QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5416|回復: 11

[百家爭鳴] 回应「港人发帖炮轰内地游客陋习」

南方都市报报道香港论坛,港人发帖炮轰内地游客陋习。报道选编了5幅组图,除其中两段外,video中的主人公都无点出声,难以根据口音鉴别。对于其中一段,深圳妹问候的士佬。凭口音,应该是住在深圳的只会一两句骂人的广东话的外省妹。另一段,肥佬裸上身当场试衫,一team人都系讲普通话的。所以,这两段的主角,应该都不是广东人(假如深圳人不算广东人的话)。记得以前有一段video,说河北旅行团同澳门擦对阵,事后广东旅游局解释说,广东人很少发生这种事情,因为广东人去香港通常都是自由行的。再结合现在香港对「内地人」这一概念由包含广东人在内的所有大陆人到操普通话的转变。我应该可以落结论,今次事件,90%都唔关广东人事。

其实,港人也有陋习。记得在瑞士铁力士雪山顶等候缆车的时候,当缆车门一开,一个大波金发妹就挺胸而出。站在我旁边两个中年男人就用广东话,兜口兜面咁话「条女几正,个波几大」云云。我继续听佢地讲,直到判断出二人来自香港特区。

港人陋习,虽然不及外省人的攻击性,但亦语带猥琐,两者都不是广东人应该仿效的对象。
巴士阿叔夠當全世界人面屌人老母喇。講粗口好正常啫,我唔Q信香港啲學生哥唔講… [ 本帖最後由 cingsan 於 2008-4-28 20:30 編輯 ]
咩叫「我唔Q香港啲學生哥唔講」?

佢地終于忍唔住拉.... 終于領教到我地既痛苦

原帖由 winkin 於 2008-4-24 07:18 發表 南方都市报报道香港论坛,港人发帖炮轰内地游客陋习。报道选编了5幅组图,除其中两段外,video中的主人公都无点出声,难以根据口音鉴别。对于其中一段,深圳妹问候的士佬。凭口音,应该是住在深圳的只会一两句骂人的广东话的外省 ...

嗰個鬼婆真係超掂啊!就算係八月上鐵力士峰,我都要著返件褸。佢著得咁單薄都上鐵力士,我只能夠話佢勁啊!!重有,我真係大鄉里啊,原嚟改咗規矩都唔知!係呢,講開又講,而家纜車站嗰度第三層仲係咪用租借滑雪器材啊?定係有第二樣搞作啊?如果一二層淨係有一層用嚟搭纜車上落山,噉多出嚟嗰層愛嚟做咩啊?噉少女峰、馬特洪峰同埋白朗峰係咪都係噉啊?

上新華網睇到省外人士同粵籍網民態度好唔同,粵籍網民一般都係話應該大家自己檢討下,但係省外網民好多都係用一種香港人都有好多陋習啦,有乜資格講人呢種態度。甚至有網民話『人無完人』,所以唔應該貼呢啲消息出嚟唱衰同胞。
大家對呢啲心態又點睇呢?

原帖由 卢总 於 2008-4-24 12:38 發表 咩叫「我唔Q香港啲學生哥唔講」?
漏咗個字

原帖由 李四 於 2008-4-25 17:30 發表 上新華網睇到省外人士同粵籍網民態度好唔同,粵籍網民一般都係話應該大家自己檢討下,但係省外網民好多都係用一種香港人都有好多陋習啦,有乜資格講人呢種態度。甚至有網民話『人無完人』,所以唔應該貼呢啲消息出嚟唱衰同胞 ...

分別就係,粵籍人士大部分都唔會有呢啲陋習,亦都睇唔慣呢啲陋習,所以會覺得港人批判得啱。而外省人好多都帶有呢啲陋習,佢哋亦唔覺得呢啲習慣有問題,所以就覺得港人吹毛求疵喺度針對佢哋。

原帖由 highyun 於 2008-4-28 21:50 發表   分別就係,粵籍人士大部分都唔會有呢啲陋習,亦都睇唔慣呢啲陋習,所以會覺得港人批判得啱。而外省人好多都帶有呢啲陋習,佢哋亦唔覺得呢啲習慣有問題,所以就覺得港人吹毛求疵喺度針對佢哋。   ...

中肯!

其实,近代粤人受教化比较早,相对落后嘅反而系自称正统嘅中猿人。

講到咁精確

90%

畀着我就话「九成九」添噃!

其他省我就唔知啦

不過的確係見過上海人係香港隨地吐痰..同店員爭執..等等

當然,我唔會