QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4795|回復: 16

[媒體錯字] 2008.01.31 南方都市報

广州播客第220期

同声同气  
阿展专栏  

1.如果广场嘅广播车需要,作为一个老电台节目主持人,我愿意去做义工。

——陈SIR金句(1月29日《七点点一点》)

2.叫咗你着多件衫口架喇,硬系唔听嘅,私私缩缩噉,「人有人冻,衫有衫冻」。(不是叫你多穿件衣服吗,就是不听,瑟瑟缩缩的。)

——小区里,一个师奶边走边责备小孩。

3.我使成40蚊一个钟请个老师同你补数学,饮茶条数咁简单你都计咁耐,你话系咪嘥钱吖?(我花40块钱一个钟头请个老师给你补习数学,喝茶这么简单的数你都算那么久,你说是不是白花了钱?)

——一家人到酒楼喝茶,埋单时母亲对儿子这样说

4.你睇下啲人想返屋企几辛苦啦。你呀,身在福中不知福呀,成日放咗学都唔返屋企。(你看他们想回家多艰难呀,你是身在福中不知福呀,经常放了学都不回家。)

——小区里,一家大小正在看电视新闻播出大批旅客滞留火车站的消息,母亲对她的小孩这样说。  

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200801310499.asp

广州播客第220期

同声同气  
阿展专栏  

1.如果广场嘅广播车需要,作为一个老电台节目主持人,我愿意去做义工。

——陈SIR金句(1月29日《七点点一点》)

2.叫咗你着多件衫口架」( 㗎  )喇,硬系唔听嘅,私私(闪闪?)缩缩噉,「人有人冻,衫有衫冻」。(不是叫你多穿件衣服吗,就是不听,瑟瑟缩缩的。) 

——小区里,一个师奶边走边责备小孩。

3.我使成40(文)一个钟请个老师同你补数学,饮茶条数咁简单你都计咁耐,你话系咪嘥钱吖?(我花40块钱一个钟头请个老师给你补习数学,喝茶这么简单的数你都算那么久,你说是不是白花了钱?)

——一家人到酒楼喝茶,埋单时母亲对儿子这样说

4.你睇下啲人想返屋企几辛苦啦。你呀,身在福中不知福呀(啊)成日放咗学都唔返屋企。(你看他们想回家多艰难呀,你是身在福中不知福呀,经常放了学都不回家。)

——小区里,一家大小正在看电视新闻播出大批旅客滞留火车站的消息,母亲对她的小孩这样说。  

离别再叮咛

金曲寻味  

□叶丽贞  

落花一再飘满大地/月色再度映照唏嘘/一朝春去后/又要度过深秋/重聚再分开心里忧/与卿相对望再讲叮嘱句……

歌如其人。张伟文个样敦厚和善,身材高大但唔威猛;佢几好气,但声线却系又柔又软,因此佢唱劲歌就唔系咁适合,但唱「和音」同埋情歌就属于一流嘞,直唱到一往情深,直唱到柔情似水,正如佢呢一首经典作品《离别再叮咛》。

喺资讯唔发达,冇BB机、手机、网络嘅年代,无论同朋友、家人抑或恋人嘅话别,都系少唔了左交带右叮嘱,挥泪道別口架,所以就有咗无数「十里相送」嘅古仔,「劝君更尽一杯酒,西出阳关无故人」嘅唏嘘嘞。但系现时,同人道别,一句「系噉先」,转身就行人喇!有咩唔记得,打个电话过去就系啦!因为联络「太容易」,所以就「唔志在」,致令我哋少咗惜別,唔使「叮咛」,甚至唔使见面添——人情由此转淡,唔通科学进步就要人情让路?

