QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2587|回復: 4

[資料收集] 你的粵語口音是怎樣?

我粵語音系如下:

1) 對區分"n-","l-"有意識, 大致知道邊字讀"n-",邊字讀"l-".

認真發言可以準確發音, 但隨便講話時可能偶然將"n-"讀成"l-".

2) 除"阿","呀","哦"等少數字外, 陰聲調零聲母字一律讀成"ng-",

而陽聲調"ng-"聲母字則完全保留"ng-"聲母.

3) 對區分"kwo"vs"ko","k'wo"vs"k'o"有意識, 完全知道邊字讀邊音.

不過平時講話講得快時, "-w-"有弱化傾向.

4) 知道除左否定詞"唔"讀"m"外, 其他音節鼻韻母都讀成"ng".

不過講話時容易受前後雙脣音同化.

5) 對於"-n"vs"-ng", "-t"vs"-k"完全區分, 絕對唔混淆.

6) 陰平聲唔區分高平"55"同高降"53", 多數以高平調出現.

你粵語音系係點呢?

原帖由 HKCantonese 於 2008-4-19 23:22 發表 我粵語音系如下:   1) 對區分"n-","l-"有意識, 大致知道邊字讀"n-",邊字讀"l-". 認真發言可以準確發音, 但隨便講話時可能偶然將"n-"讀成"l-".   2) 除"阿","呀","哦"等少數字外, 陰聲調零聲母字一 ...
我基本同一你一樣,除咗唔係好明第4點...

原帖由 中二仔 於 2008-4-20 16:05 發表 我基本同一你一樣,除咗唔係好明第4點...

第4點係話: 否定詞"唔"讀"m", 其他如"五","午"吳","悟","誤"等一律讀"ng".

但係有時前後有帶唇音字出現時, "ng"會被同化成"m".

例如: 十五, 五百, 五萬等

咁我一律讀[m]

想體會我哋口音係點,五一期間就可以啦,因為嗰幾日我哋會聚香江。