QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 余OK

[資料收集] 《廣州方言詞典》年華漸逝之詞彙歸納(連載)

QUOTE:
以下是引用eddiejones在2006-12-10 22:25:11的發言:

我今日先注册,我係抱住学嘢嘅态度上嚟呢度架

呢張帖長期擺喺度,而且日日都會更新,只要你每日發幾張帖(當然唔好係水帖,否則會扣分),好快就夠分。樓主希望分享畀嗰啲真係有心學粵語嘅人,而唔係注册嚟兩次就走嘅人。

[Post=20]

faa

花鼓——中空嘅墩仔,瓷製,外形似鼓,可坐,亦可愛嚟放花盆 ‖亦叫「鼓墩」
花會——舊時嘅一種賭博,開賭局者以千字文嘅字句為根據,每日開出其中一字,參賭者買中則贏錢。參加賭博俗稱「買字花」
花冧(?)——花蕾,花骨朵
花墩——1. 置放花盆嘅磚砌嘅墩 2. 舊時迷信者家中若無子女,則買一女仔養,名叫「花墩」,以求生養
花王——管理花木嘅園丁,花匠,北方叫「花兒把式」
花花掝——1. 輕浮,輕佻;冇信用,靠唔住 2. 大手大腳使錢,揮霍 ‖掝,集韻職韻忽域切:「裂聲」
花婆(或花公)——舊時結婚拜堂時,必搵一好命嘅伯爺婆同伯爺公,同時點燃一對花燭。伯爺婆叫「花婆」,伯爺公叫「花公」
花被冚(??)鷄籠——1. 冇錢而假裝有錢 2. 冇本事而自誇,資格唔夠而硬充數
花尾渡——知道「拍拖」來由就肯定知呢個詞嘞
花生腳——乾癟嘅帶殼嘅花生,北京叫「半空兒」
花笭仔(或女)——調皮搗蛋,唔聽大人話嘅後生仔(女),多指未成年嘅 ‖笭係一種竹器,舊時愛嚟殮童屍去埋葬。此語鬧人極惡毒,今原義已漸消失。亦講「笭仔(女)」
花筒——煙花嘅一種,圓筒形,燃放時噴出各種花卉形狀嘅煙火
化水——湮,墨水喺紙上散開

[/Post]

[此帖子已經被作者於2006-12-12 22:10:37編輯過]
  我哋平常寫作「僆仔」「僆女」嘅「僆」,而《廣州方言詞典》用咗「笭」,值得深究吓。
  重新再對之前發過嘅嗰幾輯最最重點嘅詞彙加粗處理,成為精華中嘅精華。

【集韻】力展切,音輦。雙生子也。【揚子·方言】秦晉之閒,謂之僆子。 又【類篇】力健切,音??。【爾雅·釋畜】未成雞僆。【郭註】今江東呼雞少者曰僆。 又【集韻】陵延切,音連。義同。

FROM 漢典

我支持用"僆"

而"笭"字從竹,本意係籠....唔知道廣東方言詞典要用呢個

[Post=50]

