QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: admin

討論區已升級為7.2

個人空間唔見咗,頭像搵唔返。

SupeSite info: MySQL Query Error

User: guest
Time: 2010-2-16 12:16am
Script: /index.php

SQL: SELECT t.tid, t.subject, t.fid, t.views, t.replies, t.dateline, t.lastpost FROM `discuz`.`[Table]threads` t WHERE t.blog='1' AND t.authorid='7215' AND t.displayorder>=0 ORDER BY t.tid DESC LIMIT 0,10
Error: Unknown column 't.blog' in 'where clause'
Errno.: 1054

登錄咗都畀人彈走,點搞咖?
個人空間條LINK喺邊度?
提示信息關閉
--------------------------------------------------------------------------------

對不起,您還未登錄,無法進行此操作。
好多功能都唔見咗,收藏嘅「帖子」去咗邊度?
發帖冇咗預覽功能,圖片亦冇辦法跟住文字直接黐埋落嚟。

冇咁好用囉!
您當前沒有好友——好友都冇埋!

昇級係為咗清零?
發覺去搵親個人空間就唔掂當,實畀人彈咗出嚟,又要登錄過。妖那★,新正頭,搵啲噉嘅嘢嚟搞!

必须回归 Richtext 。 而家我用 新版 firefox 只有源码,没有 richtext 显示形式,十分苦。十分不方便!!!

另外,建议返回 html。 粤坛是我所用的为数不多的有 html 的论坛。html 在这里帮了我很大忙。

过去粤坛的 richtext 是很优越的。我可以复制本坛贴链接,然后 richtext 地粘贴到一个贴中,发贴后链接不会变成死链乱链,这是别的论坛所见不到的优越点。 第二,粤坛以前是为数不多的可以粘贴视频的论坛之一。可以说是我唯一一个。  现在你们大大简化了,粤坛没法用!!!!

建议恢复以前的 HTML , 完全 richtext 包括视频粘贴。  美观等方面你们爱怎么做就怎么做。 但是功能上完全恢复从前!!!!

我号召坛有抵制新的大大简化的功能。 因为那是退化,不是进化。
抵制「我的帖子」回复部分不列整楼而列单贴,长长臭臭重复多遍。

恢复旧样!!!
必须回归 Richtext 。 而家我用 新版 firefox 只有源码,没有 richtext 显示形式,十分苦。十分不方便!! ...
penkyamp 發表於 2010-2-16 02:43

建議改用返火狐3.5,火狐3.6由於拋棄咗部份DZ用嘅識別代碼,所以對DZ7系列論壇支持得唔係幾好。。
抵制「我的帖子」回复部分不列整楼而列单贴,长长臭臭重复多遍。

恢复旧样!!! ...
penkyamp 發表於 2010-2-16 02:51

回覆舊模塊我反對,我反對停滯不前。

當然,「我的帖子」應該參考舊論壇模塊,將佢單列出嚟,DZ7應該有呢個功能嘅,我喺好多DZ7論壇都見到過
建議改用返火狐3.5,火狐3.6由於拋棄咗部份DZ用嘅識別代碼,所以對DZ7系列論壇支持得唔係幾好。。 ...
xiss 發表於 2010-2-16 10:19

喂喂喂,妳叫人將Firefox3.6變返做Firefox3.5,噉又點先?咪明顯叫人哋倒退。

升版咗之後,唔好用係事實!論壇係攞嚟發帖討論,唔係攞嚟齋睇嘅,齋靚有撚用。況且又唔覺佢真係靚咗,祇係覺佢比先前更加臃腫。

呢隻新版佔用資源多,回帖頁面反映慢兼夾繁瑣,好多時隻死人簡易框半日都彈唔到出嚟,彈咗出嚟仲要gam多次「高級」先至覆到帖。

升版咗之後,舊時啲壇內短訊冇晒,好友保存冇晒,連個blog都入唔到(係咪冇晒未知),先前用開好順眼嘅細明體唔見咗(次次自定義設定就夠煩)。
查實啲管理嘅,冇必要係要搞正年初一先至嚟升版,畀我感覺就好似要為乜乜獻禮噉,似足現時支共最興嘅為乜乜獻禮而趕頭趕命噉。

