QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4129|回復: 18

[百家爭鳴] 一个人嘅闲逛(写于2002年尾)

星期六,原先系想喺屋企瞓大觉嘅,因为咦段时间实在系太攰,不过,妈妈有事要我帮手,所以,唯有出嚟啦,噉啱,我其实都想买一张CD,好啦。

fficeffice" /> 

帮妈妈做完嘢之后,我一个人去逛越富,因为我好想买只嗰张<love together>。喺路上,我一边行,一边魂游太虚,直到听到几声大大声嘅「妹妹仔~~妹妹仔~~」,我先发现有人喺度叫我(噉样嘅称呼,连我自己都觉得搞笑),跟住「回魂」一睇,系一个好搞笑嘅客户,我应返佢一声,佢就笑我:「你平时系唔系好多嘢谂嘎?」我话:「系啊,我一个人嗰时经常会系噉样嘎。「

谂谂下,我自己又真系经常噉样,尤其系自己一个人行嗰时。

谂起几年前一次「走单」嘅经历。嗰一日,早上起身,迷迷慒慒,就系想食「正兴顺」嘅牛肉干,于是,就去咗北京路。本身重系未瞓醒嘅我,根本连早餐都未食,因为起身时已经系11点几嘞,所以,干脆乜都唔食就出门。买到牛肉干之后,觉得自己好肚饿,但又觉得当街当巷拎住块牛肉干嚟扯,实在好难睇,霎眼间,睇到一间云南过桥米线,好,我钟意。

上去之后,发觉间店虽然细,但都好旺。我叫咗一份,大啖大啖噉样食起嚟。虽然系噉样,但系我嘅精神状态一直都处于半梦半醒。嗰碗米线又好味,份量又足,所以,即使系我觉得有小小饱,都系决定要食晒佢。我抌高头睇咗一下周围嘅人,发觉佢哋都好似有伴嘅,唔系同自己嘅朋友嚟,就系同屋企人嚟,突然之间,我觉得有啲失落,有啲后悔点解自己唔约个朋友一齐。不过,好快我又觉得自己好可笑,平时我唔系好享受one girl band嘅咩?点解忽然又有啲噉样嘅感觉?就喺咦个时候,嚟咗一对搭台嘅母女,手里面大包细包,睇嚟满载而归,而且,重不断噉讲紧购物嘅乐趣。我碗米线已经差唔多食晒啦,睇住佢哋两母女,我不由得都谂起同妈妈一齐去买嘢,又觉得自己好似阻住佢哋噉样,于是,我就起身落楼~~~

落楼之后,就喺米线店下面有唔少卖精品嘅小铺头,我又觉得,自己好似应该要买返一啲小饰物,于是又行入去睇下,睇啱一条掛链(家阵都重有用)。再睇下自己,又买咗牛肉干,又买到掛链,都应该返屋企啦~~

喺返屋企嘅路上,我仍然不断噉游魂,可能系啱食完嘢就运动,一啖胃气谷咗上嚟,我好心足噉谂:12文嘅米线都可以食到我噉饱……12……大镬,我重未畀钱啊!不过,等我反映过嚟时,我人已经喺文明路口嘞~~~~

今日呢我就冇再去米线店嘞,其实亦都冇乜自己逛嘅兴趣,因为咦段时间太攰,不过,我要返屋企嘅路所经过嘅地方,噉啱就系我长大嘅地方:从人民北 --- 北京路 ---越秀中。我喺越富买到CD,坐31路车想去状元坊买珠仔穿手机绳,但系睇到一堆人就冇心机再行嘞,于是拣106路电车去北京路,因为我想食KFC嘅北京鸡卷,呢个时候,离我最近嘅KFC就喺北京路。

然后我如愿噉食到鸡卷,好饱嘅我就打算返屋企。

咦个时候,我从禺山市经过,睇住条小路,可能由于到处都系灯,唔知点解,我突然谂起读小学嗰时,嫲嫲就系经常喺咦个时段带我行咦条路嘅。嗰时,禺山市系一个完全意义上嘅市场,我大概78岁到,我哋屋企个时都几穷,嫲嫲退休之后喺「青宫」揾咗一份临工帮补家计。喺外地教书嘅父母将我留喺东川一小读书,由嫲嫲带住。我唔使返学嗰时,嫲嫲就会带我去「青宫」玩。我哋经常从咦度过,因为人唔多,行得快~~咦啲系好耐好耐以前嘅事嘞,嫲嫲过身已经十几年嘞,咦度仍然系人来人往。