《离別再叮咛》呢首歌,正系以「相见时难別亦难」嘅一双恋人,书写出一腔古朴嘅情怀;更以细腻柔和、浪漫嘅笔触,展示一种优美嘅忧伤、坚定嘅情感告白:「愿记住我应许/来日再写诗作对/琴弦又醉相约在这里……」

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200801310502.asp  

离别再叮咛

金曲寻味  

□叶丽贞  

落花一再飘满大地/月色再度映照唏嘘/一朝春去后/又要度过深秋/重聚再分开心里忧/与卿相对望再讲叮嘱句……

歌如其人。张伟文个样敦厚和善,身材高大但唔威猛;佢几好气,但声线却系又柔又软,因此佢唱劲歌就唔系咁适合,但唱「和音」同埋情歌就属于一流嘞,直唱到一往情深,直唱到柔情似水,正如佢呢一首经典作品《离别再叮咛》。

喺资讯唔发达,冇BB机、手机、网络嘅年代,无论同朋友、家人抑或恋人嘅话别,都系少唔(不)了左交带交戴)右叮嘱,挥泪道別口架」( 㗎  )所以就有咗无数「十里相送」嘅古仔,「劝君更尽一杯酒,西出阳关无故人」嘅唏嘘嘞。但系现时,同人道别,一句「系噉先」,转身就行人喇!有咩唔记得,打个电话过去就系啦!因为联络「太容易」,所以就「唔志在」,致令我哋少咗惜別,唔使「叮咛」,甚至唔使见面添——人情由此转淡,唔通科学进步就要人情让路?

《离別再叮咛》呢首歌,正系以「相见时难別亦难」嘅一双恋人,书写出一腔古朴嘅情怀;更以细腻柔和、浪漫嘅笔触,展示一种优美嘅忧伤、坚定嘅情感告白:「愿记住我应许/来日再写诗作对/琴弦又醉相约在这里……」

盼父归来

街坊话事  

□尘  

女:妈,我好担心老窦啊!佢困咗五日喇!究竟几时先可以返嚟啊?

妈:唉,我都唔知啊,依家啲路封住晒,成万部车塞喺条路度,都唔知佢喺京珠高速边一段。

女:电话又打唔通嘅。

妈:梗系打唔通喇!五日啵,几多电都用晒喇。

女:天寒地冻,啲车油都琼晒,都唔知嗰边有冇得食啊!听讲嗰啲衰人为咗赚钱,将啲盒仔饭卖到50蚊一个啊!唉——老窦带去嗰啲钱都唔知可以捱几日。

妈:几钱一盒都无所谓!最紧系要有得食!

女:我睇新闻,有啲偏僻嘅地方冇人攞嘢去卖,啲人三日三夜都冇食过嘢。天气已经够恶劣口架喇,湖南嗰边仲要落暴雪。老窦咁怕冻,肯定顶唔顺。枉我哋日日喺屋企,关晒门窗,揽住个热水袋都觉得冻,真系难为老窦喺荒山野岭嘅公路度塞住返唔到嚟啊!

妈:咪系啰,明明休息口架嘛,都叫佢去加班,送啲客去湖南。客就送咗去喇,自己就返唔到嚟。

女:讲起我就把几火啊!公司嗰个人仲呃我哋话:公司有领导,开小车上去,带老窦佢哋去住旅店!既然有车可以开上去!点解啲车唔可以开落嚟啊?摆明揾笨嘅!

妈:唉,佢哋都无办法口架,你就唔好再闹佢哋喇。

女:得嗰四个杯面,四罐八宝粥,五日点捱啊?

妈:依家都无晒办法喇,唯有等个天开眼,出太阳喇!

女:我好挂住老窦啊!等佢返嚟,我要煮餐暖饭畀佢食!老窦,你要快啲返嚟啊!  

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200801310501.asp

盼父归来

街坊话事  

□尘  韫

女:妈,我好担心老窦啊!佢困(韫)咗五日喇!究竟几时先可以返嚟啊?

妈:唉,我都唔知啊,依()家啲路封住晒,成万部车塞喺条路度,都唔知佢喺京珠高速边一段。

女:电话又打唔通嘅。

妈:梗系打唔通喇!五日啵(噃)几多电都用晒喇。

女:天寒地冻,啲车油都琼晒,都唔知嗰边有冇得食啊!听讲嗰啲衰人为咗赚钱,将啲盒仔饭卖到50蚊(文)一个啊!唉——老窦带去嗰啲钱都唔知可以捱几日。

妈:几钱一盒都无所谓!最紧系要有得食!

