QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10606|回復: 12

[其它] 「群」vs「羣」

[公告]關於申請入「粵文化自由講」QQ羣嘅規定   1 2 3

我認為"羣"字應該係"群",我中文識得少,我真係未見過有"羣"呢個字嘅用法。係我錯定係"羣"真係有錯?

==

e+識喇。多X大家。 (thank you -- 多"X"<--個字點打?)

「羣」係異體字﹐唔係錯字。

東漢《說文》時候寫「羣」﹕「羣﹐輩也,從羊君聲。」

「群」係後出嘅俗字﹐但係可能因為字體平衡﹐反而變為正字﹐「羣」降為異體字。

我自細寫「羣」﹐但係我用嘅輸入法唔識「羣」﹐「群」又係正字﹐所以都寫「群」。

對住一个根本對漢字無大認識嘅人講字,唉......

家下香港半守舊嘅敎科書多數都係寫"羣"..

如果用你嘅標準,

敎錯教啱,卽錯即啱,旣錯既啱,沈錯沉啱,,係咪呀?

「羣」真係有錯?

睇下啲书法家写字就知啦!

用繁体字(正体字)写字嘅时候,我都习惯用「羣」,出处我就唔识讲,读得书少啰,但系我知道系冇错嘅!

啱好影過,香港好多舊式嘅路牌都保留咗「羣」嘅寫法,新嘅就寫「群」喇。
DSC00078 Fuk Kwan Avenue, Tai Hang.jpg

真係...沒文化。

咁你實未見過「省畧」、「燒鵞」、「胷襟」啦

古人打掂行文,左右結構好易寫過第二行,就多用上下結構嘅字。

今人打橫行文,上下結構先易寫出界,咁就改成左右結構。

漢字識少d唔一定係冇文化嘅,呢個字我之前冇見過,加上寫法同"群"好似而且在句子的用法應該係平時自己見到嘅"群"一樣。

我係外國長大對漢子認識一定冇大家咁深。但係討論區嘅意義就係討論,如果照樓上某d朋友咁,我諗討論區都唔使討論lor。

討論,就係因為有異議,錯嘅可以直接話錯,唔使講人哋冇文化。冇人真係蠢嘅,懶就有。

e+ d竹升仔冇幾個識睇中文,大家鼓勵下我喇。

哈哈~~~阿ngan, 部分會員慣咗用激脹法去激勵你啫...

應該鼓勵一下ngan嘅~~繼續努力學中文啦~

呢個論壇會有好多熱心嘅人幫你...

原帖由 ngan 於 2008-1-20 10:22 發表 漢字識少d唔一定係冇文化嘅,呢個字我之前冇見過,加上寫法同"群"好似而且在句子的用法應該係平時自己見到嘅"群"一樣。我係外國長大對漢子認識一定冇大家咁深。但係討論區嘅意義就係討論,如果照樓上某d朋友咁,我諗討論區 ...

我講下笑啫唔好上心。

為咗方便人哋搜索, 我同你張帖set咗第個標題。

hm.. thx la!

Ngan係我個姓,鬼佬唔係好識讀,打輕鬆要打"ngaan"。

原帖由 ngan 於 2008-1-20 10:22 發表 漢字識少d唔一定係冇文化嘅,呢個字我之前冇見過,加上寫法同"群"好似而且在句子的用法應該平時自己見到嘅"群"一樣。

我係外國長大對漢認識一定冇大家咁深。

但係討論區嘅意義就係討論,如果照樓上某d朋友咁,我諗討論區 ...

原帖由 Kathy 於 2008-1-20 10:46 發表 哈哈~~~阿ngan, 部分會員慣咗用激脹法去激勵你啫...  

應該鼓勵一下ngan嘅~~繼續努力學中文啦~   呢個論壇會有好多熱心嘅人幫你...  

我都講得太激,希望ngan原諒

原帖由 馬萬千 於 2008-1-19 19:58 發表 真係...沒文化。咁你實未見過「省畧」、「燒鵞」、「胷襟」啦古人打掂行文,左右結構好易寫過第二行,就多用上下結構嘅字。今人打橫行文,上下結構先易寫出界,咁就改成左右結構。 ...

呢嗰正解!

我幾十年前細個讀書時,先生(佢讀書入學時係光緒年間)教寫羣,以前睇書都係寫羣。後來用電腦後,有一段長時間大五碼冇個羣字,至被迫用群。