QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4687|回復: 9

1月25号:张瑛生忌

张瑛,原名张溢生,福建人,1919年1月25号出生于香港,由于喺家族兄弟姊妹中排行第十四,因此圈中人称佢为「十四叔」。

佢系香港粤语片时代嘅演员,李小龙重系童星时经常出现喺佢主演嘅电影中。

佢曾参与同吴楚帆、白燕等创办嘅著名嘅「中联电影企业有限公司」嘅电影工作,包括名作有《家》(1953)、《春》(1953)、《秋》(1954)等。

佢同吴楚帆、张活游、李清并称为当年香港粤语电影「四大小生」,表现出色,可正可邪,除咗文艺片外,亦曾与白燕(饰殷素素)合作参与第一代嘅金庸武侠片「倚天屠龙记」,饰演张翠山一角。

张瑛后来曾加入无线电视,喺70年代加盟丽的电视,其间亦演出过几部电影。张瑛饰演嘅角色多样化,可为上流社会人物正派中人,如《天蚕变》嘅武当掌门青松、《怒剑鸣》中嘅岳飞后人岳世豪、《湖海争霸录》中嘅张居正、《武侠帝女花》中嘅崇祯等;亦可饰演较为下流嘅奸商或伪君子,如《大地恩情》中嘅嗰位披住儒家孔孟道德衣冠,但行为与卑鄙小人冇太大差别嘅假道学教书先生孙学斋、电影《狂龙》中嘅黑道老大、电影《发钱寒》中嘅投机商人陈千亿等。佢于1983年后期喺亚视最后参演嘅作品有《剑仙李白》、《铁胆英雄》等。

张瑛喺丽的担任基本演员时,认万梓良做契仔。1984年年底,张瑛与狄龙、谷峰等明星赴美国主演电影《又见冤家》,拍摄完后冇耐就去世。其子张炜亦曾为电视演员,佢写咗一个网页「张瑛与张炜」纪念亡父。

张瑛晚年参与嘅电视、电影:

1975年香港廉政公署制作嘅宣导单元剧《静默的革命》中饰演不务正业,成日只会自吹自擂嘅老头苏西波
1977年吴宇森导演嘅喜剧电影《发钱寒》中饰演为富不仁嘅奸商陈千亿;《天蚕变》中饰演武当掌门亦系主角云飞扬嘅生父青松
1978年港台电视短篇单元剧《狮子山下》之「四君子」中饰演一名吸毒嘅瘾君子
1978年港台电视短篇单元剧《狮子山下》之「桥」饰演村长
1981年丽的电视连续剧《浴血太平山》中饰演一名香港富豪嘅二公子何庭恩,系一个游手好闲嘅纨袴子弟,最后死于亲生儿子之手
1981年孙仲导演嘅邵氏电影《千门八将》饰演叱吒一时嘅赌王陈云龙,但因赌输而被打废右手,最后死于仇家手上
十四叔出演《大家姐》 十四叔.jpg
原来生忌都几「骤忌」,粤协好似就喺呢日畀人和谐咗。
我覺得佢畀人留低最深印象嘅,係電視劇《大地恩情之家在珠江》嗰個「孫老師」嘅角色形象。

原帖由 卢总 於 2008-4-8 00:49 發表 非也!非也!系廿六号啊: substrlen("「粤语协会」网站暂时关闭",30); 「粤语协会」网站暂时关闭 http://general-lo.blogcn.com/diary,13439380.shtml

人哋已经做紧嘢喇,只系等时辰到之嘛!铺麻雀未打完,咪等食埋糊先啰!

如果照你噉讲法,廿四号都已经照晒肺啦!

争在未严刑逼供,交代埋我哋班人出嚟啫!

好细个时睇大地恩情,爸爸妈妈都讲,张瑛后生嗰时好靓仔嘅,其实我嗰个年纪根本唔知道乜叫做靓仔,只就记得孙先生嘅卜卜斋~~~后来大个啲嘅时候,张瑛都唔做戏啦,佢个仔嘅戏就睇戏一两套,但佢个靓真系一般般啫,我记得佢过身时系73岁~~~有冇记错?