QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: admin

討論區已升級為7.2

有個大BUG啊,快啲修復啊

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

大粤灾难。

希望管方正视问题严重性。
penkyamp 發表於 2010-2-16 16:33

之所以要換返火狐3.5,係因為大中華地區絕大多數論壇都係用Discuz論壇嘅,而絕大多數已經升級為DZ7系列,粵協不可能置身度外,而偏偏火狐3.6由於拋棄咗某段火狐3.5中被DZ7所認定嘅「特徵代碼」,導致係DZ7對火狐3.6有兼容問題。如果你想用火狐,又要上大中華地區嘅各種論壇,為咗方便起見,就建議你換返火狐3.5嘞。

我宜家用緊嘅係火狐3.5.7
之所以要換返火狐3.5,係因為大中華地區絕大多數論壇都係用Discuz論壇嘅,而絕大多數已經升級為DZ7系列, ...
xiss 發表於 2010-2-16 17:56

就算冚大支那嘅論壇都用呢隻支撈出品嘅Discuz程式又點?我哋大粵同所謂嘅大支那又唔同路,支那用乜關我哋大粵差事吖!咪係都要將我哋大粵拉埋入嗰竇冚大支那嘅垃圾裡頭至得咖!

按妳啲邏輯,家陣冚大支那都煲緊冬瓜,妳將我哋大粵劃入呢個冚大支那嘅垃圾崗,齊齊煲冬瓜,噉粵協仲開嚟托咩?不而嗱嗱菻摺埋佢喇!
崇尚簡潔精要,係當今世界互聯網頁面板式發展嘅趨勢,睇睇歐美啲政府同機構嘅網站,都係力求素雅簡要,絕大部分喺顯要地方都標示提供純文字版,邊有呢個Discuz新版噉,咁多花fit嘢,華而不實。

查實外邊仲有好多優秀嘅論壇管理程式可以選擇,諸如vBulletin、phpBB、Invision Power Board,精悍簡要,都係好hit嘅歐西出品,完全冇必要用嗰啲花fit嘅支撈出品。而且,鬼佬嘅嘢,起碼可以絕對保證唔受支撈出品有後門監控嘅威脅先喇!絕對安全!

反正個壇都搞成噉,不而趁早試下vBulletin、phpBB、Invision Power Board呢啲來佬貨喇!尤其係呢個phpBB,全免費嘅,號稱「世界上应用最广泛的开源论坛软件」:http://www.phpbbchina.com/about/
崇尚簡潔精要,係當今世界互聯網頁面板式發展嘅趨勢,睇睇歐美啲政府同機構嘅網站,都係力求素雅簡要,絕大 ...
粵嚟粵掂 發表於 2010-2-16 20:43

DZ7的確比原來嗰個舊板塊更加簡潔時尚,畀人一種清潔之感
反正個壇都搞成噉,不而趁早試下vBulletin、phpBB、Invision Power Board呢啲來佬貨喇!尤其係呢個phpBB,全免費嘅,號稱「世界上应用最广泛的开源论坛软件」http://www.phpbbchina.com/about/
粵嚟粵掂 發表於 2010-2-16 20:43

Discuz論壇係大中華地區最多人用嘅,連香港都係最多人用嘅。

「香港人網」用嘅都係Discuz論壇
DZ7的確比原來嗰個舊板塊更加簡潔時尚,畀人一種清潔之感
xiss 發表於 2010-2-16 20:51

簡個屁,啲花fit嘢多到撚噉。

其他唔講,家陣呢個新版,發完帖之後,會彈隻+2蚊或者+3蚊嘅動畫出嚟,呢啲嘢又有咩作用?好似喺度玩緊Game噉。
電腦唔做其他嘢,唔開BT電驢,唔睇在線視頻,唔睇其他網頁,佔盡1M帶寬嘅情況之下,部電腦齋傳一幅740K嘅樣圖,搞咗兩鑊:第一次按「圖片」傳,使咗一個字,先提示上傳成功,翻睇網頁,上傳幅嘢睇唔到;第二次按「附件」傳,使咗足足兩個字先至傳完,再翻睇網頁,上傳幅嘢依然睇唔到!

真係服得呢隻新版好交關!
電腦唔做其他嘢,唔開BT電驢,唔睇在線視頻,唔睇其他網頁,佔盡1M帶寬嘅情況之下,部電腦齋傳一幅740K嘅樣 ...
粵嚟粵掂 發表於 2010-2-16 22:18

感覺粵語協會近排啲速度慢咗
不過應該唔關Dz7事,因為以前DZ6嘅時候都遇到過呢種情況
簡個屁,啲花fit嘢多到撚噉。

其他唔講,家陣呢個新版,發完帖之後,會彈隻+2蚊或者+3蚊嘅動畫出嚟, ...
粵嚟粵掂 發表於 2010-2-16 21:19

宜家有好多論壇都係噉咖喇,你唔係噉,反而顯得有啲OUT
如果你話花fit嘢唔好,噉你可以去呢個論壇睇睇:http://www.kugz.net/
你對比下粵協,究竟係邊個花fit啲呢?

論簡潔時尚,粵協今次算係做得好好咖喇,唔好求全責備啦!!
做么冇人回應咖,我嗰個BUG已經連續喺20、41樓提咗兩次啦
又有大BUG喇!!

本帖子中包含更多資源

有個大BUG啊,快啲修復啊:
xiss 發表於 2010-2-16 17:52

我用2.5.11,好正常喎。
我用2.5.11,好正常喎。
UngooChan 發表於 2010-2-17 16:44

我用火狐3.5唔得吖,宜家好多人用火狐3.5咖
兩個小建議:

第一、原來論壇用開嘅嗰隻「細明體」唔錯,可唔可以繼續沿用佢作為本論壇新模塊嘅默認字體呢 ...
xiss 發表於 2010-2-14 19:16

此两个问题已调整好。
此两个问题已调整好。
monfan 發表於 2010-2-17 17:55

辛苦晒!!
將嗰隻「好嘢推介」嘅框清走佢喇,鑊鑊打開啲帖都見到佢,gam框上邊隻X又冇反應,係都要揚著喺度,阻著晒睇帖。
就算用IE,好多時打開啲網頁都話有錯,同時右鍵失效,網頁左下角有隻黃色嘅感嘆號,頻率好快噉眨眨下。

用IE嚟到鏈接升級咗之後嘅粵協,好似係出現咗啲問題

继续反馈:两个大BUG,兩个小建议

大BUG一,请睇

大BUG二,論壇有好多「對話框」「提示框」出現咗亂碼,基本上,所有「彈出式」對話框都有亂碼,而且呢種亂碼情況無論喺IE定係火狐上都有出現:

第一個小建議,發表回覆嘅時候,喺「非源碼」編輯模式下(即係冇選中位於編輯框右上角嘅「源碼」選項),默認嘅字體顯得太細喇,能否將默認字體調一啲

第二個小建議,此處嘅字體能否調一啲:

本帖子中包含更多資源