女:我睇新闻,有啲偏僻嘅地方冇人攞嘢去卖,啲人三日三夜都冇食过嘢。天气已经够恶劣口架」(㗎  )喇,湖南嗰边仲(重)要落暴雪。老窦咁怕冻,肯定(实)顶唔顺。枉我哋日日喺屋企,关晒门窗,揽住个热水袋都觉得冻,真系难为老窦喺荒山野岭嘅公路度塞住返唔到嚟啊!

妈:咪系啰,明明休息口架」(㗎  )嘛,都叫佢去加班,送啲客去湖南。客就送咗去喇,自己就返唔到嚟。

女:讲起我就把几火啊!公司嗰个人仲(重)呃我哋话:公司有领导,开小车上去,带老窦佢哋去住旅店!既然有车可以开上去!点解啲车唔可以开落嚟啊?摆明揾笨嘅!

妈:唉,佢哋都无办法口架」(㗎  ),你就唔好再闹佢哋喇。

妈:依()家都无晒办法喇,唯有等个天开眼,出太阳喇!

女:我好挂住老窦啊!等佢返嚟,我要煮餐暖饭畀佢食!老窦,你要快啲返嚟啊!

港人讲嘢·黄子华栋笃笑  

□记录:莫夕  

不过,我又唔系话每一个红嘅人,我都妒忌佢嘅。譬如好似刘德华呢,我就唔妒忌佢嘞,因为我觉得佢真系年轻貌美,身材又正,但系正因为噉,我就觉得华仔就更加要小心拍戏,唔好乱噉……即系,唔拣,唔拣清楚就拍,如果唔系好容易畀人整蛊口架。

有套戏叫做《法外情》啊?里面刘德华扮一个律师,喺英国返嚟,好犀利嘅。有场戏呢,就讲佢呢盘问呢个精神科医生,就问咗佢一个非常非常专门嘅名词,就系「精神分裂」系乜嘢,系用英文问嘅喔。OK,呢个词对我嚟讲就太深嘞,现场有边个识得「精神分裂」英文系咩啊?大家帮帮手……有边位帮下手?「Schizophrenia」OK。好嘞,噉当时阿刘德华呢,就用英文问呢位精神科医生,佢话:「精神科医生,噉你喺呢个医学界都成廿年啦,你应该知道sex o frenia系咩病啊?」嗱,我完全冇夸张口架,因为我来回睇咗十次都系噉读嘅。我就系讲紧佢系畀人整蛊口架大家,你千祈唔好笑刘德华,因为佢系完全畀人整蛊,嗱我系绝对相信呢个专有名词畀任何一个人读都……「啊?点读啊?」我一定问。你编剧写出嚟嘅嘛,你编剧写点读,华仔问点读啊,编剧就话「sex o frenia」,直情系整蛊佢——华仔就问呢个精神科医生啦,「医生,sex o frenia系咩病?」Schizophrenia就即系精神分裂吖嘛,医生就答嘞:「呢个系性变态嘅一种。」

精神分裂系性变态嘅一种?!噉发烧睇怕就系性病嘞!伤风就即系疱疹啦!「咦,你风湿啊?哎呀,艾滋病先兆啊!」华仔做嘅戏我冇份做,我唔紧要,冇大律师做我唔紧要,你畀个精神科医生我做下喇好唔好?一唔系精神科病人我都唔介意。  
http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200801310498.asp

港人讲嘢·黄子华栋笃笑  

□记录:莫夕  

不过,我又唔系话每一个红嘅人,我都妒忌佢嘅。譬如好似刘德华呢,我就唔妒忌佢嘞,因为我觉得佢真系年轻貌美,身材又正,但系正因为噉,我就觉得华仔就更加要小心拍戏,唔好乱噉……即系,唔拣,唔拣清楚就拍,如果唔系好容易畀()人整蛊口架」(㗎  )