daa

打孖——成對,成雙 ‖亦講「打雙」
打牙骹——而家通常講「吹水」
打蛇隨棍上——因利乘便,鑽空子
打瀉茶——舊時指女子定婚之後,未婚夫死亡
打個突兀——而家一般會講好意外
打個框——而家多數講打個round
打硪——打地基 ‖硪,讀ngo4,廣韻歌韻五何切:「說文曰石巖也」
打河——燒鴉片煙泡
打荷——負責管理賭客落注、收賭注,即「荷倌」行使職務
打思肊——即係「打臊肊」 ‖肊,廣韻職韻於力切:「氣滿」
打鼓趁興——順勢,乘興
打鼓邊——敲邊鼓,喩幫腔助勢 ‖亦講「敲鼓邊」
打預——預料,估計
打敗仗——患病嘅委婉講法 ‖亦講「敗陣」
打大翻——即係打關斗
打晒骰(色)——而家多數講「揸晒fit1」
打鷄——用六粒骰仔玩嘅賭博
打地氣——坐臥喺地上以吸收涼氣,或將衣物置放地上使其涼。舊時去城隍廟打地氣,據說可以邀福
打理——1. 管理,料理 2. 理會,顧及 3. 理會、顧及之否定
打戲釘——混入戲院睇霸王戲
打背語——講暗語,講行話,講黑話。包括打手勢,使眼色
打包踭——即係起踭
打飽oek6——打飽嗝
打抽——一種遊戲,北方叫「打??」。用一長一短兩條木棍,兩人輪流以長棍擊短棍,勝者可繼續打落去
打武仔——練武術嘅人
打倒掟(椗)——1. 將物品倒過嚟 2. 頭向下
打尿震——細路仔喺小便前打冷顫
打對臺——唱對臺戲
打店——去飯店食飯
打掂——豎住
打單——舊時土匪勒索客商,畀咗單據,先可以通行。呢個係早先嘅講法,後嚟指土匪寫信向人家恫嚇勒索
打單幫——獨自一人
打爛齋缽(鉢)——開齋,破咗齋戒
打涊道服——比喻好人沾染咗污點,或無端做咗壞事 ‖涊,讀nan2,集韻混韻弩本切:「淟涊,濁也。」
打綫刀——用一條綫絞去面上嘅寒毛,北方叫「絞臉」
打燕——即係踢燕(踢毽子)
打亂種——1. 混血兒嘅舊稱 2. 雜種(鬧人嘅說話)
打旋風——颳旋風 ‖旋,讀zyun4,廣韻線韻辭戀切:「遶也」
打踭(打掌)——修鞋時釘後掌 ‖釘前掌叫「打掌」
打????——形容響聲,指器物空貌 ‖??,讀kwaang1,集韻庚韻口觥切:「????」,石聲
打橫打掂——1. 橫七豎八噉(亂放) 2. 橫豎,反正,亦講「橫掂」
打定螺——抽陀螺,用細繩繞住木陀螺,然後突然抽出條繩,使陀螺旋轉不止
打整——1. 收拾,整理 2. 打扮,修飾
打醒主意——提高注意力同警惕
打傾筐——將器物翻轉,搞亂,翻騰啲嘢並整出響聲
打相知——舊時女子相約不嫁,結盟為姊妹,若有人變心,另找相知,其他姊妹就聯合起嚟去打佢和佢嘅相知
打杠——改卷時,用紅筆喺旁邊畫一直杠,表示有錯誤或唔妥 ‖亦戙大杉
打杠架——玩單杠
打仰瞓——仰面瞓覺 ‖亦講「反仰瞓」。仰,此處讀ngong5,係口語音
打風車——側翻跟頭,北方叫「打紡車輪兒」
打風舊——颳颱風 ‖舊,同音字
打鳳眼——鎖扣嘅眼 ‖亦講「鎖紐門」
打通關——打敗一切對手,所向無敵。多用於猜拳及賭博
打通廳——舊時指喺酒家大擺宴席,打通所有嘅房間同廳堂
打同通——一讀「打籠通」。1. 兩人或多人合冚一牀被 2. 合謀,串通起嚟
打種——動物交配
打??——皮膚上出現皺紋 ‖??,讀zaap3(2),廣韻洽韻側洽切:「皺??,皮老」
打褶——縫紉用語,做出衫褶 ‖褶,讀zaap3
打躓——1. 忽然停頓,一愣 2. 打斷,阻止 ‖躓,讀zat6,集韻質韻職日切:「跲也。」
打出——裸露出
打得埋——合得嚟,打成一片 ‖亦講「滾得埋」
打樴——打橛子 ‖樴,讀dak6,廣韻德韻徒得切:「杙也。」杙,廣韻職韻興職切:「亦橛也」
打黑摸——即摸黑
打赤肋——光住膊頭 ‖亦講「打赤膊」
打剔——打勾 ‖剔,英文tick嘅音譯
打骰(色)——賭博時莊家擲骰仔,引申為做主,揸主意
打躆跲——1. (鞋肥大)唔抱腳 2. 放唔穩,搖動 ‖躆,讀kik1,集韻陌韻迄逆切:「一曰動作也。」跲,讀kap1,集韻緝韻訖立切:「躓也。」
打腳綁——打綁腿,纏裹腿
打腳骨——1. 攔路搶劫 2. 引申為敲竹杠
打薄刀——細路仔遊戲之一,兩人用手掌互拍,可以拍出好多花樣,同時唱道:「打薄刀,打過姑娘剃面毛。」毛讀高平調

