:12

你的意思是不是认为,以蒙语为例,蒙语在中国不能成为国语,而在外蒙的话,就可以成为国语.是不是这个意思?
問題好簡單啦,因為你自己認為你係漢族,所以粵語就係漢語的一種方言,如果你弟係粵族,与漢人分開,粵語就係一種粵語,廣州音就係標準音,廣西白話就係粵語的一種方言,明白嗎
問題好簡單啦,因為你自己認為你係漢族,所以粵語就係漢語的一種方言,如果你弟係粵族,与漢人分開,粵語就係一種粵語,廣州音就係標準音,廣西白話就係粵語的一種方言,明白嗎新桂系 發表於 2010-3-10 21:27

我请你要搞清楚个主体。问题好简单,当初划定粤人系汉族嘅时间,系冇征询过粤人嘅意愿嘅;衣家那怕粤人想确认返自己个民族属性,也畀人垄断住个划定权,唔轮到粤人话事。

响国际学术界,语言嘅划分,也是不按种族来划分,而系按互相之间能否直接交流来划分。

評分

查看全部評分

我個人都認為,粵語群體與而家克壯族係同源,同係古代百越后裔,從血緣關係來講,佢地係兄弟。只不過住係東部地區的壯族人學習佐古代漢語,逐步形成今日的粵語,我地稱之為白話,「白話」者而係大家都明白之意,可以講白話係古代東部壯族人(當時係百越人)與中原漢人溝通的官方語言,好似而家的普通話。由於嶺南西部地區主要係山區,同漢人接觸少,所以不需要使用白話,得以保留自己的語言,就係今日的壯族。
        系民國及民國以前,中國的民族主要係滿、漢、蒙、回、藏五個民族,壯族人都認為自己係漢人的一個分支,粵人都咁認為。到左中華人們共和國,共產黨的民族劃分完全係為左自己統治及維護團結需要,對於北方的滿人,採取的是同化政策,對於廣西來說,為了徹底化解桂系軍閥對廣西的凝聚力,把廣西三分之一的人畫成壯族,把廣西變成少數民族區,這樣廣西的漢人心向中原漢人,族人感激党,但是壯族與廣西漢人就沒有以前的凝聚力了。
        對於粵人來說,由於使用的漢語詞彙較多,並且粵人都以自己是漢人自居,洪秀全與孫中山都是以驅除韃虜,回複中華為革命目標。更衝要的是,如果把粵人列在漢人之外,不利於中華民族大團結,所以共產黨把粵人列為漢人,粵語成為漢語七大方言之一,漢語七大方言為北方方言、吳方言、閩方言、客家方言、贛方言、湘方言、粵方言。其中粵語方言與普通話的差別最大。其語法比較像壯族語言。

評分

查看全部評分

楼主就是喜欢将语言嘅属性同政治捞埋来讲.
如果拋開政治的原因,而家的廣州話也只能系漢語的方言,因為而家的廣州話詞彙都借用普通話的詞彙,如果你識講廣西一些地方的土白話,佢保留更多的古粵語及壯語詞彙,或與應該把粵語單獨列為一種語言。

評分

查看全部評分

楼主还是先看看语言学的书在来讨论吧
如果拋開政治的原因,而家的廣州話也只能系漢語的方言,因為而家的廣州話詞彙都借用普通話的詞彙,如果你識 ...
新桂系 發表於 2010-3-11 16:03

借用普通话嘅词汇?例如?『普通话 』呢种语言咁后生,我哋粤语去借用佢嘅词汇?
如果拋開政治的原因,而家的廣州話也只能系漢語的方言,因為而家的廣州話詞彙都借用普通話的詞彙,如果你識 ...
新桂系 發表於 2010-3-11 16:03

雖然廣州話係粵語不容置疑嘅龍頭老大,不過應該承認,廣州話並唔係粵語裡頭最古老最原生態嘅支脈。

不過妳話廣州話係漢語,噉妳又真係錯。正確啲講,廣州話係粵語裡頭一個極強勢嘅方言支系,佢強勢到粵語嘅通稱都用佢個名嚟命名:Cantonese。
我認為粵語係古代壯族人(百越後裔)學習古代漢語形成的一種方言,本人係壯族人,會壯語及白話,想與大家交 ...
新桂系 發表於 2010-3-9 14:55

熱烈歡迎亞生入嚟!

唔知亞生喺僚人家園ID係乜呢?

有冇去睇睇我粵嚟粵掂喺僚人家園發表嘅獨特見解呢?

