highyun 發表於 2006-12-11 08:05:44

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>eddiejones</i>在2006-12-10 22:25:11的發言:</b><br/><p></p>我今日先注册,我係抱住学嘢嘅态度上嚟呢度架</div><p></p>呢張帖長期擺喺度,而且日日都會更新,只要你每日發幾張帖(當然唔好係水帖,否則會扣分),好快就夠分。樓主希望分享畀嗰啲真係有心學粵語嘅人,而唔係注册嚟兩次就走嘅人。

余OK 發表於 2006-12-13 05:16:26

<p></p><p>faa</p><p>花鼓——中空嘅墩仔,瓷製,外形似鼓,可坐,亦可愛嚟放花盆 ‖亦叫「鼓墩」<br/>花會——舊時嘅一種賭博,開賭局者以千字文嘅字句為根據,每日開出其中一字,參賭者買中則贏錢。參加賭博俗稱「買字花」<br/><strong>花冧(?)——花蕾,花骨朵<br/></strong>花墩——1. 置放花盆嘅磚砌嘅墩 2. 舊時迷信者家中若無子女,則買一女仔養,名叫「花墩」,以求生養<br/>花王——管理花木嘅園丁,花匠,北方叫「花兒把式」<br/><strong>花花掝——1. 輕浮,輕佻;冇信用,靠唔住 2. 大手大腳使錢,揮霍 ‖掝,集韻職韻忽域切:「裂聲」<br/></strong>花婆(或花公)——舊時結婚拜堂時,必搵一好命嘅伯爺婆同伯爺公,同時點燃一對花燭。伯爺婆叫「花婆」,伯爺公叫「花公」<br/><strong>花被冚(??)鷄籠——1. 冇錢而假裝有錢 2. 冇本事而自誇,資格唔夠而硬充數<br/></strong>花尾渡——知道「拍拖」來由就肯定知呢個詞嘞<br/>花生腳——乾癟嘅帶殼嘅花生,北京叫「半空兒」<br/><strong>花笭仔(或女)——調皮搗蛋,唔聽大人話嘅後生仔(女),多指未成年嘅 ‖笭係一種竹器,舊時愛嚟殮童屍去埋葬。此語鬧人極惡毒,今原義已漸消失。亦講「笭仔(女)」<br/></strong>花筒——煙花嘅一種,圓筒形,燃放時噴出各種花卉形狀嘅煙火<br/>化水——湮,墨水喺紙上散開</p><p></p>
[此帖子已經被作者於2006-12-12 22:10:37編輯過]

余OK 發表於 2006-12-13 05:25:32

我哋平常寫作「僆仔」「僆女」嘅「僆」,而《廣州方言詞典》用咗「笭」,值得深究吓。

余OK 發表於 2006-12-13 05:59:11

重新再對之前發過嘅嗰幾輯最最重點嘅詞彙加粗處理,成為精華中嘅精華。

殺人王 發表於 2006-12-13 23:21:17

<p>【集韻】力展切,音輦。雙生子也。【揚子·方言】<font color="#ff0000" size="6">秦晉之閒,謂之僆子</font>。 又【類篇】力健切,音??。【爾雅·釋畜】未成雞僆。【郭註】今江東呼雞少者曰僆。 又【集韻】陵延切,音連。義同。</p><p>FROM 漢典</p><p>我支持用"僆"</p><p>而"笭"字從竹,本意係籠....唔知道廣東方言詞典要用呢個</p>