有套戏叫做《法外情》啊?里面刘德华扮一个律师,喺英国返嚟,好犀利嘅。有场戏呢,就讲佢呢(删)盘问呢个精神科医生,就问咗佢一个非常非常专门(专业)嘅名词,就系「精神分裂」系乜嘢,系用英文问嘅喔。OK,呢个词对我嚟讲就太深嘞,现场有边个识得「精神分裂」英文系咩啊?大家帮帮手……有边位帮下手?「Schizophrenia」OK。好嘞,噉当时阿刘德华呢,就用英文问呢位精神科医生,佢话:「精神科医生,噉你喺呢个医学界都成廿年啦,你应该知道sex o frenia系咩病啊?」嗱,我完全冇夸张口架」(㗎  ),因为我来回睇咗十次都系噉读嘅。我就系讲紧佢系畀人整蛊口架大家(可删),你千祈唔好笑刘德华,因为佢系完全畀人整蛊,嗱我系绝对相信呢个专有名词畀任何一个人读都……「啊?点读啊?」我一定问。你编剧写出嚟嘅嘛,你编剧写点读,华仔问点读啊,编剧就话「sex o frenia」,直情系整蛊佢——华仔就问呢个精神科医生啦,「医生,sex o frenia系咩病?」Schizophrenia就即系精神分裂吖嘛,医生就答嘞:「呢个系性变态嘅一种。」

精神分裂系性变态嘅一种?!噉发烧睇怕就系性病嘞!伤风就即系疱疹啦!「咦,你风湿啊?哎呀,艾滋病先兆啊!」华仔做嘅戏我冇份做,我唔紧要,冇大律师做我唔紧要,你畀个精神科医生我做下喇好唔好?一唔系精神科病人我都唔介意。  

(口水文章都唔知佢想点~~)

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-16 05:25 PM 發表 ……

2.叫咗你着多件衫口架」( 㗎  )喇,硬系唔听嘅,私私(闪闪?)缩缩噉,「人有人冻,衫有衫冻」。(不是叫你多穿件衣服吗,就是不听,瑟瑟缩缩的。)  ...

「私私缩缩」冇乜问题,有呢种讲法。

问题系,呢个「私」字是否正字而已。 

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-16 05:32 PM 發表 ……

喺资讯唔发达,冇BB机、手机、网络嘅年代,无论同朋友、家人抑或恋人嘅话别,都系少唔(不)了左交带交戴)右叮嘱,挥泪道別口架」( 㗎  )所以就有咗无数「十里相送」嘅古仔,...

「交带」冇问题。

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-16 05:42 PM 發表 ……        女:我睇新闻,有啲偏僻嘅地方冇人攞嘢去卖,啲人三日三夜都冇食过嘢。天气已经够恶劣口架」(㗎  )喇,湖南嗰边仲(重)要落暴雪。老窦咁怕冻,肯定(实)顶唔顺。枉我哋日日喺屋企,关晒门窗,揽住个热水袋都觉得冻,真系难为老窦喺荒山野岭嘅公路度塞住返唔到嚟啊![「肯定」冇问题。]

妈:咪系啰,明明休息口架」(㗎  )嘛,都叫佢去加班,送啲客去湖南。客就送咗去喇,自己就返唔到嚟。

女:讲起我就把几火啊!公司嗰个人仲(重)呃我哋话:公司有领导,开小车上去,带老窦佢哋去住旅店!既然有车可以开上去!点解啲车唔可以开落嚟啊?摆明揾笨嘅!

妈:唉,佢哋都办法口架」(㗎  ),你就唔好再闹佢哋喇。

妈:依()家都晒办法喇,唯有等个天开眼,出太阳喇! ...

原帖由 卢总 於 2008-4-16 18:23 發表 「交带」冇问题。

??

原帖由 卢总 於 2008-4-16 18:28 發表

我都冇話「肯定」 有問題,不過如果用個「」簡潔同地道些少啫。

注意我所用嘅顏色係唔同嘅。

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-16 05:53 PM 發表   不过,我又唔系话每一个红嘅人,我都妒忌佢嘅。譬如好似刘德华呢,我就唔妒忌佢嘞,因为我觉得佢真系年轻貌美,身材又正,但系正因为噉,我就觉得华仔就更加要小心拍戏,唔好乱噉……即系,唔拣,唔拣清楚就拍,如果唔系好容易畀()人整蛊口架」(㗎  )[「畀人整蛊」冇问题。]

