QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: zzuz

[語音探討] 上下求索系列之三:「简」姓的正确粤语读法

曾志豪

自從介紹了玉清,引來很多的抗議……不是抗議講了小哥的黃色笑話,而是投訴讀錯了小哥的姓氏。

好多有心人都投訴,說「」字當姓氏論,不應讀「廢」,應讀「秘」。

其實我們都解釋了好多遍,有人會喜歡讀自己的姓為「廢」,也有人堅持讀「秘」。

再查字典,原來兩種讀音都存在。

大公報前前社長彝民.老的英文姓氏寫法是FAI(讀音肺),你說,難道他錯了?於是,兩個讀音、一字兩讀的現像,經常出現。

http://bufishking.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1526778

另附笑話一則:

差人:查身份證......叫咩名?
費密:費密(秘密)。
差人:差人做嘢呀......咪玩啦......
費密:都話費密(秘密)咯......
差人:重玩?!阻差辦公呀.....拎身份證嚟!
(費密乖乖畀身份證差人......)
差人:哦......原來係費密(廢物)......
費密:唔係哩...係費密(秘密)......
差人:費密(廢物)就費密(廢物)啦......秘乜鬼密吖......神神秘秘咁......係就係核突啲......
費密:......-_-#
好多字做姓嘅時候,都唔同讀法,以我所識、所見、所聞,費姓讀「臂」係啱嘅。至於有費姓人自己要讀「廢」,噉可能都有佢自己嘅理由(話唔埋,係某朝某代,為咗避諱,費轉咗讀「臂」都唔定)。
簡姓,話多唔多,話少唔少,香港簡姓嘅人出名多啲,好似上高嘅朋友所講嘅,都係讀「鹼」,之前教過我嘅老師亦係姓簡,都係讀「鹼」。
F讀B音,好似漢晋果陣係咁嘅……睇過1本研究廣東話嘅書,上面有句話印象比較深:「爸者,父之別稱」,先有父再有爸,……不過有啲B音就異化成M音,流傳落嚟

應該係依個關係?但「秘清」就應該唔啱了,個名估計係「普通話」轉過嚟嘅。
認識兩個姓簡的,都讀gaan2
簡村喺佛山禪城區,唔知殺人王講嘅係咪呢條簡村?

多謝樓主分享咁多有價值嘅資料,但呢個簡字,真係 ...
highyun 發表於 2009-1-10 14:16

禪城區有簡村,佛山賓館嘅地,就系原來簡村嘅;南海西樵也有簡村,系西樵山腳,西樵布匹市場嘅地,就系簡村嘅。
本人太嫲系南海西樵簡村人,姓簡,村入面有幾百人姓簡;老竇有一個同學姓簡,系伊立浦董事長簡偉文;知道同聽過姓簡嘅人仲有廣東狀元簡文會、香港地主簡炳池、香港名人簡而清等。但從來佢哋簡姓都讀「柬」,讀成「蟹」嘅真系從來未聽過。反而姓「解」嘅讀成「蟹」就聽得多,如音樂人解承強、解小東等。誤知樓主系唔系將二個撈亂咗?

費姓好簡單可以去考究正讀,是但搵本康熙字典或者廣韻,乜事都无。
何解重有咁多人有疑問?
費姓系康熙字典入面《集韻》父沸切,音屝。姓也。《急就篇註》費氏,楚大夫費無極之後。漢有費直。
搵到反切父沸切。
而父就有陰上調同陽上調。沸就是从微部去調三等合口呼
頂到盡[費]就有陰去調同陽去調兩个紅暨讀法
而f爾个子音(聲母)系去到元朝先出現,宋朝前都无系中國出現f爾个輕脣音。
所以一定无會系fei。最多會系pei同bei。要注意暨系兩个都系不送氣。而bei系今粵語入面系无暨,原因系清化。咁就得返pei。而pei暨相對漢字就系臂。粵拼作bei。
所以讀脣系无錯。讀成今音(廢)暨就可能系新建暨氏族系无承傳底下依據洪正八韻或更後期暨韻書去搵渠等暨姓氏讀音。
其中新建暨氏族要澄清下。可能代表戰爭遷移,又可能代表唯官主義。
戰爭遷移就无便解釋
唯官主義就好似新建暨政權所授暨知識。強行學習而摒棄前人承傳。形式好似現今大多數父母爲左下一代无再講本地話。將整套政策套入下一代。而无系教渠等知識,其中包括有識之士及農民。爾可以話渠等守法,亦可以話渠等无知致无能。
唔该晒。
樓主求實噶態度真系令我尊敬,簡字讀姓氏有無其他讀音,我沒聽過,不過費姓氏讀作『秘』就肯定噶啦!大家唔使爭論咁多。TVB節目最緊要正字裏面,老師都講過好多姓氏,由於約定逐成好多人都讀錯,而姓氏本人又唔介意,唔糾正,久而久之就成左錯音。好似節目講到查姓讀『渣』、韋姓讀『圍』咁樣,你去街到問十個人九個會讀錯。所以費姓氏噶讀錯就唔出奇,不過站系我個人立場重系喜歡用正音。簡字有無其他讀音,希望大家錯賜教,畀個準確答案就好了。不過暫時就沒聽過有另外噶讀音
多谢楼主一番言谈。最近几个月佛山电台都响度播楷叔嘅《三国演义》。正如楼主所讲,楷叔一直都系讲「臂衣」,若非今日睇到本贴,都唔知「臂衣」真正写法系「费祎」。如果我系睇到喱个字先,一定会读成「废韦」。
呢㗎好䕼
唔係嘛,嗰時費翔,我父母都讀「廢」,從來都未聽過有人讀「秘」。

而且費翔嘅時候應為1987(Youtub ...
紫凤凰 發表於 2009-1-9 19:23

谭国治的确係讲过费翔为『臂』翔,当时我哋都以为佢读错,因为樋街都读『废』翔,后来先知道原来呢个字用于姓,係读『臂』呢个音。至于係唔係喺万紫千红讲,我已经唔记得,但係肯定係喺一次演出时讲嘅~~你话你从来冇听过有人将费翔读成『臂』长,本来就係你周围嘅人唔知呢个姓应该咁样读,二来,费翔亦唔姓『费』~~讲嘢唔好咁肯定,尤其自己尚后生~~