[/Post]

[此帖子已經被作者於2006-12-14 0:21:54編輯過]

[Post=20]

taa

他佻——呢個詞大家都熟知,該字典解釋「佻」:廣韻蕭韻徒聊切:「獨行貌」

naa

挐挐掕掕(或挐掕)——1. 藕斷絲連,瓜葛 2. 物品相連嚟一齊嘅樣子
??家——即係黐家
??脷——即係黐脷根(或黐脷底)
??黏——1. 粘貼得好緊 2. (小輩對長輩)親密體貼 3. 脾氣相投,合得嚟

laa

揦埋——而家講「多數」多
揦篩——1. 做事馬馬虎虎,敷衍塞責 2. 做工好差,偷工減料
揦草入城——比喻人食相不佳
揦飲揦食(揦食)——用手攞嘢食(含貶義)
揦鹽入口——形容味道好鹹

[/Post]

[此帖子已經被作者於2006-12-18 21:05:03編輯過]
多謝余OK
[Post=30]

zaa

揸價——唔肯降低價錢
揸二攤——1. 買酒樓飯館嘅殘羹剩飯充飢,食人家嘅剩餘 2. 買舊貨,執拾人家用過嘅衣物 3. 接手去做人哋未完成嘅事 4. 娶再婚女人 ‖亦講「執二攤」

揸住髻是丁——揸住辮仔,揸住要害 ‖亦講「執住辮頂」
揸大葵扇——比喻做媒人
揸袋——舊時銀鋪用嘅裝銀幣嘅錢袋,用草蓆或麻布做成,長尺許,每袋能裝到一百文嘅銀幣
揸手——1. 舊時指握手 2. 手入邊攞住 3. 管理,掌管 4. 做抵押,做質
揸腰——細腰,上下闊而中間窄
揸水——1. 輕輕洗,涮一涮 2. 擠出水分
揸頸——忍氣 ‖亦講「忍頸」或‖「減勁」

揸痛腳——揸住人家嘅弱點或短處
揸抸——做投機生意,買空賣空 ‖抸,讀zaap3,集韻合韻作答切:「持也」
揸骨——按摩
渣(或苴)斗——次,差,劣,而家多數講cheap
皻鼻——酒糟鼻 ‖皻,讀zaa1,廣韻麻韻側加切:「皰鼻」
詐呆詐吽——詐傻扮懵 ‖吽,俗字
詐鬼詐馬——作怪,裝神扮鬼
詐嬌弄嗲——即詐嬌
詐癲賣戇——即詐癲扮傻
詐癲納福——唔願勞動而詐傻以佔得某種着數
詐生賴死——詐死扭計以向人勒索
詐聾扮啞——裝聾裝啞

[/Post]

[UseMoney=5][Post=30]

gaa

加拿——格硬插入嚟做自己唔該做嘅事或唔會做嘅事,多用於細路仔
加羅——管閒事,嘥工夫,?張羅
家揸頭——五香大頭菜,黑色,味鹹中帶甜
家伙仔——1. 僆仔,指細蚊仔 2. 手藝,本領,功夫,辦法
家持——1. 尼姑庵嘅庵主 2. 做法事時尼姑中嘅主持人
家機——家庭手工生產嘅,精工製作嘅
家欄鷄——自家養嘅鷄
家山發——舊時指因祖墳風水好而行好運,現指財運亨通
家用——質量佳嘅,上好嘅
假使間——假如
假魚肚——豬肉皮搞乾淨晾乾後,用沙炒勻,使其膨鬆,可用其烹製菜餚。因形似魚肚,故名。商品名稱「浮皮」
假罶——1. 假情假意,唔眞心 2. 唔結實,手工好差,以假當眞 ‖罶,讀lau5,集韻有韻力九切:「說文曲梁,寡婦之笱,魚所留也。」
架步——1. 黑話,手段、辦法 2. 指非法娼賭場所
架生——1. 家具、器物嘅統稱 2. 工人用嘅工具,演員用嘅道具 ‖古書有寫作「家生」