从禺山市出嚟就系消防队嘞,咦个时候,噉啱,一部3路车从我面前经过。咦路车经过嘅站基本冇乜点变,从东华东路头到多宝路嗰边。嗰时自己喺广州读书,我差唔多每个周末都会搭咦路车,从嫲嫲屋企去婆婆屋企,从第二个站上车,喺第四个站落车。细时,既百厌又狡猾嘅我,经常做一啲令大人好头「赤」嘅事:嗰时,车票系5分钱,我人仔细细,生得又矮,一上车就飚去车尾,避外卖票嘅叔叔阿姨,到站时,就跟住啲大人尾落车。即系话,我经常唔买票!然后如果逃票成功,5分钱就会变成一条雪条~~~落车之后,我都唔会马上返婆婆屋企,而系会去「青宫」嗰边玩下,揾我嘅表妹,或者去逛北京路。家阵谂起都觉得自己好好笑,嗰时噉细个,我就已经经常去卖化妆品嘅柜台睇好耐好耐先舍得离开~~~

我一边行,一边睇住文明路两边嘅建筑,咦一排嘅骑楼,由于广州要‘小变’‘大变’而被粉刷一新,令我根本谂唔起佢哋以前喺咩样嘅,重未变嘅系骑楼建筑。

到咗鲁迅博物馆,就嚟到11路总站嘞,自从搬屋企之后,咦路车系我返屋企必经嘅,我上车之后揾咗一个靠窗嘅位置,睇住对面马路嘅建筑:「中图」,「省实」~~~系嗰個时候,咦边有唔少档口,就好似以前珠江夜市嗰种,用竹搭起嚟嘅,通常买一啲衫啦,头花啦之类,我读中学之后就经常流连咦度,因为可以买到又便又靓嘅头花。

喺部车度,我不断噉回想以前~~好多画面喺脑里面滑过~~~

我觉得自己有时好可笑,点解经常会谂起以前,系因为周围变得太快我跟唔上,亦或系我根本冇唔想跟得上,我自己都唔系好清楚。

算嘞,反正要清楚时,自然就清楚嘞。

喺不知不觉当中,我返到屋企。

(这是普通话的原稿)

一个人的闲逛

周六本来在家睡大觉,因为这段时间累得不得了。可是妈妈有些事要我去帮忙办,只好出来了。恰好其实我也想买CD,好吧。

fficeffice" /> 

帮妈妈办完事之后,我一个人去了YF[注:广州专买CDDVD的一个地方],因为我很想买那张《love together》,所以就去了。路上,我居然碰到了XX,我当时一边走,一边在自己的遐想当中,根本没有注意到周围的一切,直到听到了几声大大声的「妹妹仔、妹妹仔」,我才惊觉有人在叫我呢(因为这样称呼我,连我自己都觉得可笑)。回神一看,原来是XX--- 一个很搞笑的客户。我回应了他,他就笑我说:「你是不是有很多东西想啊」。我笑着回答:「我一个人的时候经常是这种样子的。」

想想自己还真是这种样子的,只要一个人在路上就会这样。

记得几年前的一件‘走单'趣事,那天早上起来的时候就迷迷糊糊的我,想着要吃「正顺兴」的牛肉干,于是就去了北京路了。迷糊我的本来就没有吃早餐,因为起来已经是11点多了,干脆不吃任何东西就出去了。买到了牛肉干,甚觉肚饿,当然不能当街扯牛肉干来吃,实在不太雅观,回头一看,有一间云南过桥米线,好,我就喜欢这个。

上去之后,才发现这间米线店还挺旺的。我叫了一份,大口的吃起来。虽然是这样,但是我的精神一直是迷糊的。碗里的米线份量很足且美味,有点撑着我的打定主意要吃完它。我抬头看看周围的人们,好象都是结伴而来的,不是和恋人就是和家人朋友,顿时让我有点儿失落,后悔为什么不拉上个同伴一起来。然而又为我自己的失落感到可笑---我不是也常常很会享受one girl band的吗?这会子怎么会有这种感觉。这时,来了一对搭台的母女,看起来是刚刚满载而归:手里一堆东西,还不停的在说着购物的乐趣。我的米线已经差不多没有了,看着这对母女不期然想到我也常和妈妈去购物,又觉得我的存在好象是妨碍了她们,于是,我抬腿就走了……

