QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6992|回復: 20

[百家爭鳴] 【原創】我認為應該重提「粵語標準化」問題

我認為「粵語標準化」係粵語生存、發展必由之路,不能跨過,除非大家甘心粵語永遠做二等文字。你嘅母語做二等文字,你自己係咩人,自己清楚。

我好反對一種哲學,廣東人經常顯現出嚟嘅價值觀:既然冇絕對標準滿足所有人,就順其自然。

呢個純粹係「和稀泥」嘅哲學觀,完全不科學。

其實你睇返西方人嘅哲學觀就係:冇錯,真理到最后不可知,但不妨礙人類追求真理、逼近真理。人嘅所知有限,邊個都無法話「我就係真理」,但唔代表人類唔可以建立一套逼近真理嘅程序。

例如你睇西方法律,佢追求嘅就係作為程序上嘅「正義」,而非中國包拯式嘅絕對徹底嘅正義,其結果係一但追求正義嘅成本過大——例如在網上或網下討論,一但別人不接受,可能就會爆發口角——就走向一個極端,就係:由得佢啦!結果大Q家都喺度「和稀泥」!中國嘅政治就係咁Q樣,永遠都係咁Q樣,一係就大家都對社會不公義默許,一係就導向變態嘅列寧式暴力正義,呢個係近代,古時候就係農民革命,破壞封建文明體系。

大家唔可以咁噶,大家要團結,要對自己有信心,快啲重新喚起對建立「標準化粵語」嘅熱情。

呢個討論冇一個結果,我地會永遠停滯不前,永遠喺網上意淫。

大家要記住,而家唔係要討論一個結果,係要討論一個程序啊,我最近翻譯完哈里臺詞,下一步就準備朝著呢個目標出發。會好耗費時間,不過我希望能夠有所得,到時候nik(一時間唔記得點打:P)上嚟與諸位討論。

最大鑊係,而家二等文都冇得你做,你同維吾爾文、藏文比,三四等啦!

不前進,我地就等著滅亡!

支持,拥护,顶!
其實好多人同一呢一點,但係去到細嘅學術問題上,唔同意見嘅人鬥到你死我活......
原帖由 Jake_ct 於 2008-1-21 17:43 發表

我認為「粵語標準化」係粵語生存、發展必由之路,不能跨過,除非大家甘心粵語永遠做二等文字。你嘅母語做二等文字,你自己係咩人,自己清楚。

我好反對一種哲學,廣東人經常顯現出嚟嘅價值觀:既然冇絕對標準滿足所有人,就順其自然。

呢個純粹係「和稀泥」嘅哲學觀,完全不科學。

其實你睇返西方人嘅哲學觀就係:冇錯,真理到最后不可知,但不妨礙人類追求真理、逼近真理。人嘅所知有限,邊個都無法話「我就係真理」,但唔代表人類唔可以建立一套逼近真理嘅程序。

例如你睇西方法律,佢追求嘅就係作為程序上嘅「正義」,而非中國包拯式嘅絕對徹底嘅正義,其結果係一但追求正義嘅成本過大——例如在網上或網下討論,一但別人不接受,可能就會爆發口角——就走向一個極端,就係:由得佢啦!結果大Q家都喺度「和稀泥」!中國嘅政治就係咁Q樣,永遠都係咁Q樣,一係就大家都對社會不公義默許,一係就導向變態嘅列寧式暴力正義,呢個係近代,古時候就係農民革命,破壞封建文明體系。

大家唔可以咁噶,大家要團結,要對自己有信心,快啲重新喚起對建立「標準化粵語」嘅熱情。

呢個討論冇一個結果,我地會永遠停滯不前,永遠喺網上意淫。

大家要記住,而家唔係要討論一個結果,係要討論一個程序啊,我最近翻譯完哈里臺詞,下一步就準備朝著呢個目標出發。會好耗費時間,不過我希望能夠有所得,到時候nik(一時間唔記得點打:P)上嚟與諸位討論。

首先,我覺得「標準化」同咩生存,發展無乜直接關係.

所謂咩幾等幾等,邊個講咖??一同二又乜嘢分別???分別就係要付出"守規範"嘅代價(同殺方言無分別)>>>唔應該有人在乎

順其自然根本就係自然嘅事,我絕對唔希望粵語都淪落到好似官話咁,要守既定嘅規範,標準.

又咩唔科學,粵語同科學又有咩關係???怎樣科學法???

跟住又扯到去人哋嗌交.......,同粵語都唔知有乜嘢關係........