粵壯聯盟,共創我粵大業,係我政治主張嘅基石。

對於廣西來說,為了徹底化解桂系軍閥對廣西的凝聚力,把廣西三分之一的人畫成壯族,把廣西變成少數民族區,這樣廣西的漢人心向中原漢人,族人感激党,但是壯族與廣西漢人就沒有以前的凝聚力了。
新桂系 發表於 2010-3-9 14:55

為咗瓦解自金田起義以嚟長久存在嘅粵壯聯盟,支那漢人陰招使盡。
我係壯族在綫既稱乎也都系新桂繫,壯族在綫的站長系我多年既朋友。唔知粵來粵掂系唔系僚人,多謝你對僚人既關心同埋了解。我曾經同好多講粵語既人士講,粵人其實都系僚人(而家既壯族、佈衣族、水族、侗族、傣族、老國既老族、泰國既泰族、越南既農族及岱族都系僚人),佢地都話我癡綫。粵語其實就系古代僚人与古代漢人溝通既一種語言,呢個語言越到近代越似漢語,到而傢把佢列入漢語都冇幾多人反對。因為佢受漢語既影響時間太耐。
廣州話唔係漢語 係粵語方言!!
我係壯族在綫既稱乎也都系新桂繫,壯族在綫的站長系我多年既朋友。唔知粵來粵掂系唔系僚人,多謝你對僚人既 ...
新桂系 發表於 2010-3-12 09:29

妳齋睇我個ID都應該知我係粵族嚟喇,確切啲講,我係世居喺廣東嘅粵族人。

喺對待壯族嘅睇法上高,廣東嘅粵族同廣西嘅粵族有明顯唔同,起碼係中性嘅,冇廣西粵族咁負面。廣東嘅粵族人,普遍緬懷當年洪秀全喺廣西金田舉義嘅光輝往事。

1851年1月11號,洪秀全領導粵僮兩族金田聯合起義,北上江寧建立太平天國,而喺我粵本土,爆發咗策應太平天國嘅粵族洪兵起義,建立大成國,定都秀京(即潯州,今日嘅桂平)。呢個係我粵繼南越南漢之後第三獨立時期。

將「僚」嘅範疇提升到代表成個侗臺系,並唔係一個好嘅idea,用「越」好啲,我更加傾向「泛越」嘅提法,諸如「泛越國家聯盟」,「泛越族群」。

「僚」嘅範疇,應該喺布壯、岱儂、布依之內。
欢迎楼主!
妳齋睇我個ID都應該知我係粵族嚟喇,確切啲講,我係世居喺廣東嘅粵族人。

喺對待壯族嘅睇法上高 ...
粵嚟粵掂 發表於 2010-3-12 21:02

其實係唐朝之前「僚」與「越」冇乜明顯既區分,僚系來自壯語(古代的越語)的音譯,意思系自己人。「越」系對百越的總稱。而家既壯族人仲有一些地方自稱為「布越」,意思系越人。

到佐宋朝初期,有壯族人(越人)農智高起義,係南寧建立了南天國,後來係東北越人的要求下,攻打佐廣州,半年不下,宋朝睇出形勢嚴重,從北方調狄青南下伐農。南天國被蔑。農智高帶14萬族人西逃,到佐泰國只剩餘3萬人,呢3萬人幫助北泰人(秦始皇伐嶺南時逃到泰國的越人)建立佐泰國第一個統一既政權——素可泰。

而系嶺南地區,農失敗後,宋加強對嶺南越人的統治,手段就系同化越人。第一推廣漢語,第二規定只有漢裔才能參加科舉攷試。

對於第一點,我認為,粵語系係呢個時間被推廣使用既,因為,粵語系越人學習古代漢語形成既一種能夠與漢人溝通一種通用語,越人稱之為「白話」,意思就系大家都明白之意,「粵語」系後人既稱乎,應該系明清以後既稱乎。明清所講既「粵」系指兩粵之意,指廣東(粵東)及廣西(粵西)。嶺南東部地區,由於系平原多,粵語推廣比較順利,東部地區既越人逐步使用粵語,而廢棄佐自己原來既語言——越人語(即而家既壯語)。嶺南西部地區系山區,自己既語言得到保留,成為而家既壯語。這種廢壯講粵,係到佐民國時期仲係咁進行,係民國初期,廣西桂平市仲有好多村莊講壯,但係到佐而家,全部講粵。可能而家既粵人都冇贊同我既講法,我講一個列子,係廣州挖掘出土的南越王墓,有很多文物,使用漢語同粵語都無法繙譯,但係,佢地請廣西既壯族專家就可以繙譯,呢個證明,係漢朝時期廣州冇系講而家既粵語,而系越人原來系語言(壯語)。

對於第二點,規定只有漢裔才能參加科舉攷試,咁來,嶺南地區既越人紛紛編造自家既家譜,都話自己系來自中原,第一第二代人知道系編造既,但子孫以為系真既,而家兩廣地區好多家譜都話來自山東白馬街,系係那個時期編造既。中原系統治者樂意睇到咁既造假。因為佢子孫以為系真既,咁就心向中原,冇反心。我本人系壯族,姓韋,我祖先編造的故事系:我地系大將軍韓信的後代,因為被劉邦追殺,把韓既左邊去掉變成韋,而家兩廣地區的韋姓後人都以為自己來自山東,可悲的是,很多壯族韋姓、覃姓後人都曾經到山東尋根。越人啊,悲哀。

睇到呢度,你認為,越、僚、粵有何區別。