有套戏叫做《法外情》啊?里面刘德华扮一个律师,喺英国返嚟,好犀利嘅。有场戏呢,就讲佢呢(删)盘问呢个精神科医生,就问咗佢一个非常非常专门(专业)嘅名词,就系「精神分裂」系乜嘢,系用英文问嘅喔。OK,呢个词对我嚟讲就太深嘞,现场有边个识得「精神分裂」英文系咩啊?大家帮帮手……有边位帮下手?「Schizophrenia」OK。好嘞,噉当时阿刘德华呢,就用英文问呢位精神科医生,佢话:「精神科医生,噉你喺呢个医学界都成廿年啦,你应该知道sex o frenia系咩病啊?」嗱,我完全冇夸张口架」(㗎  ),因为我来回睇咗十次都系噉读嘅。我就系讲紧佢系畀人整蛊口架大家(可删),你千祈唔好笑刘德华,因为佢系完全畀人整蛊,嗱我系绝对相信呢个专有名词畀任何一个人读都……「啊?点读啊?」我一定问。你编剧写出嚟嘛,你编剧写点读,华仔问点读啊,编剧就话「sex o frenia」,直情系整蛊佢——华仔就问呢个精神科医生啦,「医生,sex o frenia系咩病?」Schizophrenia就即系精神分裂吖嘛,医生就答嘞:「呢个系性变态嘅一种。」[莫夕系对住部机,子华讲一句,佢就记录一句。所以你话删嗰啲,其实都冇乜问题。]

精神分裂系性变态嘅一种?!噉发烧睇怕就系性病嘞!伤风就即系疱疹啦!「咦,你风湿啊?哎呀,滋病先兆啊!」华仔做嘅戏我冇份做,我唔紧要,冇大律师做我唔紧要,你畀个精神科医生我做下喇好唔好?一唔系精神科病人我都唔介意。

原帖由 卢总 於 2008-4-16 18:47 發表

哦~~

注意睇我用嘅顏色~~~

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-16 06:35 PM 發表 担带??

「交带」即系类似「吩咐」、「嘱咐」嘅意思,有时候重有「交代」嘅意味。

「担带」则系另外嘅一个词,有「负责任」嘅意思。

原帖由 卢总 於 2008-4-16 19:02 發表 「交带」即系类似「吩咐」、「嘱咐」嘅意思,有时候重有「交代」嘅意味。「担带」则系另外嘅一个词,有「负责任」嘅意思。

麻烦讲係下字。

說文:

紳也。男子鞶帶,婦人帶絲。象繫佩之形。佩必有巾,从巾。當蓋切

康熙:

【唐韻】【集韻】【韻會】【正韻】當蓋切,音㯂。【說文】紳也。男子搫帶,婦人帶絲,象繫佩之形。佩必有巾,故帶从巾。【徐鉉曰】卌,其帶上連屬固結處。【釋名】帶,蔕也。著於衣,如物之繫蔕也。【易·訟卦】或錫之鞶帶。【疏】鞶帶大帶也。【禮·玉藻】凡帶有率,無箴功。【疏】謂其帶旣襌,亦以箴緶緝其側,但繂襵之,無別裨飾之箴功。 又【揚子·方言】厲謂之帶。【註】小爾雅,帶之垂者曰厲。【詩·小雅】垂帶而厲。 又佩也。【禮·月令】帶以弓䪅。 又【揚子·方言】行也。【註】隨人行也。 又蟲名。【莊子·齊物論】螂蛆甘帶。 又書帶,草名。【三齊記】鄭康成山下生草,大如䪥,葉長一尺餘,土人名康成書帶草。又姓。【賈誼·過秦論】帶佗。 又叶音蒂。【楚辭·九歌】荷衣兮蕙帶,儵而來兮忽而逝。夕宿兮帝鄉,誰須兮雲之際。

考證:〔【易·訟卦】或錫之鞶帶。【疏】鞶革大帶也。〕 謹照原文革改帶。〔【楚辭·九歌】荷衣分蕙帶,鯈而來兮忽而逝。〕 謹照原文分改兮鯈改儵。