余OK 發表於 2006-12-8 05:50:12

《廣州方言詞典》年華漸逝之詞彙歸納(連載)

<p>  樓主按:《廣州方言詞典》係一本內地出版粵語辭書方面嘅好書,內容翔實,收錄粵語詞彙極為全面,且採用傳統字編排,另外睇得出編者對本字或正字、俗字都作過一定研究,甚為難得。現按詞典編排順序並改用粵拼作為索引摘錄嗰啲現今唔常用嘅詞彙,還望佢哋冇咁快入博物舘。每個詞語嘅解釋喺參照原文嘅基礎上略作修改並以粵語表達,個別詞語容易理解則祇作簡短註釋或對比其現行講法,有與粵協推薦用字唔同者則括號另註原文用字但以前者為首選用字。全集以多期連載嘅方式同大家細數年華漸逝之粵語靚詞。(註:加粗者為推薦多加使用之重點詞)</p><p><br/>baa</p><p><strong>吧喳——1. 好出主意,包攬事務,凡事都插一手 2. 能幹,有魄力,做事潑辣<br/></strong>把家姑婆——舊時自梳女自立之後,就有權將娘家睇作自己嘅家,將娘家嘅事睇作自己嘅事,可以幫娘家管家,俗稱「把家姑婆」<br/>把舦——即揸舦<br/><strong>把屁——而家多數講「有?用」</strong><br/><strong>把炮——1. 把握(亦可以講成「揸拿」) 2. 靠山,可倚仗嘅人 3. 計策,辦法</strong><br/><strong>把心唔定——而家多數講「心大心細」</strong><br/>霸家柵(訓讀作zaa6音)——1. 樣樣嘢都霸佔為己有者 2. 把家,唔准其他人掂自家啲嘢<br/>霸掗(枒)——霸道,凡事都插手,干涉他人,而家多數講「掗拃(詞典寫作「????」)」<br/>霸篼鷄——霸佔飼料盤嘅鷄,引申為霸道嘅人<br/>霸巷鷄乸——比喻惡婦<br/><strong>罷就——而家多數講「就算」</strong></p><p></p>
[此帖子已經被作者於2006-12-12 22:06:06編輯過]

愛粵者 發表於 2006-12-8 08:35:57

帖子數達50先可以瀏覽?有乜意義呢?

highyun 發表於 2006-12-8 18:34:07

樓主原意係唔想唔發言者睇到佢嘅勞動成果,不過門檻確實係設得過高嘅,我而家將佢改細咗。

余OK 發表於 2006-12-8 19:30:44

我係逐隻字逐隻字根據詞典內容打上去嘅,冇功勞都有苦勞,我嘅初衷唔係想要人哋回帖先睇到,而係想畀有心入嚟粵協且有所付出嘅朋友睇到,起碼曉得尊重我哋嘅辛勞,並鼓勵大家多發帖,門檻太低嘅話祇會縱容更多不勞而獲之徒,希望大家明白。

Wai 發表於 2006-12-8 19:38:53

<p>余OK真係有心囉,</p><p>總結出嚟嘅詞,睇咗好地道。</p><p>“罷就”而家都有聽人講。</p>

SEREN 發表於 2006-12-8 21:13:37

<p>好嘅.......................等我頂起佢</p>
[此帖子已經被作者於2006-12-8 13:14:23編輯過]

SEREN 發表於 2006-12-8 21:15:57

<p>再頂丅先</p>

余OK 發表於 2006-12-8 21:29:16

<p>  睇睇上邊呢位仁兄嘅舉動使我不得不又想加高啲門檻。</p>

殺人王 發表於 2006-12-8 22:15:01

<p>我認為可以將此貼置頂,設高尐都無所謂.</p><p></p>

highyun 發表於 2006-12-9 01:18:55

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>余OK</i>在2006-12-8 13:29:16的發言:</b><br/><p>  睇睇上邊呢位仁兄嘅舉動使我不得不又想加高啲門檻。</p></div><p>或者人哋真係想求知呢。。。。</p><p>嚟得呢個版嘅,總好過一注册就入下載版嘅人。</p>

huang 發表於 2006-12-9 03:59:14

<p>”把屁“同唔同”把鬼“? </p><p>把鬼就得聽比較多。”罷就“都聽得比較多。</p><p>重有一個好似係講”??(口七)就“唔知意思係唔係差唔多??</p><p></p>

余OK 發表於 2006-12-9 07:45:31

<p>paa</p><p>扒扒挖挖——到處he3嘢,亂搞啲嘢,例:嗰個細路哥眞係乞人憎嘅,成日都喺處~噉<br/><strong>扒頭——而家多數講「超車」</strong><br/>扒長龍——舊時指強盜船嚟搶劫<br/>扒屈頭艇——舊時指嫖尼姑 ‖屈,集韻迄韻渠勿切:「博雅短也。一曰無尾」<br/><strong>扒逆水——1. 喜歡同人哋爭辯 2. 做事不合時宜 ‖逆,此處白讀成ngaak6,文讀jik6</strong><br/><strong>爬皮——非常怕熱,多用於細路仔</strong><br/>爬離挖壁——參看「扶籬挖壁」(後補)<br/>筢撓——筢取柴草用嘅竹器 ‖撓,此處白讀成jaau1,文讀naau4</p>
[此帖子已經被作者於2006-12-12 22:04:46編輯過]

殺人王 發表於 2006-12-9 19:33:47

筢撓 個'筢' 係咪豬八戒嘅'九屎釘筢"?