余OK 發表於 2006-12-14 06:42:03

<p></p><p>daa</p><p><strong>打孖——成對,成雙 ‖亦講「打雙」</strong><br/><strong>打牙骹——而家通常講「吹水」</strong><br/><strong>打蛇隨棍上——因利乘便,鑽空子<br/></strong>打瀉茶——舊時指女子定婚之後,未婚夫死亡<br/><strong>打個突兀——而家一般會講好意外<br/></strong>打個框——而家多數講打個round<br/>打硪——打地基 ‖硪,讀ngo4,廣韻歌韻五何切:「說文曰石巖也」<br/>打河——燒鴉片煙泡<br/>打荷——負責管理賭客落注、收賭注,即「荷倌」行使職務<br/>打思肊——即係「打臊肊」 ‖肊,廣韻職韻於力切:「氣滿」<br/>打鼓趁興——順勢,乘興<br/>打鼓邊——敲邊鼓,喩幫腔助勢 ‖亦講「敲鼓邊」<br/>打預——預料,估計<br/>打敗仗——患病嘅委婉講法 ‖亦講「敗陣」<br/>打大翻——即係打關斗<br/><strong>打晒骰(色)——而家多數講「揸晒fit1」</strong><br/>打鷄——用六粒骰仔玩嘅賭博<br/>打地氣——坐臥喺地上以吸收涼氣,或將衣物置放地上使其涼。舊時去城隍廟打地氣,據說可以邀福<br/><strong>打理——1. 管理,料理 2. 理會,顧及 3. 理會、顧及之否定<br/></strong>打戲釘——混入戲院睇霸王戲<br/>打背語——講暗語,講行話,講黑話。包括打手勢,使眼色<br/>打包踭——即係起踭<br/>打飽oek6——打飽嗝<br/>打抽——一種遊戲,北方叫「打??」。用一長一短兩條木棍,兩人輪流以長棍擊短棍,勝者可繼續打落去<br/>打武仔——練武術嘅人<br/>打倒掟(椗)——1. 將物品倒過嚟 2. 頭向下<br/>打尿震——細路仔喺小便前打冷顫<br/>打對臺——唱對臺戲<br/>打店——去飯店食飯<br/><strong>打掂——豎住<br/></strong>打單——舊時土匪勒索客商,畀咗單據,先可以通行。呢個係早先嘅講法,後嚟指土匪寫信向人家恫嚇勒索<br/>打單幫——獨自一人<br/>打爛齋缽(鉢)——開齋,破咗齋戒<br/>打涊道服——比喻好人沾染咗污點,或無端做咗壞事 ‖涊,讀nan2,集韻混韻弩本切:「淟涊,濁也。」<br/>打綫刀——用一條綫絞去面上嘅寒毛,北方叫「絞臉」<br/>打燕——即係踢燕(踢毽子)<br/>打亂種——1. 混血兒嘅舊稱 2. 雜種(鬧人嘅說話)<br/>打旋風——颳旋風 ‖旋,讀zyun4,廣韻線韻辭戀切:「遶也」<br/>打踭(打掌)——修鞋時釘後掌 ‖釘前掌叫「打掌」<br/>打????——形容響聲,指器物空貌 ‖??,讀kwaang1,集韻庚韻口觥切:「????」,石聲<br/>打橫打掂——1. 橫七豎八噉(亂放) 2. 橫豎,反正,亦講「橫掂」<br/>打定螺——抽陀螺,用細繩繞住木陀螺,然後突然抽出條繩,使陀螺旋轉不止<br/>打整——1. 收拾,整理 2. 打扮,修飾<br/>打醒主意——提高注意力同警惕<br/>打傾筐——將器物翻轉,搞亂,翻騰啲嘢並整出響聲<br/>打相知——舊時女子相約不嫁,結盟為姊妹,若有人變心,另找相知,其他姊妹就聯合起嚟去打佢和佢嘅相知<br/>打杠——改卷時,用紅筆喺旁邊畫一直杠,表示有錯誤或唔妥 ‖亦戙大杉<br/>打杠架——玩單杠<br/><strong>打仰瞓——仰面瞓覺 ‖亦講「反仰瞓」。仰,此處讀ngong5,係口語音</strong><br/>打風車——側翻跟頭,北方叫「打紡車輪兒」<br/>打風舊——颳颱風 ‖舊,同音字<br/>打鳳眼——鎖扣嘅眼 ‖亦講「鎖紐門」<br/>打通關——打敗一切對手,所向無敵。多用於猜拳及賭博<br/>打通廳——舊時指喺酒家大擺宴席,打通所有嘅房間同廳堂<br/><strong>打同通——一讀「打籠通」。1. 兩人或多人合冚一牀被 2. 合謀,串通起嚟<br/></strong>打種——動物交配<br/>打??——皮膚上出現皺紋 ‖??,讀zaap3(2),廣韻洽韻側洽切:「皺??,皮老」<br/>打褶——縫紉用語,做出衫褶 ‖褶,讀zaap3<br/>打躓——1. 忽然停頓,一愣 2. 打斷,阻止 ‖躓,讀zat6,集韻質韻職日切:「跲也。」<br/><strong>打出——裸露出</strong><br/>打得埋——合得嚟,打成一片 ‖亦講「滾得埋」<br/>打樴——打橛子 ‖樴,讀dak6,廣韻德韻徒得切:「杙也。」杙,廣韻職韻興職切:「亦橛也」<br/>打黑摸——即摸黑<br/>打赤肋——光住膊頭 ‖亦講「打赤膊」<br/>打剔——打勾 ‖剔,英文tick嘅音譯<br/>打骰(色)——賭博時莊家擲骰仔,引申為做主,揸主意<br/>打躆跲——1. (鞋肥大)唔抱腳 2. 放唔穩,搖動 ‖躆,讀kik1,集韻陌韻迄逆切:「一曰動作也。」跲,讀kap1,集韻緝韻訖立切:「躓也。」<br/>打腳綁——打綁腿,纏裹腿<br/>打腳骨——1. 攔路搶劫 2. 引申為敲竹杠<br/>打薄刀——細路仔遊戲之一,兩人用手掌互拍,可以拍出好多花樣,同時唱道:「打薄刀,打過姑娘剃面毛。」毛讀高平調</p><p></p>
[此帖子已經被作者於2006-12-14 0:21:54編輯過]

