QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10606|回復: 14

求助各位幫手上傳尹光嘅(你阿媽大減價)歌詞!

歌曲網站係度:http://www.1ting.com/player/c2/player_125550.html

最後多謝大家喇!!!

《你阿媽大減價》

曲:尹光   詞:Bon Bon

(大減價  益你阿爸)
 (大減價  益你阿爸)
 你阿媽  大減價  益你阿爸
 養家日夜捱  確唔易
 冇家用還有三餐
 炒幾味撚手超班
 有噉嘅賢妻堪稱讚
 我人好賭無論早與夜
 賭到個人快謝
 老婆勸戒賭  唔願聽佢話
 賭到我落咗型
 我窮到燶成日輸到直
 唉 賭博實難搵食
 我成世輸 人又懵到極
 輸到我面都黃
 養家日夜捱  確唔易
 冇家用還有三餐
 炒幾味撚手超班
 有噉嘅賢妻堪稱讚
 細路 你老豆好鬼馬
 細路 你老豆梳爽慣
 細路 男士有責任
 為顧住頭家 就要崖死撐
 肥婆買雞掹晒毛
 肥婆都不知點算好
 肥婆鬧人博命嘈
 叫阿媽將隻雞煲薑醋
 尋晚夜 個上海婆鬧我
 我係都唔認錯
 嘩 佢放狗嚟0趙我
 我俾狗死追碌街碌到瞓咗落病床
 尋晚夜 個上海婆鬧我
 我係都唔認錯
 佢仲想迷惑我
 佢吱吱喳喳巴巴閉閉食蕉未停過
 養家日夜捱  確唔易
 冇家用還有三餐
 炒幾味撚手超班
 有噉嘅賢妻堪稱讚
 有噉嘅賢妻堪稱讚

过嚟正下字先!

(大減價 益你阿爸)
 (大減價 益你阿爸)
 你阿媽 大減價 益你阿爸
 養家日夜捱 確唔易
 冇家用 還有三餐
 炒幾味 撚手超班
 有噉嘅賢妻堪稱讚
 我人好賭 無論早與夜
 賭到個人快謝
 老婆勸戒賭 唔願聽佢話
 賭到我落咗
 我窮到燶 成日輸到直
 唉 賭博實難搵食
 我成世輸 人又懵到極
 輸到我面都黃
 養家日夜捱 確唔易
 冇家用 還有三餐
 炒幾味 撚手超班
 有噉嘅賢妻堪稱讚
 細路 你老好鬼馬
 細路 你老窦疏爽慣
 細路 男士有責任
 為顧住頭家 就要捱 死撐
 肥婆買雞掹晒毛
 肥婆都不知點算好
 肥婆鬧人命嘈
 叫阿媽將隻雞煲薑醋
 尋晚夜 個上海婆鬧我
 我係都唔認錯
 嘩 佢放狗嚟
 我狗死追碌街 碌到瞓咗落病床
 尋晚夜 個上海婆鬧我
 我係都唔認錯
 佢想迷惑我
 佢吱吱喳喳巴巴閉閉食蕉未停過
 養家日夜捱 確唔易
 冇家用 還有三餐
 炒幾味 撚手超班
 有噉嘅賢妻堪稱讚
 有噉嘅賢妻堪稱讚

我係對住張原版歌詞紙照COPY,都係盧總夠細心,哈哈。

话晒我都系「正字局常委」吖嘛!

得闲请过嚟「错字误音澄教署」参观指导:

http://bbs.cantonese.asia/forumdisplay.php?fid=124

有卢总,唔会面懵懵.

請教版主

1炒幾味撚手超班(超班係乜意思)

2你老豆好鬼馬(呢句話係乜意思)
3你老豆梳爽慣(呢句話有係乜意思)

4(你阿媽大減價)表明乜意思?

唔該晒版主!!!

1、超班=在某個領域中超出一般人的水平;
2、你老豆好鬼馬=你的爸爸(屬於那種行為舉止)很有趣但又帶點神秘、難以猜測的人;
3、你老豆梳爽慣=你的爸爸慣於(經濟上)好大方,出手闊綽;
4、你阿媽大減價益你阿爸=「你媽媽降低了條件,結果是便宜了你的父親」------意思是說,「你媽媽是下嫁給你爸爸的」。

原帖由 samkong 於 2008-4-15 20:55 發表 1、超班=在某個領域中超出一般人的水平;2、你老豆好鬼馬=你的爸爸(屬於那種行為舉止)很有趣但又帶點神秘、難以猜測的人;3、你老豆梳爽慣=你的爸爸慣於(經濟上)好大方,出手闊綽;4、你阿媽大減價益你阿爸=「你媽媽降低了條件,結 ...

重想再請教吓版主。下列詞語係乜意思?

1豆四镬(解释语意)

2攋高肚皮畀人睇(解释语意)

3沐咀(解釋詞意思)

4賣躉(解释词意)

5够晒衡(解释语意)

1豆四鑊(解釋語意)---(好似未聽聞過有呢種講噉嘅講法,最好你能夠提供埋一個完整句子,結合語境解答你會好啲);
2攋高肚皮畀人睇(解釋語意)---意思係做事太暴露、太過於張揚,無任何秘密可言;
3沐咀(解釋詞意思)---專指嗰啲呆頭呆腦嘅人;
4賣躉(解釋詞意)---(好似未聽聞過有呢種講噉嘅講法,最好你能夠提供埋一個完整句子,結合語境解答你會好啲);
5夠晒衡(解釋語意)---勁頭十足。

「攋高肚皮畀人睇」应该系将自己嘅私事、私隐、秘密都摆出嚟畀人知、畀人见。

「賣躉」估计系指卖屎窟。

又有新嘅問題想請教版主。 1我返去會执劑佢,歎吓嘅喇(翻譯全句) 2唔够称有,咁大副偈(咁大副偈,係乜意思) 3三句唔埋就踩我格屎(格屎,係乜意思) 4你屈得起,我就骾得落(骾得落,係乜意思) 5话为。例:系佢就好易话为。(话为係乜意思)
1我返去會執劑佢,歎嚇嘅喇(翻譯全句)--此句中,「佢」應該指某種食品,全句意思「我回家得好好享用一下(某種食品)」;
2唔夠稱有,咁大副偈(咁大副偈,係乜意思) --冇聽過有「咁大副偈」呢種講法;
3三句唔埋就踩我格屎(格屎,係乜意思)--大概意思是「(彼此談不來),沒說幾句就直接對我發起(語言或行動上)的攻擊」 ;
4你屈得起,我就骾得落(骾得落,係乜意思)-- 意思是「(即使)你無中生有地冤枉我,我也承受得起」,「骾得落」=「承受得起」;
5話為。例:系佢就好易話為。(話為係乜意思)--意思:「是他的話(就好),(他)是很好說話的人」,「話為」=很好說話,彼此之間有商量的余地很大。

唔夠稱有,咁大副偈。

版主,呢句話係出自(古惑仔少年激鬥篇)最尾時候一句話。係靚坤講嘅。當時,差人嚟冚檔,指控靚坤同未成年少女發生性行為。靚坤,就反駁話。「唔夠稱有,咁大副偈」。咁大副偈」大概意思如果係指男嘅。就係話個男人,身形好粗壯。女嘅即係話身形好豐滿。