QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4008|回復: 13

[百家爭鳴] 兩文三語或使珠三角成為下一個盧森堡

有人笑言盧森堡之所以成為全球人均GDP最高的國家,是因為盧森堡人說三種語言:盧森堡語作為母語和官方語言,法語作為商業語言,德語作為媒體和教堂語言。

年輕一代廣東人已經是粵語/國語雙語人,香港則是粵語/英語雙語人。學好英語是全廣東學生的夢想,學好國語則港人比西人更易開發大陸市場。所以,兩文三語已經成為粵港澳的共識。如果歷史可以作為某種指示,那么兩文三語可能使珠三角經濟圈成為下一個人均GDP最高的地方。
不过工产党唔会比广东搞两文三语嘅,谂都唔好谂,如果有人大代表提案个话,实比啲捞佬闹到七咁
点都好,一定要争取母语教学!
母乳喂養好...母語教學勁...

原帖由 思覺失調 於 2008-4-13 13:29 發表 母乳喂養好...母語教學勁...

哈,呢句掂!爱嚟做口号都几好!

北佬畀咩

係人都知佢地有統一中國決心!你地睇d西藏人好多講晒普通話!我地講普通話只係遲早既事!所以我地聯同其他人!如吳人,蒙古人,滿人抵制北佬同化政策

反对「中文」、「国语」的称呼!

中国语言文字自古以来就多种多样,凭乜华文要独霸「中文」「国语」地位?!

况且,华语也远不只普通话一种,还包含了七种南方方言、若干种混合土话、几大种官话方言!

原帖由 使君子 於 2008-4-14 01:41 發表   反对「中文」、「国语」的称呼!   中国语言文字自古以来就多种多样,凭乜华文要独霸「中文」「国语」地位?!   况且,华语也远不只普通话一种,还包含了七种南方方言、若干种混合土话、几大种官话方言! ...

中文專指書面語,同為國語和粵語所share的。粵語完全入文,還未到時候,可參考我另一篇文章「14世紀末的英語和21史記初的粵語」的argument。

北京講的是普通話,臺灣講的是國語,大家討厭反感官話mandarin chinese,是因為官話變成普通話魔鬼化身到處殖民。但我相信很多人會喜歡看說國語的公主小妹和我猜我猜的。

原帖由 djjack8112 於 2008-4-13 12:51 發表 不过工产党唔会比广东搞两文三语嘅,谂都唔好谂,如果有人大代表提案个话,实比啲捞佬闹到七咁

廣東事實上行緊的是兩文三語。國語英語唔使講,粵語方面,京劇遠遠不及粵劇的受歡迎程度;p普通話古裝片只有幾部受歡迎,時裝片一部都無;流行曲也是粵語占優勢。所以,國語官方和商業語言,粵語作為娛樂,媒體和商業語言;英語作為學術和商業語言是既定的事實。

人大代表應該從經濟角度爭取更多語言上的權利,譬如改guangzhou為canton和加強深圳骨場等服務性行業場所的粵語來促進港深融合,而不應該太早提出兩文三語的議案。

有人笑言盧森堡之所以成為全球人均GDP最高的國家,是因為盧森堡人說三種語言:盧森堡語作為母語和官方語言,法語作為商業語言,德語作為媒體和教堂語言。

年輕一代廣東人已經是粵語/國語雙語人,香港則是粵語/英語雙語人。學好英語是全廣東學生的夢想,學好國語則港人比西人更易開發大陸市場。所以,兩文三語已經成為粵港澳的共識。如果歷史可以作為某種指示,那么兩文三語可能使珠三角經濟圈成為下一個人均GDP最高的地方。

中文專指書面語,同為國語和粵語所share的。粵語完全入文,還未到時候,可參考我另一篇文章「14世紀末的英語和21史記初的粵語」的argument。

北京講的是普通話,臺灣講的是國語,大家討厭反感官話mandarin chinese,是因為官話變成普通話魔鬼化身到處殖民。但我相信很多人會喜歡看說國語的公主小妹和我猜我猜的。

廣東事實上行緊的是兩文三語。國語英語唔使講,粵語方面,京劇遠遠不及粵劇的受歡迎程度;p普通話古裝片只有幾部受歡迎,時裝片一部都無;流行曲也是粵語占優勢。所以,國語官方和商業語言,粵語作為娛樂,媒體和商業語言;英語作為學術和商業語言是既定的事實。

