QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 34366|回復: 84

[資料收集] 《廣州方言詞典》年華漸逝之詞彙歸納(連載)

樓主按:《廣州方言詞典》係一本內地出版粵語辭書方面嘅好書,內容翔實,收錄粵語詞彙極為全面,且採用傳統字編排,另外睇得出編者對本字或正字、俗字都作過一定研究,甚為難得。現按詞典編排順序並改用粵拼作為索引摘錄嗰啲現今唔常用嘅詞彙,還望佢哋冇咁快入博物舘。每個詞語嘅解釋喺參照原文嘅基礎上略作修改並以粵語表達,個別詞語容易理解則祇作簡短註釋或對比其現行講法,有與粵協推薦用字唔同者則括號另註原文用字但以前者為首選用字。全集以多期連載嘅方式同大家細數年華漸逝之粵語靚詞。(註:加粗者為推薦多加使用之重點詞)

[Post=20]
baa

吧喳——1. 好出主意,包攬事務,凡事都插一手 2. 能幹,有魄力,做事潑辣
把家姑婆——舊時自梳女自立之後,就有權將娘家睇作自己嘅家,將娘家嘅事睇作自己嘅事,可以幫娘家管家,俗稱「把家姑婆」
把舦——即揸舦
把屁——而家多數講「有?用」
把炮——1. 把握(亦可以講成「揸拿」) 2. 靠山,可倚仗嘅人 3. 計策,辦法
把心唔定——而家多數講「心大心細」
霸家柵(訓讀作zaa6音)——1. 樣樣嘢都霸佔為己有者 2. 把家,唔准其他人掂自家啲嘢
霸掗(枒)——霸道,凡事都插手,干涉他人,而家多數講「掗拃(詞典寫作「????」)」
霸篼鷄——霸佔飼料盤嘅鷄,引申為霸道嘅人
霸巷鷄乸——比喻惡婦
罷就——而家多數講「就算」

[/Post]

[此帖子已經被作者於2006-12-12 22:06:06編輯過]
帖子數達50先可以瀏覽?有乜意義呢?
樓主原意係唔想唔發言者睇到佢嘅勞動成果,不過門檻確實係設得過高嘅,我而家將佢改細咗。
  我係逐隻字逐隻字根據詞典內容打上去嘅,冇功勞都有苦勞,我嘅初衷唔係想要人哋回帖先睇到,而係想畀有心入嚟粵協且有所付出嘅朋友睇到,起碼曉得尊重我哋嘅辛勞,並鼓勵大家多發帖,門檻太低嘅話祇會縱容更多不勞而獲之徒,希望大家明白。

余OK真係有心囉,

總結出嚟嘅詞,睇咗好地道。

“罷就”而家都有聽人講。

好嘅.......................等我頂起佢

[此帖子已經被作者於2006-12-8 13:14:23編輯過]

再頂丅先

睇睇上邊呢位仁兄嘅舉動使我不得不又想加高啲門檻。

我認為可以將此貼置頂,設高尐都無所謂.

QUOTE:
以下是引用余OK在2006-12-8 13:29:16的發言:

睇睇上邊呢位仁兄嘅舉動使我不得不又想加高啲門檻。

或者人哋真係想求知呢。。。。

嚟得呢個版嘅,總好過一注册就入下載版嘅人。

”把屁“同唔同”把鬼“?

把鬼就得聽比較多。”罷就“都聽得比較多。

重有一個好似係講”??(口七)就“唔知意思係唔係差唔多??

[Post=20]

paa

扒扒挖挖——到處he3嘢,亂搞啲嘢,例:嗰個細路哥眞係乞人憎嘅,成日都喺處~噉
扒頭——而家多數講「超車」
扒長龍——舊時指強盜船嚟搶劫
扒屈頭艇——舊時指嫖尼姑 ‖屈,集韻迄韻渠勿切:「博雅短也。一曰無尾」
扒逆水——1. 喜歡同人哋爭辯 2. 做事不合時宜 ‖逆,此處白讀成ngaak6,文讀jik6
爬皮——非常怕熱,多用於細路仔
爬離挖壁——參看「扶籬挖壁」(後補)
筢撓——筢取柴草用嘅竹器 ‖撓,此處白讀成jaau1,文讀naau4

[/Post]
[此帖子已經被作者於2006-12-12 22:04:46編輯過]
筢撓 個'筢' 係咪豬八戒嘅'九屎釘筢"?