余OK 發表於 2006-12-15 05:59:47

<p></p><p>taa</p><p>他佻——呢個詞大家都熟知,該字典解釋「佻」:廣韻蕭韻徒聊切:「獨行貌」</p><p>naa</p><p><strong>挐挐掕掕(或挐掕)——1. 藕斷絲連,瓜葛 2. 物品相連嚟一齊嘅樣子</strong><br/>??家——即係黐家<br/>??脷——即係黐脷根(或黐脷底)<br/>??黏——1. 粘貼得好緊 2. (小輩對長輩)親密體貼 3. 脾氣相投,合得嚟</p><p>laa</p><p><strong>揦埋——而家講「多數」多</strong><br/><strong>揦篩——1. 做事馬馬虎虎,敷衍塞責 2. 做工好差,偷工減料</strong><br/>揦草入城——比喻人食相不佳<br/>揦飲揦食(揦食)——用手攞嘢食(含貶義)<br/>揦鹽入口——形容味道好鹹</p><p></p>
[此帖子已經被作者於2006-12-18 21:05:03編輯過]

GFang 發表於 2006-12-17 05:24:49

<font face="Verdana">多謝<strong><font color="#da2549">余OK</font></strong></font>

余OK 發表於 2006-12-19 05:33:55

<p>zaa</p><p><strong>揸價——唔肯降低價錢<br/>揸二攤——1. 買酒樓飯館嘅殘羹剩飯充飢,食人家嘅剩餘 2. 買舊貨,執拾人家用過嘅衣物 3. 接手去做人哋未完成嘅事 4. 娶再婚女人 ‖亦講「執二攤」</strong><br/><strong>揸住髻是丁——揸住辮仔,揸住要害 ‖亦講「執住辮頂」</strong><br/><strong>揸大葵扇——比喻做媒人<br/></strong>揸袋——舊時銀鋪用嘅裝銀幣嘅錢袋,用草蓆或麻布做成,長尺許,每袋能裝到一百文嘅銀幣<br/><strong>揸手——1. 舊時指握手 2. 手入邊攞住 3. 管理,掌管 4. 做抵押,做質</strong><br/><strong>揸腰——細腰,上下闊而中間窄<br/>揸水——1. 輕輕洗,涮一涮 2. 擠出水分<br/>揸頸——忍氣 ‖亦講「忍頸」或‖「減勁」</strong><br/>揸痛腳——揸住人家嘅弱點或短處<br/>揸抸——做投機生意,買空賣空 ‖抸,讀zaap3,集韻合韻作答切:「持也」<br/><strong>揸骨——按摩</strong><br/><strong>渣(或苴)斗——次,差,劣,而家多數講cheap</strong><br/>皻鼻——酒糟鼻 ‖皻,讀zaa1,廣韻麻韻側加切:「皰鼻」<br/>詐呆詐吽——詐傻扮懵 ‖吽,俗字<br/>詐鬼詐馬——作怪,裝神扮鬼<br/>詐嬌弄嗲——即詐嬌<br/>詐癲賣戇——即詐癲扮傻<br/>詐癲納福——唔願勞動而詐傻以佔得某種着數<br/>詐生賴死——詐死扭計以向人勒索<br/>詐聾扮啞——裝聾裝啞</p>

