QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4237|回復: 6

[民風民俗] 着新鞋,行花街,踩小人

花街,系广州之所以被称为「花城」嘅一道特色风景——每年春节前夕,广州市内都会有大大小小唔同嘅花街供人游玩、欣赏,买卖花卉、办年货。

广州最早嘅花街设喺「藩署」前,即系今日北京路财厅前面,又叫做双门底,系夜市嚟嘅,常年都开业。一年一度嘅迎春花市形成于19世纪60年代初,后来发展规模越嚟越大,将鲜花、盆栽、摆设、诗画都集于一身,以春节作背景,令花街变得更加多姿多彩。到咗上世纪初,「行花街」成咗广州人嘅习俗,每到除夕,食完团年饭,一家大细就会齐齐出动——行花街。

普通人家会买盆金桔,寓意大吉大利;屋企有老人家嘅就会买盆四季桔,代表四季平安;做生意嘅就会买盆朱砂桔,希望生意兴隆,一本万利,财源滚滚来;未婚男子就要买桃花返去,希望「行桃花运」;文职人员或者读书人多数会买剑兰或者鸡冠花,祈求步步高升或者独占鳌头……总之,成条花街,人如潮涌,群芳竞绽吐芬芳。清光绪年间有首《羊城竹枝词》系噉写嘅:「羊城世界本花市,更买鲜花度华年。除夕案头齐供奉,香风吹暖到人家。」

喺花街形成之后,行花街嘅习俗一路延续至今,从来就未曾间断过,而且其中重有一啲得意嘢。

一位已经作古嘅粤剧大老倌曾经教落,年卅晚行花街一定要着对新鞋去,噉就可以赶走晒啲小人——称为「踩小人」。

有一年我做嘢好唔顺,硬系诸多阻滞,又有小人从中作梗,或者半路杀出个程咬金走嚟截我糊。于是嗰年我就特登着住对新鞋走去行花街。行完返嚟第二年,果然就少咗好多阻滞,亦冇乜小人出嚟作恶嘞。

于是就从嗰一年开始,如果知道来年会遇到好多小人,或者犯太岁嘅,我都会喺年卅晚着对新鞋行花街。一路行,重一路学香港湾仔鹅颈桥桥底嗰啲阿婵噉,口中念念有词:踩你个小人头,等你有气冇碇唞;踩你对小人手,等你有钱唔识收;踩你对小人脚,等你有鞋冇得着;踩你个小人身,等你成世冇得伸……

今年年卅晚行花街,你哋都不妨试下!呢个方法,用嚟对付大洋嗰啲黑狗、白痴板、港湾、疯之龙、糊涂阿伯、鹰轮学屎、屎君子、Saibee、老点之流,重有经常诋毁粤人以及粤文化嘅一众缩头乌龟,应该系好有效嘅!

http://general-lo.blogcn.com/diary,13644126.shtml

係咪講 出年 啊?

踩小人呢家嘢,年年都可以!

家下行花街踩小人要等出年!

哇. 花街年年都行,但係真係唔知原來可以踩小人噃.!

原來重要著新鞋踩嘅~~

哈哈!下年一定要同亞媽去踩吓!

原帖由 思覺失調 於 2008-4-5 09:52 發表 哇. 花街年年都行,但係真係唔知原來可以踩小人噃.!   原來重要著新鞋踩嘅~~   哈哈!下年一定要同亞媽去踩吓!

唉,传统已被遗忘。难得你有兴趣去了解,已经算唔错喇!

原帖由 思覺失調 於 2008-4-5 09:52 AM 發表 哇. 花街年年都行,但係真係唔知原來可以踩小人噃.!   原來重要著新鞋踩嘅~~   哈哈!下年一定要同亞媽去踩吓!
唔好阻住你阿妈同阿爸,我同你去踩好过啦!
而家好惊行花街,逼到咩咁