QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 35313|回復: 58

論壇擬開設板塊意見徵集及版主招聘

綜合近來論壇內外嘅各種意見,擬增設以下幾個板塊:

粵讀版(版名待定)

內容:詩、詞、古文、現代文嘅名篇朗讀或講古、教學等,可用廣州話朗讀,亦歡迎切磋其它語言。可自錄,亦可共享其它人嘅錄音。

子方言版(有網友反對「子方言」嘅叫法,故版名有待斟酌)

內容:討論粵語區除廣州西關口音以外嘅其它方言。

翻唱版(版名待定)

粵語歌版共享翻唱歌嘅人越嚟越多,而且未來可能會有一批翻唱友網加入。

供求信息版(版名待定)

內容:粵語嘅教、學供求信息、各種同粵語相關物品嘅買賣信息,以後將會同協會嘅淘寶商店密切結合。呢個版係協會取得經濟效益嘅一個途徑。

另外,南粵文化、粵語文庫、粵拼字碼及輸入法、資料下載版都缺乏人手打理,歡迎有志者自薦。

1、請對版名、版嘅內容,提出你嘅建議。

2、歡迎提出其它可以考慮開設嘅版,請說明理由。

3、歡迎有志者自薦,並簡略叙述你自薦該版嘅原因以及你嘅政綱。

4、唔歡迎搗亂性質嘅回帖,見者即刪!

「南粤文化」应该要尽快分拆上市!

「时事光明顶」应该独立出嚟成为一个专门大嘅版块,唔可以归类于「休闲娱乐」。同时增加一个专门评论时事嘅版,提高入门嘅要求。原来嘅时事新闻报道可以适当降低入门要求。当然,顶爷会继续严格把关,既保障各位嘅言论自由,亦唔会畀啲不实嘅报道肆虐横飞!

「影视频道」应该独立开嚟,唔应该同「娱乐频道」摆埋一堆,娱乐版应该讲多啲八卦嘢,吸引人流!

「休闲娱乐」应该增加饮食同潮流蒲点嘅区域,以丰富内容,吸引人潮。

每个版最少设两个版主。一来可以严格把关,二来可以提高积极性!

对于唔合格嘅版主,应该褫夺其职务及权力,或提出警告以儆效尤!

经过观察,我推举以下人员担任版主:

镬镬金、芬1012、柳寻风、gzshuzhu、pippo、小狼、YJP、粤语卫士、gboss、羊城惜花人、外外星人、饅饅、Yucky豕、bajatvj、禾苗小昭、yesli、廣州人喺圖盧茲、neo、Ken仔、顺德水蛇粥、書生、淋直、Kathy、海幢闲人、一索、大陆灿、bobobian、健飞2008、李四、neogeo……

虽然其中有啲人嘅能力尚待提高,但系如果冇机会畀佢哋锻炼,冇人培养佢哋,佢哋又点会进步,我哋嘅力量又点壮大呢?

2008年对于我哋嚟讲系非常重要嘅一年!我可以预见注册人数同访问人数将成几何级数增长,因此我哋一定要增员!而且选拔人才要不拘一格,举贤亦毋需避亲!各位重有咩意见/建议?

版主我都認為唔一定係要出過嚟聚會嘅網友,有啲經常上論壇又好積極發言嘅版友其實都有潛質,對比一啲所謂資格高但九萬年都唔上嚟一次嘅會員好得多。
  外語版我推薦增加或替換「????」(廣東民國)為版主,佢曉幾門外語之餘重兼夾積極發帖。

兩位推薦嘅人當然夠資格,不過最關鍵係佢自己想做,肯承擔。盧總推薦嘅人,可能有相當一部分人都唔肯做版主嘅。

我更希望見到有人喺度回帖自薦。

想做。想为粤语(粤协)出啲啲力。

不过本人要本事未够本事,要时间又无时间,迟几个月重想返学校回灶添,谂下就想喊。

压力就即系动力——唔畀多啲动力你,唔畀机会你去试,点可以将你锻炼成伟大嘅反推普战将啊?