下了楼,看到就在这个米线店的下面就是卖精品的,想起自己可能也该添点什么饰物了,于是走进去,随便买了一条链子(至今仍然有用)。想想自己既买了牛肉干又得了饰物,也该回家了……

在回家的路上,我仍然是边走边浸在自己的胡思乱想当中。吃了东西之后这样的运动,免不了一口胃气上来了,就叹了一句:12元的米线还吃得我挺饱的……12……我的天,我还没有埋单呢!!!!!可是,当我发现时,我人已经在文明路口了……

今天的我没有再去米线店了,其实也没有自己去逛的乐趣,因为这段时间比较累。可是,我要回家的路上经过的地方都是我成长的地方:从人民北---北京路---越秀中。我在YF买到了想要的CD后,坐了31号公车,本想去状元坊买珠子串手机的,可是看到了人群又打消了念头。于是选择了106号公车去北京路,因为我很想吃北京鸡卷,这时离我最近的肯德基恐怕就是北京路那间了。

然后我如愿的吃到了鸡卷,饱饱的我就打算回家了。

这时,我从禺山市场经过,看着这里的小路,可能是因为到处都是灯,不知道为什么突然想起了小学时候,嫲嫲(就是奶奶,广州话的叫法)在这个时候带我走这条路。那时这里是一个完全意义上的市场,我大概78岁,并不富裕的我们家,退了休的嫲嫲却仍然工作,她在青年文化宫做一份临时工,身在外地的父母把我留在广州读书,由嫲嫲带着。我不用上学的时候,她就会时而带我去「青宫玩。我们常从这里经过,因为这里的人不多,走得快且又近。事隔经年,嫲嫲也离我而去十几年了,而这里仍然人来人往……

从禺山市场出来就是消防队了,这时,一部3号公车从我的面前经过。这一路车的行车线在这一条路从没有变过,东华东路头到多宝路那边。那时独自在广州读书的我,差不多每个周末就会搭乘这一路车,从第二个站上车,在第四个站下车,从嫲嫲家到婆婆(就是姥姥,也是广州话的叫法)家。小时候就很淘的我常常做些让大人们头痛的行为:那时的车票是5分钱的,个子小小的我常常一上车就躲到车后,远离乘务员,到站的时候就跟着下车的大人们---就是说我常常逃票,而每每成功的话,下车后,那5分钱就会变成了一根冰棒。通常下车之后不会直接回家,会到「青宫」那边玩一下,去找下我的表妹,去逛下北京路。现在想起来也很可笑,那个年纪的我竟会常常去些卖化妆品的柜台边看很久……

我边走边看着文明路这两边的建筑物,这一排的骑楼,现在的它们因为广州的「小变」「大变」而被粉刷,让我怎么也想不起来它们的原貌,唯有不变的是这独具广州风格的骑楼建筑。

到了鲁迅博物馆,快到11号公车站了,自从搬家后,这路车是我回家必经的。我上车之后,坐在靠窗的位置上,看着马路对面的建筑:「中图」(广州市中山图书馆)、「省实」(广东省实验中学)……那个时候,这里有不少的档口,就象以前珠江夜市那种的样子,用竹子搭起来的,这里通常买些衣服,头饰之类的东西,上中学之后的我常常会在这里流连,因为这里常能让我买到便宜而又漂亮的头饰……

在车子上,我不断的在想以前,很多画面从脑子里经过……

我觉得有时真的很搞笑的,为什么常常会这样的想到过去,是因为周围不断的改变而我自己的变化却那么小的原因吗,还是自己不愿跟着周围的变化而变化呢,不太清楚。

算了,反正要明白的时候自然就明白了。

不知不觉我回到了家。

PS:原稿有啲解释,其实系畀其他地方嘅网友了解广州嘅。

哗,好快手,挜返个靓位先!

禺山市条小路,行出去应该就系消防队。细个嗰时,我行过唔少啦!

11路总站,以前可以去到沙河濂泉路,行到白云山脚,然后斗快跑上去,兜个大圈,行返落麓湖路,再返禺山市。行成半日都唔觉攰!

未睇晒已经觉得应该授精!

好有感觸...

