QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: xiss

[趣事趣物] 港男怒斥惡毒港女,周圍街坊拍手叫好!!!

好似叫「斗令」、「大饼」卦。问阿单春王子清楚滴。
砖拍后尾枕 發表於 2010-2-26 17:47

有冇撹錯?!?!
好似叫「斗令」、「大饼」卦。问阿单春王子清楚滴。
砖拍后尾枕 發表於 2010-2-26 17:47

「斗令」即「五仙」(半毫),但已経冇咗好耐!

「大餅」宜家都好似好少咁叫。

宜家通過就係叫「散紙/子」(其実我都唔知辺個紙/子?! )、「散銀」或正式名叫「硬幣」。
定當年香港真係應該有5文紙幣?
Jake_ct 發表於 2010-3-2 11:02

我就知道香港約70年代至宜家都冇5蚊紙幣。

(但再早期D有冇就連我都唔知喎?!?!)
香港經濟騰飛前你話有冇五文紙幣啦。

粵語叫硬幣係叫「銀仔」,「散銀」係指散碎銀子(紙),同義詞有「濕 ...
紫凤凰 發表於 2010-3-2 20:30

e, 你都算幾清楚吓喎!!
咪就系罗,「砖拍后尾枕」呢条友根本就系乡下佬一个,无知白痴,又要扮到好了解香港咁,香港已经几十年唔用斗令呢个词,如果佢去香港咁同人讲野,肯定俾人叼到佢阿妈都唔认得,宜家闹佢系教精佢乍!
回覆 45# 人革联

宜家如果仲有斗令,可以拎去D香港収蔵店度売俾佢地,都值錢o架!!

(我屋企都収埋咗一堆!! )
我就知道香港約70年代至宜家都冇5蚊紙幣。

(但再早期D有冇就連我都唔知喎?!?!) ...
デンニ王子 發表於 2010-3-26 02:27

thx,丹尼,多謝你出嚟講句公道話
回覆  外外星人

咦.外外再現江湖?休養生息咗噉耐,何出此言呢?
雨夜街燈 發表於 2010-3-25 07:34

睇意見版
xiss 發表於 2010-3-26 21:25

香港最初的纸币是由1845年在香港成立的东藩汇理银行发行。在1935年政府通过货币条例以前,很多银行都有发行纸币,但这些纸币主要作商业上的交易。政府只接受部分特许银行的纸币为合法通货。1935年以后,政府授权汇丰银行、有利银行(其后被汇丰银行并购)及印度新金山中国汇理银行(其后辗转易名为渣打银行)发行五元以上的港元纸币。而面额一元及以下的港元纸币则由香港政府发行。香港政府在1975年发行五元硬币后,五元纸币停止发行。

以上呢段係擇自[天涯]嘅,棍子十年前收咗一封5文港纸嘅利是,并无交代到呢張5文港纸係幾時发行嘅,如果
係1935年发行嘅就发达囉,雖然呢種可能性好小,不過呢張5文港纸係70年代发行就完全有可能,或者佢亲戚見到呢張5文好似咸菜噉不如攞泥醒下棍子啦,反正香港都唔流通囉

我估計佢係收到硬幣,不過以前香港就真係有過五文紙幣啫,但係就好古舊下。

五仙梗係冇咗好耐啦,香港取消仙爾個單位都好似十年打上啦。我記得嗰時睇住新聞講嘅。

係「講句公道」啩~

「講說話、講嘢」~
係「講句公道說話」啩~

「講說話、講嘢」~
寶寶 發表於 2010-3-27 15:38

一樣啦。

需要在乎嘅只係,點解有啲人鐘意講大話,而且有啲人重要幫住人哋講大話。
回覆 5# 紮那魯剛多

都好過你條大陸璨既!

五仙梗係冇咗好耐啦,香港取消仙爾個單位都好似十年打上啦。我記得嗰時睇住新聞講嘅。
紫凤凰 發表於 2010-3-27 14:56

係呀,唔記得係70年代尾定80年代初到好似都開始冇咗啦!!!
「仙」取消冇咁早,但係十年打上就絕對肯定。因為我係睇無線新聞講嘅,而我屋企收到TVB都90年代,不過估計應該好似而家大陸噉,「分」基本唔用,但個單位就喺度,所以唔用嘅時代係70-80,但要等到90年代初中先正式取消。