余OK 發表於 2006-12-22 07:01:50

<p> </p><p>gaa</p><p>加拿——格硬插入嚟做自己唔該做嘅事或唔會做嘅事,多用於細路仔<br/>加羅——管閒事,嘥工夫,?張羅<br/>家揸頭——五香大頭菜,黑色,味鹹中帶甜<br/>家伙仔——1. 僆仔,指細蚊仔 2. 手藝,本領,功夫,辦法<br/>家持——1. 尼姑庵嘅庵主 2. 做法事時尼姑中嘅主持人<br/>家機——家庭手工生產嘅,精工製作嘅<br/>家欄鷄——自家養嘅鷄<br/><strong>家山發——舊時指因祖墳風水好而行好運,現指財運亨通</strong><br/>家用——質量佳嘅,上好嘅<br/><strong>假使間——假如</strong><br/>假魚肚——豬肉皮搞乾淨晾乾後,用沙炒勻,使其膨鬆,可用其烹製菜餚。因形似魚肚,故名。商品名稱「浮皮」<br/>假罶——1. 假情假意,唔眞心 2. 唔結實,手工好差,以假當眞 ‖罶,讀lau5,集韻有韻力九切:「說文曲梁,寡婦之笱,魚所留也。」<br/>架步——1. 黑話,手段、辦法 2. 指非法娼賭場所<br/><strong>架生——1. 家具、器物嘅統稱 2. 工人用嘅工具,演員用嘅道具 ‖古書有寫作「家生」</strong></p><p>kaa</p><p>卡位——1. 舊時指站崗嘅崗位 2. 茶樓酒館中隔開嘅背靠背嘅座椅 3. 火車車廂中隔開嘅背靠背嘅座椅<br/>卡口——1. 指官方收稅嘅關卡 2. 舊時指土匪惡霸設嘅勒索過客嘅關卡<br/><strong>抲住——1. 制服,壓制,抑制 2. 超過 ‖抲,讀kaa1,集韻麻韻丘加切:「扼也」</strong><br/><strong>揢罅——1. 兩個物體之間嘅夾縫 2. 副詞。交叉,交互。 ‖揢,集韻禡韻丘駕切:「持也」</strong></p>
[此帖子已經被作者於2007-4-28 20:22:47編輯過]

