QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5032|回復: 9

[小語種天地] Merde

Vous mêlez pas de mes affaires,ces cul-terreuxs de malheur,fous le camp!

Si vous êtes des putain de patriotes,pourquoi vous sortirez de ici.Vous vous remettrez au continent!Des enculés

Vous me gremouillez,rien à chiquer!Vous avez pas la bosse.J'y suis quand les poules auront des dents!

En a fait toute une salade,je suis de bon poil.

搞屎棍

你哋咪搞亂我檔攤,正一冚家富貴嘅卜佬,鄙視你班嘢!

如果你哋眞係咁Q愛國嘅,為乜事要走嚟呢處。躝返返去大陸啦!仆街冚家鏟!

(你哋同我收皮,冇啖好喫!你哋冇腰骨。啲雞出咗牙我就閃!)

(要做好每樣沙律,我係好毛。)

睇下点先至系真正嘅爱国:我唔会抵制家乐福!

http://general-lo.blogcn.com/diary,15186115.shtml

第三、四段好唔明,係咪slang嚟㗎?高手請過兩招。 [ 本帖最後由 Yuok 於 2008-4-19 18:03 編輯 ]

原帖由 Yuok 於 2008-4-19 17:55 發表   第三、四段好唔明,係咪slang嚟㗎?高手請過兩招。

千祈唔好叫我高手,喺呢度我有排都輪得到。不過,dada就係喇!!

講返你話嗰兩句喇,本身我寫出嚟係想扽吓氣嘅。全部都係俚語同埋粗口嚟嘅,我建議大家學法文嘅朋友就唔好學壞師。不過,講出嚟畀大家聽吓就無妨!因為我喺討論區寫嘅嘢都係呢邊寫呢邊講,冇論英文,中文同埋法文都好口語化。唔同dada嗰啲咁正規!我嗰啲淨係用嚟講就得!

關於第三句,應該係grenouillez。係裝「冧氹」嘅意思。至於bosse係天賦嘅意思。成句嘅意思係『你哋想裝我「冧氹」,唔駛旨意!你哋仲夠「班」啊,你哋呢世都冇機會喇!其中,「quand les poules auront des dents」係法文俚語入邊嘅典型引申語;原意係除非隻雞會生出牙,引申為永遠都唔會有可能嘅意思。

第四句就係「發完噏風,成個人舒服晒!」。其中「En a fait toute une salade」又引申語,係指整咗一大盤沙律;寓意係亂七八糟啲嘢。而「je suis de bon poil」一樣係引申語,即係心情好返尐喇!

多啲呢類又口語又粗俗嘅原創帖好啊,好多人都鍾意「不文」,黃老霑咁得人鍾意就知啦。

等你嘅reply都等咗好耐,得閒一定要整多啲猛料不文集上嚟旺場啊,大家睇到奉旨會翻譯嚟操吓。

Alo ! Monsieur廣州人喺圖盧茲,

Comment alez vous !

好耐冇見你嘅文章, 真系精采絕倫 !

請間聲呢篇文是否出自法國啲網頁 ? 因為睇嚟好似系啲法國人閙緊中國人噉樣噃 !

原帖由 余OK 於 2008-4-20 22:30 發表   等你嘅reply都等咗好耐,得閒一定要整多啲猛料不文集上嚟旺場啊,大家睇到奉旨會翻譯嚟操吓。

J'y suis

原帖由 광동왕국-08 於 2008-4-21 10:07 發表 Alo ! Monsieur廣州人喺圖盧茲,   Comment alez vous !   好耐冇見你嘅文章, 真系精采絕倫 !   請間聲呢篇文是否出自法國啲網頁 ? 因為睇嚟好似系啲法國人閙緊中國人噉樣噃 !     &nb ...

Mon vieux,t'y seras quand tu zieuteras carrément tous levées.

Merci

Monsieur,

Merci de votre information et votre message!

C'est bon!