2002年嘅時候,成日都幾個同學仔一齊行越富,因爲嗰時喺附近讀緊初中。

記得嗰時越富先至得一層,基本上都係賣翻版CD嘅。

嗰時重未興down歌,所以賣CD可以成行成市……

而家...越富開咗4定5層....而且變晒賣衫……

令我諗起廣州嘅變化真係好大。

廣州真係變得好犀利,好恐怖。

成日周圍拆,真係好火滾。

美其名曰建設廣州,查實就根本係破壞我哋嘅文化特色。

我唔鍾意天河,甚至有啲憎。

因爲喺嗰度好似搵唔到我熟悉嘅廣州氣息..

人哋話     桃花依舊,人面全非。

唉.

而家       人面已全非,桃花亦不再。

我从嚟都好讨厌天河,因为佢系广州嘅大毒瘤,一个巨大嘅城中村,既冇现代都市嘅气味,因为佢规划得太差,一颜一忽,更加冇广州市嘅气味,因为嗰度出没嘅人基本上唔识讲粤语~~~

公園前

那次誰碰上了誰 雨帶雷雨傘破損 我與誰臉上滴雨水
我笑言雨快要停 卻錯失不聞不問哪是誰 轉身去
文明路上有猛風 吹到我心碎 黃花崗找不到焦距
長堤大道裡再追 海珠區今夜只得我 找愛侶
尋找過 她不再住這裡 石室之中知否那天會去
沿江去 不管有沒根據 越秀早經過 走出天河
怎麼可爭取 要到哪方找證據 要到哪邊找愛侶
要到哪刻彼此相對 以免再空虛 再會面
心底感受哪會減退 公園 不需傳言 一雙一對
要到哪方找證據 要到哪邊找愛侶 要到哪天彼此相對
以免再空虛 到日落 心想 '算吧' 正要歸去
公園足跡再現風裡

文明路上有猛風 吹我倆思緒 黃花崗不需再失去
長堤大道買汽水 海珠區今夜咖啡店 擁愛侶
能跟你 終於結伴相對 石室之中請將我心佔據
沿江去 江水迫岸清脆 越秀早經過 走出天河
心花開一堆 我信我找到證據 我信我找到愛侶
到了這刻彼此相對 以免再空虛 再會面
心底感受哪會減退 公園門前 不需傳言 一雙一對
我信我找到證據 我信我找到愛侶 到了這刻彼此相對
以免再空虛 縱未料 他朝結局 愛到幾歲
此刻情人 不想你你話歸去

原帖由 思覺失調 於 2008-4-29 21:43 發表                                 公園前 那 ...

妳写嘅?

原帖由 猫妖008 於 2008-4-29 21:43 發表 我从嚟都好讨厌天河,因为佢系广州嘅大毒瘤,一个巨大嘅城中村,既冇现代都市嘅气味,因为佢规划得太差,一颜一忽,更加冇广州市嘅气味,因为嗰度出没嘅人基本上唔识讲粤语~~~ ...

天河系唔系属于广州都好难讲

原帖由 猫妖008 於 2008-4-29 09:43 PM 發表 我从嚟都好讨厌天河,因为佢系广州嘅大毒瘤,一个巨大嘅城中村,既冇现代都市嘅气味,因为佢规划得太差,一颜一忽,更加冇广州市嘅气味,因为嗰度出没嘅人基本上唔识讲粤语~~~ ...

的确系几垃圾嘅!

不过你可以放心,喺下元八运呢廿年里面,天河区只会越来越衰!

原帖由 外外星人 於 2008-4-30 01:04 AM 發表   妳写嘅?

其实只要稍为查一下就知,系出自「因葵」嘅手笔。

不过唔系好明,点解因葵啲词写得咁鬼差——莫非同合作者有关?

「下元八运」系乜嘢啊?

原帖由 外外星人 於 2008-4-30 01:04 發表   妳写嘅?

.....梗係唔係喇.

張敬軒嘅歌詞.

原帖由 思覺失調 於 2008-5-3 18:00 發表   .....梗係唔係喇.   張敬軒嘅歌詞.      

我OUT喇!

系唔系你偶/呕像都好,啲歌词系因葵填咖!

偶像係孫大奅..

不過.我支持本土歌手..(雖然佢已經進軍香港..)

同埋見到首歌啲地名好有親切感...

噉其实谭咏麟、许冠杰、林子祥、卢冠廷、钟镇涛……呢啲都系本土歌手——话晒都同饮珠江水嗄嘛!
支持原创!支持授精!