highyun 發表於 2006-12-19 19:54:27

“掝”切出嚟係讀fik6,用於“花花fit1”似乎唔多合適。花fit1呢個詞究竟源於何處呢?係譯音抑或古已有之?本字又如何?我見電視媒體經常求其寫成“花弗”。

余OK 發表於 2006-12-20 05:51:07

<p></p><p>caa</p><p><strong>差皮——人品差</strong><br/><strong>差一皮——差少少,差尐尐</strong><br/><strong>蹅——失足踩入(泥水等) ‖讀caa1,集韻作「?」,佳韻攄佳切:「蹋也」</strong><br/>茶瓜——用白瓜醃製嘅小菜,爽甜。病人人食慾不佳者多用佢嚟送飯或送粥<br/>茶籮——舊時嘅茶壺保暖器,籮形,裏面有棉襯<br/>茶果——1. 待客飲茶時食嘅小食品,如油炸芋頭絲、白薯片、慈菇片等,亦叫「或茶泡」 2. 舊時結婚前後,男方喺過禮同回門時送女方嘅各種小食品<br/>茶檳——大酒樓飯店畀伙記嘅賞金,嚟自向顧客收取嘅檳榔小碟費等小費<br/><strong>茶竿竹——1. 一種細而堅實嘅竹,多愛嚟晾衣服 2. 比喻外表精瘦但好結實嘅人</strong><br/><strong>茶盅——有蓋嘅茶碗,底下有碟托住,北京叫「蓋碗兒」 ‖亦叫「焗盅」</strong><br/>茶腳——1. 飲剩低嘅茶或隔夜嘅剩茶水 2. 舊式婚俗,男方喺過禮或三朝回門時送食品畀女方,女方回送嘅糕餅小食之類,男方將其分送畀親友,叫「茶腳」<br/>查揦——審問,查問,追查<br/><strong>?——塗改,塗抹 ‖讀caa5,廣韻馬韻徐野切:「?,墁污也。出文字辨疑」<br/>?涴(或?涴檔、?汪)——破壞,搞污糟 ‖涴,讀wo2,廣韻過韻烏臥切:「泥着物也,亦作污」<br/>岔亂——打斷(人哋嘅話),打岔 ‖亦講「柵亂」。岔,呢處讀caa5<br/>岔亂歌柄——打斷人哋唱歌或講說話 ‖亦講「劖亂歌柄」或「柵亂歌柄」<br/></strong>奓——叉開,張開 ‖讀caa3,廣韻禡韻陟駕切:「張也,開也」<br/>奓鼻——鼻翅闊,鼻孔大<br/>奓腳——1. 腿向外撇開 2. 上窄下闊嘅<br/>奓膊——闊膊頭</p><p></p>
[此帖子已經被作者於2006-12-19 22:31:49編輯過]

余OK 發表於 2006-12-21 07:59:32

<p></p><p>saa</p><p>卅六向——心意不決,心猿意馬 ‖亦講「廿四向」<br/>沙屎蟲——蚊嘅幼蟲,孑孓<br/><strong>沙梨?——豬臀部嘅肉,呢個部位最佳 ‖?,集韻屋韻都木切</strong><br/><strong>沙煲兄弟——喩關係唔牢固嘅「老朋、老死」,好似沙煲易打爛</strong><br/><strong>沙膽——大膽,膽大包天</strong><br/>沙蟬——蟬嘅一種<br/>沙潬——水中沙洲逐漸成為可種植水草嘅沙地,叫「沙潬」。再經過多年始成為沙田,可以種稻 ‖潬,廣韻旱韻徒旱切:「水中沙出為潬。」<br/><strong>沙塵(或沙塵白攉)——浮誇輕佻,盲目自大</strong><br/>沙艇——舊時江上遊艇嘅一種,有篷,兩頭鈍,行駛平穩。艇中陳設講究,可供飲酒、住宿。僱用要包艇,唔搭散客,費用較貴。<br/>沙蝨——1. 沙中蟲仔,會咬人皮膚 2. 白薯病,肉有黃點,有苦味<br/><strong>唦唦滾——浮躁,作風唔踏實</strong><br/><strong>唦哩弄??——莽撞,亂嚟 ‖弄,集韻送韻盧貢切:「說文玩也。」。又寫作「挵」。??,集韻用韻昌用切:「挵??,邪行」</strong><br/>耍把戲——魔術嘅俗稱 ‖亦叫「變戲法」或「敕cik1法」<br/>耍得——有本事,有一手<br/>挱盲盲——細路仔遊戲之一,捉伊人,一人蒙住眼嚟摸眾人 ‖挱,讀saa2,集韻麻韻師加切:「挓挱,開貌。」亦講「摸盲盲」或「捉盲盲」<br/>灑灰水——抹石灰漿 ‖亦講「油灰水」或「掃灰水」</p><p></p>
[此帖子已經被作者於2007-4-28 20:20:16編輯過]

大话吹水 發表於 2006-12-28 21:01:35

<p><font face="細明體">絕對支持啦,以後所有高級書院同初級書院問嘅粵用字問題,</font><font face="細明體">可唔可以絕成一個粵語專用詞欄目啊!</font></p><p><font face="MingLiU">順便附帶上我哋常用嘅錯字。比如:我<font color="#ff0000">畀(俾)</font>樣嘢你!--俾:常用別字。</font></p>