[Post=20]

maa

媽夫——諷刺,挖苦 ‖同音字
螞螂艇——一種尖頭小艇,一人喺艇尾搖穞,有船篷,陳設講究。要僱用須包艇,價較貴。可坐四五人,艇上可設酒宴 ‖據講此種艇划行好快,如蜻蜓點水,故名「螞螂」。音借滿語,即蜻蜓。而家北京口語仍叫蜻蜓做「螞螂」
孖孖頭——並頭,形容親密無間
孖頭——戲指頭上長有大肉瘤嘅人
孖頭公仔——雙頭玩偶,形容兩人形影不離
麻茶——而家多數講模糊
麻米——1. 孤寒,小氣 2. 鍾意挑剔,瑣碎,刻薄
麻經——加工較粗嘅、鬆鬆噉擰起嚟嘅雙股麻繩 ‖亦叫「粗麻繩」,經,白讀成gaang1
麻鷹——亦叫「崖鷹」
麻糖鷄渜——黃色嘅稀鷄屎 ‖渜,讀nan1
麻通——芝麻同糖做成嘅圓筒形嘅食品,飲茶時作茶點
麻鬣——舊時婚禮所用嘅油炸饊,兩端相連,上面有芝麻 ‖鬣,讀lip3
嫲姐——舊時指較年輕嘅女傭
痳痘——痳疹同天花嘅統稱
馬子膠——膠布,橡皮膏嘅舊稱
馬杌——較大嘅四方木櫈 ‖杌,讀wu2,訓讀字。亦可能係借北方音。北京叫四方大櫈做「杌子」
馬鱭魚——即鳳尾魚
馬騮(留)衣——又短又窄嘅、唔啱身嘅衣服(含貶義)
馬後跳——舊時指辦喜事嘅人家臨時僱嚟嘅人,服務內容諸如請客人、送客人、送禮物、分嘢等
馬標——即賽馬票
馬臣席——南洋進口嘅一種精緻嘅席,用細藤皮編成 ‖馬臣,印尼語譯音
馬閘——1. 一種可以摺疊嘅挨椅 2. 唔能夠摺疊嘅木製挨椅:酸枝~
榪——1. 用繩紥 2. 用釘釘

榪釘——一種好長嘅鐵釘
碼子——天平上用嘅銅砝碼,豬腰形
螞螂kong4——螳螂

[/Post]

[此帖子已經被作者於2006-12-12 22:09:09編輯過]
QUOTE:
以下是引用殺人王在2006-12-9 11:33:47的發言:
筢撓 個'筢' 係咪豬八戒嘅'九屎釘筢"?

小說原文係用“耙”。
QUOTE:
以下是引用highyun在2006-12-9 13:20:38的發言:

小說原文係用“耙”。

筢 從 竹 又點會係豬八戒嘅武器呢...我咁都諗唔到....
我觉得,呢张贴应该要好好分享,而家设置门槛有点不敢恭维
QUOTE:
以下是引用eddiejones在2006-12-10 21:33:27的發言:
我觉得,呢张贴应该要好好分享,而家设置门槛有点不敢恭维

喺論壇發夠20帖都唔係難事啫。若果係有心入嚟粵協學嘢同分享成果嘅,應該多啲支持論壇並且共同搞旺佢,而唔係一味噉要求分享人哋所有嘅辛勞得返嚟嘅果實,發多兩張帖(當然唔好係口水帖啦)絕對係舉手之勞。

好多詞都未見過。

睇嚟真係要惡補吓先得囉。

都係舊時嘅詞好玩啲,生鬼啲。

QUOTE:
以下是引用余OK在2006-12-10 21:54:03的發言:

喺論壇發夠20帖都唔係難事啫。若果係有心入嚟粵協學嘢同分享成果嘅,應該多啲支持論壇並且共同搞旺佢,而唔係一味噉要求分享人哋所有嘅辛勞得返嚟嘅果實,發多兩張帖(當然唔好係口水帖啦)絕對係舉手之勞。

我今日先注册,我係抱住学嘢嘅态度上嚟呢度架