兼且,管理層冇喺升版之前事先諮詢同通知各壇友,出具明文知會升版可能會帶嚟嘅負效果,要啲人事先保存好啲私人資料。

喺選擇論壇管理軟體方面,啲管理層睇嚟係冇事先認真揀擇過,事先無作出必要嘅一段時段嘅公眾測試,就盲沖沖去升,結果出嚟嘅效果呢隻新版同舊版嚴重唔兼容。
查實外邊仲用好多論壇管理程式可以選擇,完全冇必要用支撈嘅出品,起碼安全啲,可以絕對保證唔受後門監控嘅威脅先喇!

下邊係幾款好hit嘅鬼佬編寫嘅論壇管理程式:

vBulletin:
vBulletin.com - 官方网站。 vBulletin.org - 官方代码修改站,或称作「hacks」。 vBulletinTemplates.com - 官方风格模版修改站 vBulletin 中文 - vBulletin 中文地区经销商/中文技术支持站点 PHP源动力 - vBulletin 中文民间技术支持站,vb中文增强版开发者 vBulletin Users - 官方代码修改站,或称作「hacks」。 浩瀚星空综合论坛 - 台湾额外的vBulletin专业开发产品论坛。 站长:yoching 台湾深蓝vBulletin技术论坛 - 台湾最大的vBulletin专业论坛。 虚空论坛vBulletin讨论区 - 台湾的vBulletin技术论坛。

phpBB:

phpBB 首页 phpBB 开发中心(注:网站还有当前开发中phpBB版本的「预览」!) phpBB SourceForge Project Page phpBB Support Resources phpBB中文(phpBB简体中文站台) 竹猫星球(phpBB正体中文站台)

Invision Power Board(缩写为IPB或IP.Board):

官方网站 IpbWiki

點解妳哋唔選擇?!!

「升級」后跟帖的文字被預设了字体、大小、顏色及位置安排, 這样跟帖者以複制粘貼形式发帖時其帖文的 字体、大小、顏色及位置安排
就不能保持原貌, 這嚴重違反了跟帖者的需要/要求!!!

若要顯現跟帖者原帖文的原貌, 跟帖者就要進行(以前不需要)編輯,

這對:

1.
发帖量大

2.
帖文長

3.
帖文字体、大小、顏色及位置安排複雜

簡真就是一埸災難!!!

或者因本人對帖文的字体 大小 顏色 排位 有所要求, 故本人的想法是:

今次改版倒退 !!!

希管理員及各位大大海涵 !

謝謝!

.

發帖標題遠未夠80隻字符,就夾硬話人超過咗,唔畀發!

編輯舊帖嗰陣,要夾硬連個標題都改短埋(即係少於所謂嘅80隻字符),先至可以翻寫到舊帖!啲舊標題明明喺舊版樹係啱長嘅,家陣呢個新版,就變咗做超長!

:curse: :curse: :curse:

粵協管理層冇喺升版之前事先諮詢同通知各壇友,出具明文知會升版可能會帶嚟嘅負效果,要啲人事先保存好啲私人資料。喺選擇論壇管理程式方面,啲管理層睇嚟係冇事先認真揀擇過,睇到人哋啲壇靚,就盲蹤蹤跟著去升最新版本,事先冇作出必要嘅、一段時間嘅公眾測試,結果出嚟嘅效果可謂強差人意!呢隻新版同舊版嚴重唔兼容!

粵協管理層應該對今次呢鑊匆忙升版事件公開向各壇友致歉!
大粤灾难。

希望管方正视问题严重性。
大粤灾难

希望管方正视问题严重性。
penkyamp 發表於 2010-2-16 16:33

penkyamp生對粵協可謂器重有加。