QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2481|回復: 5

[轉帖]唱片業由市場主導的衰敗

出唱片現時只視作藝人的宣傳項目,單賣唱片,根本無利可圖。歌曲流行,還可以通過下載手機ring-tone賺一筆,如果只屬一般,這方面的收入也不會很多。唱片業走下坡與電影業其實差不多。唱片公司過去只注重眼前利益,只顧包裝靚仔靚女做偶像,不求音樂質素。 上一代唱片公司舵手,都是音樂人出身,但當市場膨脹,接手的多是宣傳和市務出身的,對音樂一點感情也沒有,甚至有根本不愛聽音樂的。這些高層以市場主導,過分功利,輕視音樂創作,只知誰的創作受歡迎就找誰來做,於是幕後來來去去都是同一班人,多有才華,也供不應求,創作水準自然下降。新歌手賣樣賣人氣重要過歌藝,五音不全也出唱片,在卡拉ok隨時找到不少唱得比原唱者還好的人,這行還講什麼專業﹖﹗徐小鳳演唱會一日爆滿,其金曲唱片肯定也好賣,證明香港還有一批上了年紀真正愛聽流行曲又不上網非法下載的樂迷,但唱片公司根本沒重視過這個市場,直至今天。八十年代歌迷還好,二○○五年的今日還有像徐小鳳這類至尊級實力派重出江湖,今天年輕樂迷十八年後,有什麼重量級歌手來獻技呢﹖也別全怪唱片公司,市場信息是樂迷的消費行為結果,罵今天樂壇不長進,該想想自己過去捧了誰的場﹗

Re:[轉帖]唱片業由市場主導的衰敗

我觉得唔可以怪听众,起码主要责任唔喺听众嗰度。试问而家嘅后生仔女有几大分析能力?假设而家嘅f**k4周杰伦之流喺20年前流行,我哋一样会被迫“爱上”呢班人渣。因为呢个世界嘅规律就系“你畀咩歌我听,我就只能听咩歌”。未听过阿sam啲歌,一味追求in嘅小弟弟小妹妹,又点会知道乜嘢先至系宝呢?

我見過報紙新聞講過有對十一,二歲孖仔唔鍾意現今流行歌手... 大佬極度鍾意鄧麗君...細佬對徐小鳳情有獨鍾... 但俾同學仔成日恥笑...笑老土...

kathy在2005-06-03 12:24:18說道:[br]我見過報紙新聞講過有對十一,二歲孖仔唔鍾意現今流行歌手... 大佬極度鍾意鄧麗君...細佬對徐小鳳情有獨鍾... 但俾同學仔成日恥笑...笑老土...
我净系钟意听80年代嘅歌手都畀人话老饼啦,不过话知佢,“笑骂由人洒脱地做人”

我都基本上净系接受七、八十年代嘅粤语歌及其歌手;至于国语歌手,除咗邓丽君,好难再接受其他的了。

这里本来就是粤语老歌的论坛嘛