建議,不如搞個粵字規範化嘅帖,試試將粵字規範。

標準就係,參考古字(有正字本字並且比較簡單的就用),冇嘅話,就造。

中二仔,可能你唔係喺大陸,真係好難理解呢樣嘢。

不過多謝嗰啲支持呢個提法嘅朋友。我要以后先有時間慢慢寫我嘅想法出嚟嘞。

當然會有爭論,所以更要討論出一個大家同意嘅「程序」。我都非常同意,冇嘅字就造!其實呢個牽涉到承認粵語獨立與北方語的問題,實質上已經造咗唔少。好似「嚟」,其實本字肯定係「來」,但就算粵協都唔會提倡人地用返「來」啦,難道「佢」用返「渠」字咩!一者,有時候本字落后,不適合粵人的讀音需求,二者,糾枉過正(唔知道有冇寫錯,sorry)的話根本就係矮化粵語,自卑感作怪,下下要搵到漢字字源才肯罷休。粵語至少有小部分是直接來自我們的另一半祖先的——百越語。

好明显,「糾枉過正」系错嘅,你应该系受咗普通话影响,应该系「矫枉过正」先啱!

原帖由 Jake_ct 於 2008-1-24 18:11 發表 中二仔,可能你唔係喺大陸,真係好難理解呢樣嘢。   不過多謝嗰啲支持呢個提法嘅朋友。我要以后先有時間慢慢寫我嘅想法出嚟嘞。   當然會有爭論,所以更要討論出一個大家同意嘅「程序」。我都非常同意,冇嘅字就造 ...
我承認我唔了解.

不過我覺得就算推廣到都唔一定有用.

而且如何制定本身已經係一個又大又有爭議嘅問題

不過我都係想知怎解要推行,重有怎解??

有咩作用?

唔該!

來源於民間嘅嘢係冇標準嘅,強行標準化等於扼殺,你嘅行為同「磷化二碳」冇咩區別~
哈哈哈!顶你个「磷化二碳」!哈哈哈!

我都唔贊成「標準化」,

所謂「標準化」,唔係同撈話嘅做法一鬼樣咩?

原帖由 卢总 於 2008-1-24 19:30 發表 哈哈哈!顶你个「磷化二碳」!哈哈哈!

有意思!以後就用呢個詞!~~

原帖由 羊城惜花人 於 2008-1-24 19:26 發表 來源於民間嘅嘢係冇標準嘅,強行標準化等於扼殺,你嘅行為同「磷化二碳」冇咩區別~

好一個磷化二碳!!!!

原帖由 中二仔 於 2008-1-24 18:53 發表 我承認我唔了解. 不過我覺得就算推廣到都唔一定有用. 而且如何制定本身已經係一個又大又有爭議嘅問題   不過我都係想知怎解要推行,重有怎解?? 有咩作用? 唔該! ...

我贊成標準化,但係其後只係作一個參考作用

其實點解咁多人都咁怕標準化架?有個參考,但唔代表要迫你用喎,唔好成日講到會被人逼迫噉

我所贊成嘅標準化,就好似上完堂學咗好多嘢,返屋企重新組織下,方便下次溫書用

例如,英文都係有一定嘅標準,但係,係唔係代表所有人所寫所講嘅都一模一樣呢?

就好似同一類種子(標準化後嘅粵語),種喺唔同嘅地方,出來嘅果實可以有唔同,但各有千秋

再加上,適量嘅標準化絕對有助洋人學習,咁又何樂而不為呢?

原帖由 h0429636 於 2008-4-18 16:27 發表     我贊成標準化,但係其後只係作一個參考作用其實點解咁多人都咁怕標準化架?有個參考,但唔代表要迫你用喎,唔好成日講到會被人逼迫噉   我所贊成嘅標準化,就好似上完堂學咗好多嘢,返屋企重新組織下,方便 ...

嘥氣啦~

家下唔係已經公認「廣州」同「港澳」兩派為「標準粵語」?

你唔曉參考??

重想怎「標準化」?

邊個怕「標準化」?只不過唔想去做無聊嘢~

(你嗰個好似係「定下標準」,而唔係「標準化」)

原帖由 中二仔 於 2008-4-19 12:46 發表 嘥氣啦~ 家下唔係已經公認「廣州」同「港澳」兩派為「標準粵語」? 你唔曉參考?? 重想怎「標準化」?   邊個怕「標準化」?只不過唔想去做無聊嘢~   (你嗰個好似係「定下標準」,而唔係「標準化」) ...

我嘅意思係標準化粵語字

梗係标准写正字好.

咪畀的北捞以<<文字法>>作攻击的借口

原帖由 h0429636 於 2008-4-20 03:51 發表   我嘅意思係標準化粵語字
原來係咁.........

我都贊成.........

只不過難度極高...................................

其實係唔係已經進行緊?

若果未,我哋有無嘢可以做到,令到佢成事?