QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9175|回復: 33

[貼圖] 佛山特色酒楼「粤园」聚会!

今日同samkong兄,继续微笑(华声)兄,坤仔兄响佛山小聚,入左一间比较有文化气息既酒楼撑台脚,名叫「南海粤园」英文名「The Yueh Culture」,叫得「粤园」,入边当然有D野到啦,有一D平时比较少见既字。大家估吓系咩字,估中有奖~先上图先...

招牌纸巾

招牌纸巾

正门

正门

大家估吓两边咩字

大家估吓两边咩字

大家估吓两边咩字

大家估吓两边咩字
仲有一只比较得意既字~
估中有奖——噉估错使唔使开枪?
  格調認眞一流,啱晒我哋chanel聚脚,諗起尋日成班人喺省城想搵個呢類型嘅場所坐低,搞咗一大輪都搞唔掂,失敗!
好似好正!下次一定要試o下.

街燈,今日認真唔好意思,OT到而家先返屋企,唔可以一睹你芳容。

呢間嘢聽人講咗好耐,可惜重未有機會去,下次粵協聚會可以考慮呢度,不過啲嘢好貴,大家要有心理準備。

街燈兄拍攝嘅照片好清晰!
當時喺現場睇過一下嗰幾幅字,都基本睇得出係乜字嘞,見第二張圖片上面寫住「燒Yes!」,就唔知點意思?唔通就即係「宵夜」咁簡單?哈哈。

原帖由 highyun 於 2008-4-14 00:00 發表 街燈,今日認真唔好意思,OT到而家先返屋企,唔可以一睹你芳容。   呢間嘢聽人講咗好耐,可惜重未有機會去,下次粵協聚會可以考慮呢度,不過啲嘢好貴,大家要有心理準備。 ...

引用阿Sam嘅一句歌詞:「瑪莉,我好鐘意你,你你你要有心理預備~~」

再黎~

华声同靓女响入边

华声同靓女响入边

景色优美

景色优美
忽然發現,街兄發第三個帖嘅上邊嗰張圖片,即係我哋食飯嗰間房內,有條友戴住頂阿Sam繼續微笑演唱會時戴嘅嗰頂帽正喺度同啲服務員點緊菜~~哈哈。 [ 本帖最後由 samkong 於 2008-4-14 00:16 編輯 ]

好靚!正

原帖由 samkong 於 2008-4-14 00:00 發表 街燈兄拍攝嘅照片好清晰!當時喺現場睇過一下嗰幾幅字,都基本睇得出係乜字嘞,見第二張圖片上面寫住「燒Yes!」,就唔知點意思?唔通就即係「宵夜」咁簡單?哈哈。 ...

可能系「烧野」?即系烧烤?

原帖由 蓝色街灯 於 2008-4-14 00:27 發表   可能系「烧野」?即系烧烤?

對,估計係指燒烤,barbecue

原帖由 samkong 於 2008-4-14 00:33 發表 對,估計係指燒烤,barbecue

哦,论坛限左每日传5M?传唔倒野添。仲有好几张比较有意思既相片。。。

例如入边有一幅对联几有意思:唐行岭南道,宋走广东路。横批:南海郡

据闻(我一个做餐饮行业的资深亲戚),而家无办法起广州食到正宗粤菜,反而起 佛山 中山 就有好多,而且价钱平。

原帖由 卢总 於 2008-4-13 23:56 發表 估中有奖——噉估错使唔使开枪?

开窗都唔使怕,揞实个菰菰菰啰!

下次有时间我都去
从相睇黎 ,真系好正!!

哈哈,多谢街灯兄嘅靓相。哗!部相机真係好正,喺黄昏时候都能够影得噉靓。

粤园由一间废弃嘅祠堂改建而成,老板本身就係一名设计师,佢汇聚一班爱好古建筑嘅发烧友,按照南粤古庭院嘅建筑设计,化腐朽为神奇,把原来破落的祠堂,改建成现在嘅呢座具有南粤庭院风格嘅茶艺馆,掩映嘅绿树、青瓦砖嘅岭南庭院、清澈嘅小池塘,自由自在游曳喺水中嘅鱼,穿着丝绸吊脚裤嘅服务小姐……一切嘅一切,见证着设计嘅无尽魅力,建筑设计成咗穿越时空嘅神奇艺术,畀人仿佛返到咗清末民国嘅岭南小庭院,静心去感受,会感觉到有一股清幽嘅绿意扑面而嚟。

喺茶艺馆嘅大堂里,有一个倒金字嘅玻璃塔,晶莹透彻,晚上嘅时候,璀璨的灯光从玻璃塔里面透射出嚟,别有一番朦胧奇幻嘅味道。再往里面行,则是小池塘和一个个嘅包厢,呢度嘅房间係仿古风格,高脚椅、方木桌、木门窗,甚至房门重贴住大红嘅喜庆嘅对联或门神,服务小姐穿着吊脚裤、丝绸衣,端着白底蓝花嘅瓷碗,浓浓嘅清末民国风味,朦朦胧胧噉有种「不知今夕何夕」之感。喺呢度就餐,当一回旧时代嘅闲人,倒也是一件赏心乐事。

南海粤园的菜式可谓包罗万有,相当丰富,它有粤菜、川菜、湘菜、粥水火锅、西餐、果汁、咖啡、茶艺、点心、红酒、烧烤……可以满足你不同嘅口味。丰富,是佢最大嘅特点,至于菜嘅味道,重係唔错嘅,但唔至于係个种令你念念不忘嘅美味。然而,面对如此丰富嘅选择与这么写意嘅环境,味蕾也就不再那么挑剔了。稍为闲散嘅日子里、阳光明媚嘅周日午后,约三五好友,嚟到呢个怡人清雅嘅小院子里品品茶、尝尝粤菜,係最好嘅选择。

原帖由 highyun 於 2008-4-14 00:00 發表 街燈,今日認真唔好意思,OT到而家先返屋企,唔可以一睹你芳容。   呢間嘢聽人講咗好耐,可惜重未有機會去,下次粵協聚會可以考慮呢度,不過啲嘢好貴,大家要有心理準備。 ...

其实南海粤园嘅嘢唔算贵,喺佛山只能算中等消费场所,我认为菜色就一般般,主要係享受个度嘅环境气氛。如果早茶收费就同佛山海悦酒楼一样。我平时都係饮早茶多。今次见到街灯兄光临佛山,我知佢一直都钟意呢方面嘅嘢,所以就首推呢间酒楼。