QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3829|回復: 9

[原創]粤语歌手喺广州系咪越嚟越冇市场

转头睇吓咁多年嚟嚟广东嘅粤语歌手门票出售都唔系几理想,基本同台湾歌手接近或持平。 系乜原因呢?

Re:[原創]粤语歌手喺广州系咪越嚟越冇市场

讲真,而家新新嘅粤语歌冇乜边首好听嘅。如果返到80年代嘅辉煌,粤语歌点会冇市场!

唔好話廣州d 歌手啦... 香港而家d 粵語歌大部分質素都好差 有d新晉個d 歌手打住創作歌手既旗號, 點知d 歌無聞無味, 無旋律, 無高潮.......... 哎...可悲可悲

楼主都系讲紧香港嘅粤语歌手啫,广州嘅粤语歌手真系想揾个叫得出名嘅都难啦。

em7:“许冠杰现象”经已由港袭至咯!! 好开心5.14看了佢继续微笑会歌神广州演唱会哦!!! em6:
而家粵語歌曲真係少囉!要搵出原因呀!
家阵D新新粤语歌就听唔听都罢啦,始终钟意以前老歌手唱既老歌。
在广州系一定会有市场既,问题系曲与词既质量,为什么现在广州少粤语歌?净系得本地人听,知名度、发行量、影响力不够,无钱赚……,讲到底一个字——钱!

原帖由 楚申读 於 2007-9-13 22:31 發表 在广州系一定会有市场既,问题系曲与词既质量,为什么现在广州少粤语歌?净系得本地人听,知名度、发行量、影响力不够,无钱赚……,讲到底一个字——钱! ...

如果有足够本地人支持,就一定有得做,問題係本地人都未必鍾意聽,而寧願走去聽國語歌。

好歌就自然有人聽。唔好聽,話之唱你乜話都冇人聽啦。依家咁多人聽日文歌,又有幾多識日文呢?