QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4414|回復: 20

[八卦時聞籮] 粵語體育新聞名嘴伍晃榮先生去逝,深切緬懷!

2008年4月17日,無線電視六點半新聞報導公佈伍晃榮在瑪嘉烈醫院逝世的消息,終年68歲。死因暫未公佈。

可惜!可惜!沉痛悼念!

估计佢老人家都唔想睇「北京奥运」,所以就……

悼念中。敬花。

原帖由 卢总 於 2008-4-17 19:36 發表 可惜!可惜!沉痛悼念! 估计佢老人家都唔想睇「北京奥运」,所以就……

可能佢諗...冇眼睇啊.. 陰功.....

默哀默哀......我記得佢講體育新聞好生鬼嘅...

我諗,比起好多名人或領導人嘅死,伍生嘅過身更加能觸動眾多愛粵者之心!

中意足球既粤语人 都 应该無邊个唔識佢囖

資深新聞從業員伍晃榮去世

(明報) 04月 17日 星期四 08:25PM

資深新聞從業員伍晃榮今日在瑪嘉烈醫院病逝,終年67歲,他退休前的職位為無新聞部體育新聞採訪主任。

伍晃榮以幽默的手法報道體育新聞,深受不少人愛戴,亦影響了電視報道體育新聞的方式。他在2005年6月30日正式退休。伍的兒子說,父親因為白血病感染肺炎,導致器官衰竭,臨終前,家人都陪伴在側。

又少咗個伍晃榮,得返阿叔……香港老一輩值得我尊敬嘅藝人越嚟越少。

資深新聞記者伍晃榮病逝,終年67歲。

伍晃榮兩名兒子由前無綫新聞部主管黃應士陪同,於瑪嘉烈醫院會見傳媒,透露伍晃榮於下午6時35分逝世。

伍晃榮長子伍家銳表示,父親因為白血病感染肺炎,導致器官衰竭病逝,臨終前,所有家人陪伴身邊。他感謝各界關心,又說為爸爸感到驕傲,父親的後事安排稍後交代。黃應士表示,對伍晃榮離世感到傷心。

伍晃榮1940年在澳門出生,1960年中五畢業後加入英文虎報當體育記者,展開45年的新聞行業生涯,其後他在多間新聞機構任職,1982年加入無綫電視,當體育記者及體育新聞主播,直至2005年退休。

伍晃榮開創幽默的體育新聞報道方式,最深入民心的金句是「波係圓嘅」。他在退休後著書,亦有參與體育節目直播評述。

一个可以把枯燥的赛车新闻讲得天花乱坠的人就这样去了,他绝对是我们这些粤语体育迷的集体回忆!

原帖由 vincent10 於 2008-4-17 20:28 發表 中意足球既粤语人 都 应该無邊个唔識佢囖

两样我都钟意:粤语,足球。

深切缅怀,沉痛默哀!

伍晃荣同志系个好同志。

真係....感覺睇佢講體育新聞重唔係好耐之前嘅事咁...
九成九系畀班支拿糞青激Q死。
  聽緊《光明頂》,今晚眞係趁熱打鐵,一開波就評論伍生。

今日聽人講,開初我都唔係好信,我好鬼鍾意佢講波,點解個咁有口才嘅人要咁早走呢~

原帖由 余OK 於 2008-4-17 23:23 發表   聽緊《光明頂》,今晚眞係趁熱打鐵,一開波就評論伍生。

惋惜~~~~

无线电视记者伍晃荣报道。(用于每条新闻结束时)   波係圆嘅。  通常乌龙波都係靓波。  ……今次乃又一例证。(前面通常为某些广为流传的金句,例如「门柱係龙门最好的朋友」等等)   葡萄牙个×××想笠过龙门李云在,点知连条横楣都笠过埋……(2002世界杯葡萄牙VS韩国的比赛,对葡萄牙队一个射门的描述)   千祈唔好以为呢场波好紧张,係我讲得紧张咋!(2002世界杯克罗地亚VS墨西哥的比赛,全场球平淡得要命)   (形容米赫洛域的罚球)碧咸式罚球,笑大人个口。  非常果断的朗拿度并无意而不决一脚射入波。(纯属「阿盲」一时口误)   (阿积士某后卫被对方前方推跌,飞燕诺前锋随即射门入网,阿积士后卫同裁判理论,伍晃荣做即时配音)   后卫:佢推我啊,推我先入波嘎!  裁判:教精你啦,禁区里面推人係合法嘅。  后卫:佢双手推我嘎(后卫边讲边做手势)   裁判:推人就梗係用双手嘎啦!  后卫:……   大连实德VS阿联酋阿尔·艾因(科萨激动地用双手抱住主裁判头部,以示抗议)   伍晃荣:「唔好再玩啦!会死人架!」   热刺VS富咸(泰莱扑跌咗戴维斯,球证判罚十二码,泰莱抗议,伍晃荣配音)   泰莱:自己插水丫!……自己插水丫!  球证:睬你都多余嘅!  车路士VS列斯联(马迪奥面对自摆乌龙跪地不起)   伍晃荣:「起身啦!唔错都错咗咯!」

喺「南粤文化」整咗个《伍晃荣先生纪念集》,藉此纪念伍晃荣先生:

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=9838&extra=page%3D1

希望大家能够踊跃发言!

通常乌龙波都係靓波。