QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5165|回復: 8

[輸入法] 字頻調整工具

中文字頻計數工具。下載(10 kb) http://home.pchome.com.tw/life/finalhuman/prog/countcn.zip 將輸入法字頻調整到常用字優先。 我寫架,保證安全。

Re:字頻調整工具

好嘢嚟喎!你不如去啲中文輸入法世界度通知吓啲輸入法發燒友呀!

desmond在2005-05-31 21:22:35說道:[br]好嘢嚟喎!你不如去啲中文輸入法世界度通知吓啲輸入法發燒友呀!
個主頁係台灣網站,內地可能連唔上去。 我希望保存一個副本到您個網站。 多謝,本來我想寫個輸入法,只不過未有時間。 而且要寫得比現有輸入法更加好,否則就冇意義。 難度好高,一直未開始做。

我以前係輸入法發燒友,可以喺粵語協會網首頁度搵到我拙作嘅logo連結。多多指教! 雖然你個程式幾有意思,但係同粵語冇直接關係,我要同其他網主商量吓先。 我有個專注搞輸入法嘅空間,但係個伺服器喺香港,所以都未必解決到你個問題。 你個輸入法係點咖?簡介吓吖!

參考目前各種輸入法,似乎幾難從功能上變出新花樣。 微軟拼音 3.0 己經支持用 mouse 寫字,我可能做唔到咁程度。 我個概念係寫一個輸入法容器,可以任意選擇單字編碼字典。 對於詞組輸入,全部輸入法字典共享同一個詞庫。 詞語聯想功能比較容易實現,即打個“明”字,就提示“明日、明顯、、、”詞匯。 基本上就係咁喇。

續: 對於各種內碼 big5/gbk 相容問題。 本來想以 unicode 為基礎,做一個完全支援各種平台嘅輸入法。 但 big5 hkscs 同 unicode 嘅互換條件依然未成熟。 主要係 hkscs 對照到 unicode 造字區(pua),若反向轉換成 big5 碼時失去參照。 詳細內容 http://www.microsoft.com/hk/hkscs/chinese/ 微軟發行補丁程式,去修改早期版本嘅錯誤。 不過,亦因此造成兩種編碼。

软件高手,我要向你学习

原帖由 Cactus 於 2005-6-1 01:07 發表 中文字頻計數工具。下載(10 kb) http://home.pchome.com.tw/life/finalhuman/prog/countcn.zip 將輸入法字頻調整到常用字優先。 我寫架,保證安全。

好嘢噃! 如果你肯为振兴粤语出力就更加好喇!

可唔可以為手機寫吖?可以安裝到手機就好嚕…