人大代表應該從經濟角度爭取更多語言上的權利,譬如改guangzhou為canton和加強深圳骨場等服務性行業場所的粵語來促進港深融合,而不應該太早提出兩文三語的議案。

珠三角唔會成為下一個盧森堡!冇錯,香港喺廣東話發展方面有好重要嘅作用。不過,呢種作用好似喺度消磨緊喎!自從敎統局提倡普通話教學以嚟,呢種作用就好似停滯不前。因為香港敎改搞到鬼五馬六,自己都未搞掂,點理你哋啊!!如果你話香港同盧森堡比,可能重有尐近嗙。

先要講嘅係盧森堡語喺盧森堡係一門好普遍嘅語言,連外國學生都識。呢個已經係同廣州好大區別喇!「角」語同廣東話喺廣東省入邊,佢嘅作用可以同法文同盧森堡語喺盧森堡嘅作用一樣。不過,出到廣東省就收晒皮。噉點同人哋比啊!加上人哋盧森堡語係可以做為書面語使用,法文作為商業、法例嘅補充。噉你廣東話可唔可以名正言順作為書面語先(咋我而家寫嘅,你睇嘅呢啲),唔好話出到廣東省以外當你火星文啊!就算喺廣東省入邊都唔係人人識睇喇,更何況係寫!噉點樣比啊??

你睇返而家啲後生,廣州嘅就久久爆一兩句「角」語,好似好時髦咁!真係唔得佢死啊!廣東人有乜唔好講講「角」語。呢種就叫做背祖離宗,有廣東話唔講,講啲生番話。我寧願講法文,英文,都唔講啊(淨係識聽已經好夠喇)!香港嘅就六云靈睇相,冇需要用到啊(除非你同大陸北面做生意就冇得好講)!去睇臺灣節目,學「角」語喎!你哋搞返掂啲後生英文先喇!九唔搭八!

如果再攞盧森堡嘅德文同珠三角嘅英文比,死到仆喺度喇!你睇meet-point同quick lens(可能喺廣州嘅朋友知道我講緊咩!)就知大陸正虎嘅水平有幾高喇!!(呢啲都係我返廣州,香港所見所聞)

所以,兩文三語喺珠三角掂唔掂,真係要學大陸正虎話事齋「聽其言,觀其行」!喺大陸,任何構想都唔夠政策大(呢個我諗大家都比我清楚喇!)。

其實,你作為一種語言,一種交流工具。唔駛咁霸道係咪先?你咁霸道,搞到人哋重反感添。平和尐!廣東人係可以接受外來文化嘅。最重要嘅係唔好以本傷人,冇論喺大陸定係喺外邊。得度你喺外邊搵廣東人幫手,冇人幫你,你咪重冇癮!正所謂「大家留一線,日後好相見」,搞成噉.....唉!搞到神憎鬼厭!

反正,我哋做好我哋應該做嘅事就得喇,至於其他,執生喇!!

我覺得華人講統一漢語是必然,但希望是鳳凰衛視式的國語,而不是央視式的普通話。從呢個角度睇,睇臺灣電視劇無錯。

「华人」嘅定义系乜嘢?「汉语」又如何?

点解要系凤凰卫视式嘅国语——须知道,凤凰卫视嘅节目并非无限制噉喺大陆播放,而且凤凰卫视啲人使用嘅语言其实并冇一个规范标准,啲人点解要学?学边个?

台湾啲电视剧越嚟越差、不知所谓、每况愈下,重有几大嘅市场?

原帖由 卢总 於 2008-4-29 02:01 發表 「华人」嘅定义系乜嘢?「汉语」又如何? 点解要系凤凰卫视式嘅国语——须知道,凤凰卫视嘅节目并非无限制噉喺大陆播放,而且凤凰卫视啲人使用嘅语言其实并冇一个规范标准,啲人点解要学?学边个? 台湾啲电视剧越嚟越差、不知所谓 ...

作為一個民族,華人如果要在聯合國安理會發言,如果是英語,很不妥;如果是粵語,未夠班,所以非國語莫屬。香港的鳳凰衛視,集合中港臺新的華人口音,才能使每一個地區的人信服這種口音可以有代表性,代表到自己在聯合國的聲音。
臺灣電視可能每況愈下,所以我才說雙語在廣東是一個既定事實,好難動搖。也就是普通話是官方語言,粵語是娛樂語言。