QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6032|回復: 5

[語音切磋] 再論Beckham發音

Beckham譯成「碧咸」其實都係有問題嘅,事關呢個h喺度其實係唔發音嘅。所以係咪譯成「碧琴」更適合呢?

參考:讀音雜談:對衡路,伯明翰,諾定咸,般咸道,碧咸

重有,Zidane呢個名,如果跟返法文嘅習慣,係咪確實係官話發音嘅「齊達內」準確過「施丹」呢?
  用順德話譯可能重啱音啲:「八岩bet aam」,就差「八」收t尾而唔係k尾。
原帖由 highyun 於 2008-1-13 14:31 發表 重有,Zidane呢個名,如果跟返法文嘅習慣,係咪確實係官話發音嘅「齊達內」準確過「施丹」呢?
  法文嘅e位於詞尾通常情況下唔發音,除非呢個人名特殊啲,問過精通法文之人核實我前者嘅講法,譯成「芝丹」應該最啱音。
感觉Beckham 的H 是送气的呀,怎么会不发音呢?日耳曼语的送气音很厉害的,即使没有那个H, ck 本身就足以发送气音了。所以翻译成碧咸应该问题不大。琴字是短元音,与[a:]的音位不同,不是很确切。而且其声母本身就是送气的。

按照读音规则,理论上法语最后一个字母是不发音的。但是这跟地域有关。北方法国人一般就读[zidan], 但是南方人最后的这个n后面还会有一个弱化的[ə]。但按道理来说,这个词就只有两个音节,翻译成两个音节就可以了,没什么必要硬为这个弱化的尾巴弄一个强化的音节。由于广州话没有浊音[z], 就是它对应的清辅音,所以翻译成「施」也是合适的。「芝」的声母是[ts],而zidane的z不是[dz]所以这样对译反而不是很确切。

唔睇波,最憎足球!

None of my business !