余OK 發表於 2006-12-9 21:13:52

<p></p><p>maa</p><p>媽夫——諷刺,挖苦 ‖同音字<br/>螞螂艇——一種尖頭小艇,一人喺艇尾搖穞,有船篷,陳設講究。要僱用須包艇,價較貴。可坐四五人,艇上可設酒宴 ‖據講此種艇划行好快,如蜻蜓點水,故名「螞螂」。音借滿語,即蜻蜓。而家北京口語仍叫蜻蜓做「螞螂」<br/>孖孖頭——並頭,形容親密無間<br/>孖頭——戲指頭上長有大肉瘤嘅人<br/><strong>孖頭公仔——雙頭玩偶,形容兩人形影不離<br/>麻茶——而家多數講模糊<br/>麻米——1. 孤寒,小氣 2. 鍾意挑剔,瑣碎,刻薄<br/></strong>麻經——加工較粗嘅、鬆鬆噉擰起嚟嘅雙股麻繩 ‖亦叫「粗麻繩」,經,白讀成gaang1<br/>麻鷹——亦叫「崖鷹」<br/><strong>麻糖鷄渜——黃色嘅稀鷄屎 ‖渜,讀nan1<br/></strong>麻通——芝麻同糖做成嘅圓筒形嘅食品,飲茶時作茶點<br/>麻鬣——舊時婚禮所用嘅油炸饊,兩端相連,上面有芝麻 ‖鬣,讀lip3<br/>嫲姐——舊時指較年輕嘅女傭<br/>痳痘——痳疹同天花嘅統稱<br/>馬子膠——膠布,橡皮膏嘅舊稱<br/>馬杌——較大嘅四方木櫈 ‖杌,讀wu2,訓讀字。亦可能係借北方音。北京叫四方大櫈做「杌子」<br/>馬鱭魚——即鳳尾魚<br/><strong>馬騮(留)衣——又短又窄嘅、唔啱身嘅衣服(含貶義)<br/>馬後跳——舊時指辦喜事嘅人家臨時僱嚟嘅人,服務內容諸如請客人、送客人、送禮物、分嘢等<br/></strong>馬標——即賽馬票<br/>馬臣席——南洋進口嘅一種精緻嘅席,用細藤皮編成 ‖馬臣,印尼語譯音<br/><strong>馬閘——1. 一種可以摺疊嘅挨椅 2. 唔能夠摺疊嘅木製挨椅:酸枝~<br/>榪——1. 用繩紥 2. 用釘釘</strong><br/>榪釘——一種好長嘅鐵釘<br/>碼子——天平上用嘅銅砝碼,豬腰形<br/><strong>螞螂kong4——螳螂</strong></p><p></p>
[此帖子已經被作者於2006-12-12 22:09:09編輯過]

highyun 發表於 2006-12-9 21:20:38

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>殺人王</i>在2006-12-9 11:33:47的發言:</b><br/>筢撓 個'筢' 係咪豬八戒嘅'九屎釘筢"?</div><p></p>小說原文係用“耙”。

殺人王 發表於 2006-12-9 21:50:12

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>highyun</i>在2006-12-9 13:20:38的發言:</b><br/><p></p>小說原文係用“耙”。</div><p></p>筢 從 竹 又點會係豬八戒嘅武器呢...我咁都諗唔到....

eddiejones 發表於 2006-12-11 05:33:27

我觉得,呢张贴应该要好好分享,而家设置门槛有点不敢恭维

余OK 發表於 2006-12-11 05:54:03

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>eddiejones</i>在2006-12-10 21:33:27的發言:</b><br/>我觉得,呢张贴应该要好好分享,而家设置门槛有点不敢恭维</div><p></p>  喺論壇發夠20帖都唔係難事啫。若果係有心入嚟粵協學嘢同分享成果嘅,應該多啲支持論壇並且共同搞旺佢,而唔係一味噉要求分享人哋所有嘅辛勞得返嚟嘅果實,發多兩張帖(當然唔好係口水帖啦)絕對係舉手之勞。

Wai 發表於 2006-12-11 06:01:23

<p>好多詞都未見過。</p><p>睇嚟真係要惡補吓先得囉。</p><p>都係舊時嘅詞好玩啲,生鬼啲。</p>

eddiejones 發表於 2006-12-11 06:25:11

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>余OK</i>在2006-12-10 21:54:03的發言:</b><br/><p></p>  喺論壇發夠20帖都唔係難事啫。若果係有心入嚟粵協學嘢同分享成果嘅,應該多啲支持論壇並且共同搞旺佢,而唔係一味噉要求分享人哋所有嘅辛勞得返嚟嘅果實,發多兩張帖(當然唔好係口水帖啦)絕對係舉手之勞。</div><p></p>我今日先注册,我係抱住学嘢嘅态度上嚟呢度架
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 《廣州方言詞典》年華漸逝之詞彙歸納(連載)