QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10980|回復: 21

[其它] 「佢」「渠」

上次我唔知睇边度资料,入面有幅【楚文】竹简影印图,我起入面见到有个同「佢」字写得一模一样个字,只係笔画润色上有啲唔同。附文度介绍,咿个字真係「佢」,起【楚语】度用作第三人称代词,同【他】。

「渠」咿种写法,好似起唐代古籍度见得较多。笔者估计可能係唐代人唔识写咿个字,于是乎用个拟音字来代替。

睇见个「渠」字,我就觉得好唔顺眼,因我从细到大都係用惯「佢」字。「渠」令我联想起【坑渠】,「渠」「佢」在广州话的声调也不同。

以「巨」作为声部的形声字同样有:拒、距,在广州话皆念作 Keyuu,声调皆一样。因此笔者认为,「佢」字比较合理。

我心照明月...明月照溝渠

我都覺得渠字望落好奇怪~

我覺得用佢字都無問題.

佢字唔單止係粵語日常語.

有人話渠本字係其.

原帖由 思覺失調 於 2008-4-10 16:12 發表 ...明月照溝渠

如果用何文滙嘅標準,呢句好粗口。

原帖由 思覺失調 於 2008-4-10 16:12 發表 我心照明月...明月照溝渠

嗰条沟渠,应该系比较大嗰种,唔似坑渠咁邋遢。不过,我冇「不在现场证据」,当然都冇「在现场证据」。

香港老一輩報紙佬都係寫『渠』,我記得三蘇(香港數十年前非常出名專欄作家,以『三及第』文章著稱)就係用『渠』。
"渠"作指称南朝时期就有了
我還見過個「亻渠」字
佢唔系形聲,而系轉注.
佢之義是某「距離」之人,音義兼併.
原帖由 李四 於 2008-4-11 17:20 發表 香港老一輩報紙佬都係寫『渠』,我記得三蘇(香港數十年前非常出名專欄作家,以『三及第』文章著稱)就係用『渠』。

香港佬双重标准。

攻击简体字就话「引起混淆」,自己就用埋晒有歧义字。
  只要地域文化存在,方言一定存在,普通话是一种交际性的语言,它不是一种文化的语言。普通话历史短暂,我们现代白话文的历史也很短暂。语言教育首要目的是把民族的文化特性传承下去,仅仅为了交流是低层次的。这里有几个详细的例证。走:古义是奔跑。普通话:步行;粤语中,走=奔跑。
  普通话:吃=粤语:食;普通话:喝=粤语:饮;普通话:是=粤语:系。
  粤语:佢(东晋南朝的用法);吴语:渠(东晋南朝的用法);普通话:他。
  我可以接受普通话教育,可以接受方言教育,作为受教育者,我们可以有选择的权利。学生们可以不做出选择,但当他们想要选择的时候,可以满足他们,满足他们的方言学习的要求。现在的普通话推广非常好!但是方言保护不足。方言是生活语言,普通话是交际语言。我一直在讲幼儿教育,没有涉及小学、中学和大学教育,因为普通话作为一种技能,学生需要它。但在幼儿园里,这就需要处理好普通话和方言的关系。

原帖由 外外星人 於 2009-12-24 03:24 發表   只要地域文化存在,方言一定存在,普通话是一种交际性的语言,它不是一种文化的语言。普通话历史短暂,我们现代白话文的历史也很短暂。语言教育首要目的是把民族的文化特性传承下去,仅仅为了交流是低层次的。这里有几个详 ...

鬼唔知佢歷史短暫,但普通話之前係國語,民國政府定立,係新中國後,稱為民主問題而改稱普通話,不過國語脫胎自官話,而制定成為共同語都係始於重係滿清政府時期,有學者曾經留日訪問,而獲日本建議,到民國時期開始,1949後改稱普通話又開始繼續推行。

原帖由 使君子 於 2009-3-9 10:26 發表 香港佬双重标准。攻击简体字就话「引起混淆」,自己就用埋晒有歧义字。

就是為免有歧義,用「渠」字來表示keoi5,在香港社會已淘汰了。現在誰都只用「佢」字。
罵別人前,先看看現實。
原帖由 思覺失調 於 2008-4-10 16:12 發表 我心照明月...明月照溝渠

我心照明月,明月照溝渠 (koei4)

我心照明月,明月照溝佢
原帖由 使君子 於 2009-3-9 10:26 發表 香港佬双重标准。攻击简体字就话「引起混淆」,自己就用埋晒有歧义字。

呢個屎棍子個格真係好撚賤,邊個地方發達佢就鬧邊個地方,好似廣東發達過廣西,佢就時時刻刻對廣東冷言冷語,廣州發達,佢就成日鬧廣州唔係人住嘅地方,香港當然逃離唔到佢嘅魔掌啦,一句講曬,就係心胸狹隘,妒忌心強。

屎棍子,你好變態啊!!

猛文推薦:
「使君子」呢條友所作所為真係好鬼cheap!!

仇富心态嘛,很多地区都有的。

而家實驗兩種標調法同時標上:跨方言共用音值數字(厾),同埋跨方言共用「平上去入」上標符號(厾)

古書出現「渠」<kôeue 21>字係「佢」<kóeue 13>咁解嘅時候,要讀做「佢」<kóeue 13>。

例如:《傳心法要》入便嘅「渠」<kóeue 13>字(厾)

現代人因為「坑渠<kôeue 21>」個「渠」同「我你佢<kóeue 13>」個「佢」唔同音,
新鑄「佢」字,同「你、他」都係企人邊(亻),並改用「佢」。本字無疑係「渠」冇錯。
嚴格嚟講,會唔會係(南)宋朝官話,重要係湖廣嗰隻會有。如果爾點都中埋,噉我估計學者葉煥峰嘅說法就中晒。
香港佬双重标准。攻击简体字就话「引起混淆」,自己就用埋晒有歧义字。 ...
使君子 發表於 2009-3-9 10:26

收皮啦戇鳩仔