QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3632|回復: 9

做乜解究成日刪我帖吖???

做乜解究成日刪我帖吖???

封ID不突止,仲係唔係就刪帖,離譜啲啵!

我揀嗰啲都係外國嘅題材嚟啫,又唔涉及中國嘅嘢,根本唔會影響所謂嘅「生存」,妳班友咪一日到黑搞歧視好冇?

成日做咁多自我審查,呢度到底仲有幾多思維上嘅「自由」可言呢?

好人好者,成日去照B超X光,搞到個壇好似輻射場噉。

你可以中間偏右,但你右得太犀利,我哋已經收到網監投訴,我哋唔可以攞自己嘅地方嚟校飛,見諒

粵嚟粵掂 喺國外生活???

我覺得你如果為協會好, 就唔應該發表你某啲貼...

你如果喺國內, 就更加應該要做一啲對國家同粵語有實質意義嘅事情啦...

查實大陸係一個自我審查好犀利嘅地方。再者,粵協根喺大陸,太敏感嘅題材真係要考慮吓先提交囉。粵協嘅言論自由一定要唔可以威脅到粵協嘅生存為前提,唔係嘅話,就冇咩言論自由可以講喇!!

你用中文發表敏感題材嘅話,CP想入你位,話都冇咁易喇!!大陸唔想所有人睇到嘅就係中文。而你偏偏用中文,噉嘅話,我係管理員都封你喇!!

將心比心,冇咗粵協,你去其他外江佬話事嘅討論區。你仲邊有言論自由可言,一早就熔咗你喇!!呢啲就係我鍾意去中文討論區(粵協除外)嘅原因喇!

同啲外江佬嘈,冇意義!佢哋野蠻,你冇謂同佢哋冇文化喇。同佢哋嘈有失斯文,反正你唔鍾意關於廣東嘅嘢;你就唔好有事嗰陣時,話係大家都係中國人,要我攞錢出嚟幫你。你哋過主喇!!我一個仙都唔會畀你哋。

好喇,我都借題發揮咁耐,唔好意思!所以,以後發表題材都係請粵兄你三思啊!!

都係Jake_ct講得冇錯!現時喺大粵,持保守思維嘅人,比起北邊嘅中國仲要多!

甚至連遠喺法國圖盧茲嘆緊自由嘅同族仁兄都勸我「以後發表題材都係請粵兄你三思啊!!」

妳班友嘅自我審查真係做到出神入化,無與倫比!仲要慌死人唔知,喺每張帖下低都大大隻寫著「網友發帖之言論,純屬個人意見,與本會立場無關

仲有,上邊嗰個Kathy,彈咗句「你如果喺國內,就更加應該要做一啲對國家同粵語有實質意義嘅事情啦」我想問嘅係:乜妳覺得對呢個「國家」有意義嘅同時,會對粵語亦都有相同嘅積極意義咩???

原帖由 粵嚟粵掂IV 於 2008-1-20 21:39 發表   

上邊嗰個Kathy,彈咗句「你如果喺國內,就更加應該要做一啲對國家同粵語有實質意義嘅事情啦」我想問嘅係:乜妳覺得對呢個「國家」有意義嘅同時,會對粵語亦都有相同嘅積極意義咩???

唔知你有無學過:

粵嚟粵掂, 我相信你都係對中國或粵語或粵協有一點心的人, 所以我都希望你能夠擴闊一下你嘅思維, 既然你覺得自己咁了不起, 點解你唔試下喺呢個有限嘅空間入面做一啲真正有意義, 可以貢獻或改善呢個空間嘅嘢, 而唔係一味嘈一味鬧...

希望你運用你嘅智慧, 做到一啲對中國同粵語有貢獻的事啦...

我希望大家努力都去擴展粉紅色的部分...

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

話時話你啲名都系1,3,4, 點解無2嘅?其實你可以繼續你粵語拉丁化,咁咪無問題啰。又或者用諧音,我就系咁,大家睇得明,而且咁樣如果watchdog系外省人,咁基本上睇唔明,如果系廣東二五仔,咁都睇到距眼都蒙。其實我lum哩班無靈魂不辯是非嘅人對其工作無可能咁投入,所以以上兩個solution,我lum應該work

原帖由 Kathy 於 2008-1-20 22:42 發表 唔知你有無學過: 5181   粵嚟粵掂, 我相信你都係對中國或粵語或粵協有一點心的人, 所以我都希望你能夠擴闊一下你嘅思維, 既然你覺得自己咁了不起, 點解你唔試下喺呢個有限嘅空間入面做一啲真正有意義, ...

其實嘈同鬧都系一種貢獻,如果個論壇比人和諧左,我lum你都唔會來啦。我支持4世繼續發距想發嘅嘢,但系要用啲trick。令啲watchdog翻去可以交差。

你既是挑通眼眉之人,亦系頭腦轉數極快之人,箇中問題,必明瞭於心.可否考慮用雙關語,或敏感字眼拉丁化,或用英文來表示呢?

有料之人,再戰風雲!

閃避門口狗,投稿樂悠悠!

原帖由 Kathy 於 2008-1-20 22:42 發表 唔知你有無學過: 5181   粵嚟粵掂, 我相信你都係對中國或粵語或粵協有一點心的人, 所以我都希望你能夠擴闊一下你嘅思維, 既然你覺得自己咁了不起, 點解你唔試下喺呢個有限嘅空間入面做一啲真正有意義, ...

既然Kathy生咁有興致畫幅圖出嚟,我又點好意思唔畫啲嘢呢。

我嘅立場係:下邊嗰行最右手邊嘅第V級!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