QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 13292|回復: 22

求周星驰电影粤语对白

之前粤语协会有,现在变咗论坛就唔见到。

有冇人保存过啊?唔该分享下啦~唔该晒。。。

畀心机等下,或者利用「网页快照」功能去揾啦!

原帖由 遊人 於 2008-4-18 16:03 發表 之前粤语协会有,现在变咗论坛就唔见到。有冇人保存过啊?唔该分享下啦~唔该晒。。。

你想要邊一齣先?

「飲啖茶,食個包」——《蓋世豪俠》

「當年有一份至真嘅愛情……我愛你」——《大話西遊》(《西遊記大結局之仙履奇緣》)

吳:「你冇聽過三叔為父,三嬸為母咩?」周:「我淨聽過爹親娘親都不及毛主席親啫。」——《賭俠》

「爾度雖然都幾‘骨子’,但係就唔係人人都可以抯煙士」——《賭俠》

「各位觀眾,五條煙」——《賭俠》

「你睇我唔到,睇我唔到」——《賭俠》

「地球很危險,你還是回火星去吧」——《少林足球》

「慘得過我靚仔」——《百變星君》

实不相瞒,小弟我就是人称玉树临风胜潘安,一支李花压海棠的小淫虫周伯通!
 (系咪星爷咖?)
其实我就是改变社会风气,风魔万千少女,刺激电影市道,提高年轻人内涵,玉树临风,风度翩翩的整蛊专家,我名叫古晶,英文名叫Jing           Koo!

就凭你一件番薯两件旦散,就想XXXX我唐伯虎咩?是不是开玩笑了小小?

旺才!你唔好死呀旺才!你跟咗我咁耐,对我有情有义、肝胆相照,我连餐饱饭都无得过你喫,我对你唔住呀旺才~~~

小强!你点呀小强!你唔好死呀小强!

我跟你相依为命、同襟共被咗咁多年,一直当你系亲生骨肉咁供书教学,想唔到今日白头人送黑头人呀~~~

我想攞周星驰电影嘅粤语剧本,唔知有冇人有收藏过呢?

曾经有好多份好正嘅周星驰电影粤语剧本摆喺你面前,但你冇去珍惜,到冇咗嘅时候先至嚟后悔莫及,尘世间最痛苦莫过于此!你系要插就插落去啦,唔需要犹疑咖!如果个天可以畀个机会你返转头嘅话,你会唔会讲呢三个字:我爱你。如果,系都要喺呢份爱加上一个期限,我可以话你知,可能系……再等多一头半个月!

公公你咁英俊 挺拔  器宇不凡 仲要做太監 做到 有須咁有突破 真係唔使眼鏡都夠煞囖.(鹿鼎記)
佢低调,但受万人景仰;佢高傲,但宅心仁厚。

鸡,都有爱国!——济公!

最抵死噶是星爷一讲,D死人女人感动到喊!笑死人!

雞:「你以為,你匿喺度就搵你唔到啦咩?冇用噶,好似你D咁出色嘅男人冇論去到邊度,就好似漆黑中嘅

螢火蟲一樣,咁鮮明,咁出眾;你憂鬱嘅眼神,唏噓嘅鬚根,神乎其技嘅刀法,仲有嘅杯Dry

Matinee,都已經徹底咁將你出賣咗;但係冇論你幾咁出色,始終行有行規,你都係快D找埋尋晚嗰條

過夜數,叫雞唔使俾錢啊?!」

周:「我仲估我地之間嘅關係係建築喺感情之上,原來都只不過係一盤生意。」

雞:「講感情都要俾錢噶~!!」

周::「有我一早俾你啦,近期興食齋,嚟吖,拎抽豬肉翻去頂住檔先。」

雞:「你好嘢,豬肉佬,山水有相逢!」

周:「咁不如今晚再相逢咧?」

雞2:「個豬肉佬唔肯俾錢啊~?我翻去拖馬鬱佢!!」

雞:「算罷了,話到尾,佢都係一個獨一無二、風度翩翩嘅豬肉佬!」

「力拔山兮氣蓋世~!」

「時不利兮騅~不逝~~!!」

「阿七!」

「聞西」

「我都係希望你叫翻我全名——達聞西!」

「冇問題啊聞西!」

「多謝!」

「唔好客氣啊聞西!」

山上一群鵝,「噓」聲趕落河,落河捉鵝醫肚餓,食完翻歸鋤老婆。

我個心又悲我個心又痛,八個老婆都「潵哩龍蟲」,人家當我享盡齊人福,查實空虛寂寞兼且凍,兼且凍。

好在我拼命咁護住塊面,咁我英俊嘅相貌亦得意保存,等陣就搵雞會向佢來表白,看你個秋香對我動情不動情!

小弟本住在蘇州……嘅城邊,家中有屋又有田,生活樂無邊,點知個唐伯虎,佢橫蠻不檢點,勾結官府目無天,巧取豪奪我家田,我阿爺同佢反面,慘被佢一棍來打扁,我阿嫲鬧佢欺善,更被佢捉了去唐府,強奸了一百遍一百遍,最後仲懸梁自殺慘無邊!佢還將我父子,逐出了家園,流落到江邊,我為求養老父,只有獨自行乞在市前,點知個唐伯虎,佢實在太陰險,知道此情形,竟派人來暗算,將我父子狂毆在市前,小人身壯健,殘名得留存,可憐我老父佢魂歸天,此恨更難填,我為求葬老父,唯有獨自行乞在廟前,我一邊勤賺錢,一邊讀書篇,發誓把功名顯,手刃仇人意志堅,從此唐人詩集伴身邊,我永記此仇不共戴天!

順利過關就成為書童,一切都盡在我掌握中,越嚟越接近秋香姐,今日嘅心情就確係唔同,吖確係唔同~!

冚家鏟泥齊種樹,汝家池塘多膠魚,魚肥果熟麻len2飯,你老母係親下廚。

你啊,檸檬頭蝠鼠眼戚勾鼻八字眉葵扇耳「hue2」「due1」嘴老薑牙燈芯頸鴛鴦膊長短手高矮腳雞胸狗肚飯桶腰係我我就死咗佢啦。

叻到捫除褲訓周身囖柚印就抵你插住碌棍咯……

原帖由 悲伤玩偶 於 2008-7-4 22:32 發表 鸡,都有爱国!——食神!

呢句係《濟公》噶……

原帖由 我阿媽個女 於 2008-7-5 10:20 發表 你啊,檸檬頭蝠鼠眼戚勾鼻八字眉葵扇耳「hue2」「due1」嘴老薑牙燈芯頸鴛鴦膊長短手高矮腳雞胸狗肚飯桶腰係我我就死咗佢啦。叻到捫除褲訓周身囖柚印就抵你插住碌棍咯…… ...
我記得有「高低波大細B」噶

應該係 hoe4 doe1

原帖由 tonybean 於 2008-7-5 18:34 發表 我記得有「高低波大細B」噶應該係 hoe4 doe1嘴

你講嗰句應該係《蠱惑仔》入邊阿山雞講噶~!!