QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: penkyamp

[粵語拼音] 粵語拼音文字 (广东人必读)

Re:粵語拼音文字 (广东人必读)

可能對於電腦輸入漢字眞係快咗~但要網民去适應~眞係會好難~而且祇係對於粵語閱讀者有用~會唔會搞到同係中國人但係唔知你噏乜呢?~始終~使用漢字即使各地方言唔同而造成詞匯不一但總可以從文字中估到啲~但完全用讀音就即係叫人唔好睇了~似乎好難推行~
superjill在2006-2-5 1:50:03說道:[br] 最后,如果我哋有官方支持嘅粤语拼音,何愁无规范化、“现代化”、“国际化” 无官方支持,全部都系‘揾来搞’……
完全正確~!

睇极都唔系几明.望赐教!~

呢个论坛真系好好啊,发现恨晚啊!!!

陈亮君为中山医之陈亮乎? 哲学之陈亮乎?
我看粵語拼音難以普及!目前只有香港和澳門人用得到

flower shop
旅遊巴
防火門
海外華人用得著。有好多人識講唔識寫。叫佢地學「中文」又冇親切感,真係學識「中文」對保存母語都冇幫助。好都第二同第三代香港後人已經唔識講母語喇。對母語唔熟悉產生身份認同問題,令佢地覺得英文人比較親啲,加速脫漢化。
歸根究底就係因為冇文字。一個有成七千萬人用嘅語言居然冇個可以接受嘅書寫模式。用漢字寫又嫌俗氣,用番字寫又嫌洋氣,結果一受到外來文化衝擊就冇晒聲氣。
事實證明一個有自己文字嘅族群有更大機會保留自己既文化。無論係拼音文字抑或係象形文字都work.
回覆 27# danielairy

完全同意你嘅睇法,所以我一直呼籲大家用粵文嚟交流。