粵讀好啊~我專收集粵讀古詩詞呢啲嘢架

速速開

粵讀,正

冇人做,我肯做!

我申請做水版版主喇,褪露絲屙屙哥哥出嚟做其他啦。好冇?

有冇「都市咸情」版?有我實做。

粵讀版都幾好,不過個名麻麻,要斟酌下,叫「粵讀越正」如何?

版面內容劃分得太細,就會降低每個帖的點擊率和回復率,長遠來說,會打擊發貼人的積極性,最終會影響論壇的人氣。覺得有些板塊需要重新整合以增加帖子的點擊率和回復率。

「初級書院」與「高級書院」,「粵語文化」與「粵語文庫」,「影視娛樂」與「閑聊吹水」這些性質相近的版塊可以考慮合並。合並過後,新版塊的內容會得到豐富,而原來各個版塊的支持者也會重新聚集,繼而增加帖子的點擊率。

以本人為例,「粵語文化」,「時事光明頂」是我常瀏覽的版塊,而「粵語文庫」卻去得很少。但若把「粵語文化」&「粵語文庫」合並,我在瀏覽「粵語文化」的時候,自然也會順道回復一下原本「粵語文庫」裏面的文章。

最後,還是希望重新一下,論壇在沒有足夠的人氣之前,不宜把版面劃分得太細。

翻唱版開設後會有多少人post自己的作品上去?夠不夠支撐一個版塊?翻唱版能否與「粵語歌室」兼容?另外,此貼的其中一個目的是要招聘版主,但似乎版主的職責是什麽卻沒有寫明喔。

我做《供求信息》版啦。

呢個版凈係準用純粵文書寫。

希望越人之間喺現實社會多啲溝通,互相扶助,一齊發展,總之,一齊撐船出海。

假使粵協嘅呢個欄目對各位係有幫助嘅,喺獲得收益之余,希望反饋返少少畀粵協。

建議《供求信息》包括:

各行各業嘅供求信息

個人嘅(合法)交易,二手市場

請人招工、揾人幫手、自我推荐

唔識就問(希望有問必答啦)

工作心得

...

原帖由 卢总 於 2008-1-5 03:08 發表 每个版最少设两个版主。一来可以严格把关,二来可以提高积极性!   对于唔合格嘅版主,应该褫夺其职务及权力,或提出警告以儆效尤!   经过观察,我推举以下人员担任版主:   镬镬金、芬1012、柳寻风、gzshuzhu、pi ...

既然卢总推荐,留番个位畀我都唔拘!

不过,有边个版啱我呢?

Anl点解唔做版主?

自薦擔任南粵文化版版主~

個人認為,粵協再繼續停留喺咬文嚼字呢方面嘅話真係好難做大~

將文化版分為:粵曲\劇、功夫、中醫、民間藝術、茶道等多個方面(再唔係開多個麻雀版都唔區),吸引各方面嘅人才入嚟~

原帖由 余OK 於 2008-1-5 20:45 發表   外語版我推薦增加或替換「????」(廣東民國)為版主,佢曉幾門外語之餘重兼夾積極發帖。

承蒙版主賞識,在下衷心感謝,實感榮幸之至!自發現粵恊以來,如入伊甸園,心靈處,若有所皈依,至

於閣下推薦本人為外語版主,本應是當仁不讓之心而為之,無奈本人無睱兼顧,所有發帖,於辦公室內,

皆是偷閒而作,而顧主豪不知惰.況且吾非國內人士,難以經常來廣商討制訂粵恊政策,只限於遙控討

論.是故暫時未能勝任版主之位,十分抱歉,吾亦非懼怕來自各方之挑戰,實是時間關係,若適當時機,

再次毛遂自薦,請給與保留權利.

感謝版主錯愛 .

Dear Web Master YU OK,

Thank you for your kindly promotion to me on Web Master Position, I regret that I can not take the positon in recent time, cause I'm very busy on my job, but I will apply again for suitable moment later, please reserve the chance  for me again.

Thank you very much for your kindness.

Best Regards

광동민국