余OK 發表於 2007-1-4 05:46:14

<p>ngaa</p><p>牙齒打卦——牙齒打顫 ‖亦講「牙關打卦」<br/><strong>牙屎——一個意思係「牙擦」</strong><br/>牙灰——稻穀殻製成嘅去污粉,用嚟擦洗器皿<br/><strong>牙骹鏟——指自傲而又口水多過茶嘅人<br/>牙斬斬——自負而又唔曉講說話</strong><br/><strong>牙譫譫——喋喋不休,亂講一通 ‖譫,讀zaap3,廣韻盍韻章盍切:「多言也」</strong><br/><strong>牙力——權威,威信<br/></strong>瓦桁——屋頂上嘅瓦壟溝,排水用<br/>瓦公仔——老式屋脊上安裝嘅陶製小人、小動物<br/><strong>閕髀閕趽——1. 兩腿分開坐住 2. 走路時兩腳向外撇 ‖趽,讀baang 6,廣韻唐韻步光切:「膝脛曲貌。」集韻庚韻蒲庚切:「說文曲脛馬也。」</strong></p>
[此帖子已經被作者於2007-4-28 20:24:32編輯過]

peterluk 發表於 2007-1-5 06:49:43

希望能夠看到精彩內容呀.......................

tamwaikit 發表於 2007-3-2 08:45:12

<p>等我睇睇~~~~~~~~~~~</p>

chow8rain 發表於 2007-3-15 22:38:10

好無奈,級數未夠,睇唔到!

fms79 發表於 2007-4-4 00:51:06

O?未夠權限睇~~

余OK 發表於 2007-4-29 05:07:33

haa

<p>haa</p><p><strong>蝦仔飯——硬飯,煮得顆粒分明有如蝦仔</strong> <br/>蝦膠——鮮蝦肉做成泥狀,係菜餚嘅半成品<br/>蝦笱——捕捉河蝦嘅器具,比蝦籠大啲 ‖笱,讀gau2,廣韻厚韻古厚切:「魚笱,取魚竹器」<br/><strong>蝦毛——1. 極細嘅蝦,可腌製成蝦醬 2. 比喻低微人物:大魚食細魚,細魚食~</strong><br/>蝦春——河汊中嘅一種浮游生物,以前街市有賣,生嘅灰色,蒸熟後紅色,味美,可做菜餚配料。有人誤以為蝦<span style="FONT-SIZE: 42pt; FONT-FAMILY: 宋体-方正超大字符集; mso-hansi-font-family: 宋体-方正超大字符集; mso-bidi-font-family: 宋体-方正超大字符集; mso-font-kerning: 1.0pt; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: ZH-CN; mso-bidi-language: AR-SA;"><font size="4">膥</font></span> ‖亦叫「泥蝦」<br/><strong>蝦餃——1. 蝦肉餃子 2. 戲指老人嘅八字鬚 3. 戲指八字鬚嘅老人<br/></strong>蝦眼水——啱水滾時有小泡如蝦眼大,此時嘅水叫「蝦眼水」<br/>瘕淋咳嗽——久咳不止 ‖瘕,讀haa1,集韻麻韻虛加切:「喉病」<br/><strong>謑、謑霸——欺負<br/>謑人謑物——欺人太甚</strong><br/><strong>霞霧——1. 浮躁,魯莽 2. 礙事 3. 愛挑剔,難侍候</strong><br/>下水船——向下游行駛嘅船(同「上水船」相對) ‖下,讀haa5<br/><strong>下水——牛、豬嘅內臟 ‖亦叫「下雜」</strong><br/><strong>下間——廚房嘅舊稱</strong><br/>下滿堂——結婚時,新娘封賞男家下人嘅利市嘅總稱;回門時,男家回封畀女家下人嘅利市嘅總稱<br/>下腳——唔能夠用嘅剩料,下腳料<br/><strong>下作——舉止唔高雅,唔斯文</strong></p>
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 《廣州方言詞典》年華漸逝之詞彙歸納(連載)