QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4131|回復: 7

中國歷代地圖

宋元時期:Dtg2PI"M@

宋元時期:Dtg2PI"M@ china14.jpg

明時期:

明時期:

清時期:

清時期:

第三次又是全面大危機。這次間隔較長,發生在西晉末期到魏晉南北朝的一百多年間,史稱“五胡亂華”。由於西漢的 ...

第三次又是全面大危機。這次間隔較長,發生在西晉末期到魏晉南北朝的一百多年間,史稱“五胡亂華”。由於西漢的 ...

到了西晉,形勢爲之突變。西晉政權是司馬氏家族三代政變所建立的王朝,開國大政權具有的勤奮勤政、休養生息、廉 ...

到了西晉,形勢爲之突變。西晉政權是司馬氏家族三代政變所建立的王朝,開國大政權具有的勤奮勤政、休養生息、廉 ...

短短五十年的大腐敗,使北方胡人再次捲土重來。遠遁無蹤的匈奴、東胡突然變成了鮮卑、丁令等等胡族,從西伯利亞 ...

短短五十年的大腐敗,使北方胡人再次捲土重來。遠遁無蹤的匈奴、東胡突然變成了鮮卑、丁令等等胡族,從西伯利亞 ...

唐時期:HDzoner`9D'uB'X

唐時期:HDzoner`9D'uB'X
china13.jpg 歷代地圖 china01.jpg

第二階段在秦始皇統一之時。其時秦帝國軍威正盛,舉國對匈奴兩胡深惡痛絕。始皇帝雄才大略,決心與匈奴大打一 ...

第二階段在秦始皇統一之時。其時秦帝國軍威正盛,舉國對匈奴兩胡深惡痛絕。始皇帝雄才大略,決心與匈奴大打一 ...

想讲明乜嘢?
点解唔系按照朝代嘅先后次序嚟排嘅?
好漢不提當年勇!都過去咗喇,再大有咩用??提起來好光榮?相反啱啱係一種耻辱,遼闊嘅土地,居然得返0甘多…

原帖由 卢总 於 2008-4-16 00:25 發表 点解唔系按照朝代嘅先后次序嚟排嘅?

排果陣,唔記得

原帖由 cingsan 於 2008-4-16 14:49 發表 好漢不提當年勇!都過去咗喇,再大有咩用??提起來好光榮?相反啱啱係一種耻辱,遼闊嘅土地,居然得返0甘多…

無人話好光榮....

雖然對明朝嘅領土有啲懷疑,但系可以睇出,有好多地方唔系「自古以來就是中國神性領土不可分割的一部分」。

胜者为王,乃神圣不可侵犯之真理。