QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5633|回復: 2

[粵語拼音] 粵語國際音標(寬式)

粵語國際音標(寬式)

粵語嘅寬式國際音標標記,係由黃錫凌先生喺佢嘅權威性粵語研究著作《粵音韻彙》裡頭初次使用。時至今日,《中華新字典》、《商務新字典》等字典依然沿用呢套拼音系統。香港教育署亦以此系統為基礎,進一步開發咗比較適合一般人使用嘅「教育學院拼音方案」。

寬式標音法嘅基本原理係:對於一啲語音上嘅微少差別,係由口音變化而成而且對成個語言系統唔構成整體性影響嘅,就將呢啲差異合併咗佢,將佢視為同一音素。經過噉樣嘅系統性分析,就可以使到呢種語言嘅標示着重喺大體上嘅「音素」而非過分着緊喺細節上嘅「語音」。粵語嘅國際音標(寬式),就係根據趙元任嘅理論,對粵語音素作出分析之後而創作嘅一種寬式標音法。

相對「寬式」,係「嚴式」標音法。「嚴式」標音法係着重準確標出細微語音差別嘅標音法。粵語嘅嚴式標音,泛指比寬式較嚴嘅標音。因不同學者對粵語語音嘅唔同理解,「嚴式」並唔係一種特定嘅標音,而係唔同嘅學者對於唔同嘅人所講嘅同一句說話,可能會標出唔同嘅「嚴式」標音。

聲母

喺今日嘅標準粵語裡頭,除咗鼻音之外,所有聲母都係清音嚟嘅,佢哋之間祇有送氣同唔送氣嘅區別。因此可以喺拼音裡頭以〔b〕嚟代表國際音標裡頭嘅[p](亦可以寫成[b?]),同時,可以喺拼音裡頭以〔p〕嚟代表國際音標裡頭嘅[p?]。同樣道理,〔d〕同〔t〕,〔g〕同〔k〕之類亦都可以做噉樣嘅區分。

下表裡頭嘅每格,上行係國際音標,下行係粵語拼音。

[p]
b

[p?]
p

[m]
m

[f]
f

[t]
dfficeffice" />

[t?]
t

[n]
n

[l]
l

[k]
g

[k?]
k

[?]
?

[h]
h

[ts]
dz

[ts?]
ts

s

[kw]
gw

[k?w]
kw

[j]
j

[w]
w

韻母

除咗 [ɑ?] [?],喺今日標準粵語裡頭,並唔存在因為長短音對立而形成分野。因此喺嚴式標音裡頭嘅 [?] [?][?] [?](亦寫成 [??]) ,可以喺寬式標音裡頭合併成 i, u? 。與此同時,嚴式標音裡頭嘅所有音長標示?都可以喺寬式標音裡頭略去。因為所有長短元音(包括 [ɑ?] [?])嘅舌位都有所不同。

下表裡頭嘅每格,上行係國際音標(嚴式),下行係國際音標(寬式)

[ɑ?]
a

[ɑ?i]
ai

[ɑ?u]
au

[ɑ?m]
am

[?i]
?i

[?u]
?u

[?m]
?m

[??]
?

[ei]
ei

[??u]
?u

[??m]
?m

[i?]
i

[i?u]
iu

[i?m]
im

[??]
?

[??i]
?i

[o?u]
ou

[u?]
u

[u?i]
ui

[??]
?

[?y]
?y

[y?]
y

[m?]
m?

[ɑ?n]
an

[ɑ??]
a?

[ɑ?p]
ap

[ɑ?t]
at

[ɑ?k]
ak

[?n]
?n

[??]
??

[?p]
?p

[?t]
?t

[?k]
?k

[???]
??

[??p]
?p

[??k]
?k

[i?n]
in

[??]
i?

[i?p]
[i?t]
it

[?k]
ik

[??n]
?n

[???]
??

[??t]
?t

[??k]
?k

[u?n]
un

[??]
??

[u?t]
ut

[?k]
?k

[?n]
?n

[???]
??

[?t]
?t

[??k]
?k

[y?n]
yn

[y?t]
yt

[??]
??

* m???係元音化嘅鼻音

聲調

標準粵語有「九聲六調」。實際上陰入、中入、陽入三個聲調嘅音高,同陰平、陰去、陽去呢三個聲調係一樣嘅,不過係以 -p-t-k 韻尾嘅入聲字嚟加以區分。由於聲調嘅定義涵蓋咗抑揚性(即實際音高)同頓挫性,而入聲韻尾-p-t-k正正影響咗佢嘅頓挫性,所以,即使淨係用到六個符號去標示,我哋仍然要講粵語係有九個聲調。

傳統國際音標(寬式)以上標同下標嘅「-」、「|」、「/」三個符號嚟標示聲調。喺《中華新字典》、《商務新字典》、《朗文中文高級新辭典》等裡頭,為咗方便排版,改用數字嚟標調。不過好似何文匯《粵語正讀字彙》等粵語字典,仍然係以傳統嘅方法嚟標音。

聲調名稱

陰平

陰上

陰去

陽平

陽上

陽去

陰入

中入

陽入

調值

55 / 53

21 / 11

聲調符號

'

/

-

'

/

-

'

-

-

代替數字

7 (1)

8 (3)

9 (6)

例字

標示方法

'f?n

/f?n

-f?n

'f?n

/f?n

-f?n

'f?t

-fat

-f?t

以數字標調

f?n1

f?n2

f?n3

f?n4

f?n5

f?n6

f?t7

fat8

f?t9

以數字標調()

同上

同上

同上

同上

同上

同上

f?t1

fat3

f?t6

喺網頁度唔係黏得好清楚,發個Word文檔。不過要先安裝國際音標(IPA)字體。

國際音標(IPA)字體:

粵語寬式國際音標.rar

7.17 KB, 下載次數: 118

一定要自己的机里面安装了ipa字符才能够显示。