kaa

卡位——1. 舊時指站崗嘅崗位 2. 茶樓酒館中隔開嘅背靠背嘅座椅 3. 火車車廂中隔開嘅背靠背嘅座椅
卡口——1. 指官方收稅嘅關卡 2. 舊時指土匪惡霸設嘅勒索過客嘅關卡
抲住——1. 制服,壓制,抑制 2. 超過 ‖抲,讀kaa1,集韻麻韻丘加切:「扼也」
揢罅——1. 兩個物體之間嘅夾縫 2. 副詞。交叉,交互。 ‖揢,集韻禡韻丘駕切:「持也」

[/Post][/UseMoney]
[此帖子已經被作者於2007-4-28 20:22:47編輯過]
“掝”切出嚟係讀fik6,用於“花花fit1”似乎唔多合適。花fit1呢個詞究竟源於何處呢?係譯音抑或古已有之?本字又如何?我見電視媒體經常求其寫成“花弗”。

[Post=30]

caa

差皮——人品差
差一皮——差少少,差尐尐
蹅——失足踩入(泥水等) ‖讀caa1,集韻作「?」,佳韻攄佳切:「蹋也」
茶瓜——用白瓜醃製嘅小菜,爽甜。病人人食慾不佳者多用佢嚟送飯或送粥
茶籮——舊時嘅茶壺保暖器,籮形,裏面有棉襯
茶果——1. 待客飲茶時食嘅小食品,如油炸芋頭絲、白薯片、慈菇片等,亦叫「或茶泡」 2. 舊時結婚前後,男方喺過禮同回門時送女方嘅各種小食品
茶檳——大酒樓飯店畀伙記嘅賞金,嚟自向顧客收取嘅檳榔小碟費等小費
茶竿竹——1. 一種細而堅實嘅竹,多愛嚟晾衣服 2. 比喻外表精瘦但好結實嘅人
茶盅——有蓋嘅茶碗,底下有碟托住,北京叫「蓋碗兒」 ‖亦叫「焗盅」
茶腳——1. 飲剩低嘅茶或隔夜嘅剩茶水 2. 舊式婚俗,男方喺過禮或三朝回門時送食品畀女方,女方回送嘅糕餅小食之類,男方將其分送畀親友,叫「茶腳」
查揦——審問,查問,追查
?——塗改,塗抹 ‖讀caa5,廣韻馬韻徐野切:「?,墁污也。出文字辨疑」
?涴(或?涴檔、?汪)——破壞,搞污糟 ‖涴,讀wo2,廣韻過韻烏臥切:「泥着物也,亦作污」
岔亂——打斷(人哋嘅話),打岔 ‖亦講「柵亂」。岔,呢處讀caa5
岔亂歌柄——打斷人哋唱歌或講說話 ‖亦講「劖亂歌柄」或「柵亂歌柄」
奓——叉開,張開 ‖讀caa3,廣韻禡韻陟駕切:「張也,開也」
奓鼻——鼻翅闊,鼻孔大
奓腳——1. 腿向外撇開 2. 上窄下闊嘅
奓膊——闊膊頭

[/Post]

[此帖子已經被作者於2006-12-19 22:31:49編輯過]
[UseMoney=5]

[Post=30]

saa

卅六向——心意不決,心猿意馬 ‖亦講「廿四向」
沙屎蟲——蚊嘅幼蟲,孑孓
沙梨?——豬臀部嘅肉,呢個部位最佳 ‖?,集韻屋韻都木切
沙煲兄弟——喩關係唔牢固嘅「老朋、老死」,好似沙煲易打爛
沙膽——大膽,膽大包天
沙蟬——蟬嘅一種
沙潬——水中沙洲逐漸成為可種植水草嘅沙地,叫「沙潬」。再經過多年始成為沙田,可以種稻 ‖潬,廣韻旱韻徒旱切:「水中沙出為潬。」
沙塵(或沙塵白攉)——浮誇輕佻,盲目自大
沙艇——舊時江上遊艇嘅一種,有篷,兩頭鈍,行駛平穩。艇中陳設講究,可供飲酒、住宿。僱用要包艇,唔搭散客,費用較貴。
沙蝨——1. 沙中蟲仔,會咬人皮膚 2. 白薯病,肉有黃點,有苦味
唦唦滾——浮躁,作風唔踏實
唦哩弄??——莽撞,亂嚟 ‖弄,集韻送韻盧貢切:「說文玩也。」。又寫作「挵」。??,集韻用韻昌用切:「挵??,邪行」
耍把戲——魔術嘅俗稱 ‖亦叫「變戲法」或「敕cik1法」
耍得——有本事,有一手
挱盲盲——細路仔遊戲之一,捉伊人,一人蒙住眼嚟摸眾人 ‖挱,讀saa2,集韻麻韻師加切:「挓挱,開貌。」亦講「摸盲盲」或「捉盲盲」
灑灰水——抹石灰漿 ‖亦講「油灰水」或「掃灰水」

[/Post]

[/UseMoney]
[此帖子已經被作者於2007-4-28 20:20:16編輯過]

絕對支持啦,以後所有高級書院同初級書院問嘅粵用字問題,可唔可以絕成一個粵語專用詞欄目啊!

順便附帶上我哋常用嘅錯字。比如:我畀(俾)樣嘢你!--俾:常用別字。

[UseMoney=5]

ngaa

牙齒打卦——牙齒打顫 ‖亦講「牙關打卦」
牙屎——一個意思係「牙擦」
牙灰——稻穀殻製成嘅去污粉,用嚟擦洗器皿
牙骹鏟——指自傲而又口水多過茶嘅人
牙斬斬——自負而又唔曉講說話

牙譫譫——喋喋不休,亂講一通 ‖譫,讀zaap3,廣韻盍韻章盍切:「多言也」
牙力——權威,威信
瓦桁——屋頂上嘅瓦壟溝,排水用
瓦公仔——老式屋脊上安裝嘅陶製小人、小動物
閕髀閕趽——1. 兩腿分開坐住 2. 走路時兩腳向外撇 ‖趽,讀baang 6,廣韻唐韻步光切:「膝脛曲貌。」集韻庚韻蒲庚切:「說文曲脛馬也。」

[/UseMoney]
[此帖子已經被作者於2007-4-28 20:24:32編輯過]
希望能夠看到精彩內容呀.......................

等我睇睇~~~~~~~~~~~

好無奈,級數未夠,睇唔到!
O?[em06]未夠權限睇~~

haa

[UseMoney=10]

haa

蝦仔飯——硬飯,煮得顆粒分明有如蝦仔 
蝦膠——鮮蝦肉做成泥狀,係菜餚嘅半成品
蝦笱——捕捉河蝦嘅器具,比蝦籠大啲 ‖笱,讀gau2,廣韻厚韻古厚切:「魚笱,取魚竹器」
蝦毛——1. 極細嘅蝦,可腌製成蝦醬 2. 比喻低微人物:大魚食細魚,細魚食~
蝦春——河汊中嘅一種浮游生物,以前街市有賣,生嘅灰色,蒸熟後紅色,味美,可做菜餚配料。有人誤以為蝦 ‖亦叫「泥蝦」
蝦餃——1. 蝦肉餃子 2. 戲指老人嘅八字鬚 3. 戲指八字鬚嘅老人
蝦眼水——啱水滾時有小泡如蝦眼大,此時嘅水叫「蝦眼水」
瘕淋咳嗽——久咳不止 ‖瘕,讀haa1,集韻麻韻虛加切:「喉病」
謑、謑霸——欺負
謑人謑物——欺人太甚

霞霧——1. 浮躁,魯莽 2. 礙事 3. 愛挑剔,難侍候
下水船——向下游行駛嘅船(同「上水船」相對) ‖下,讀haa5
下水——牛、豬嘅內臟 ‖亦叫「下雜」
下間——廚房嘅舊稱
下滿堂——結婚時,新娘封賞男家下人嘅利市嘅總稱;回門時,男家回封畀女家下人嘅利市嘅總稱
下腳——唔能夠用嘅剩料,下腳料
下作——舉止唔高雅,唔斯文

[/UseMoney]