QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3877|回復: 14

[正字本字] 「噉」还是「咁」?

经常见到南都上面嘅文章,有「噉」字出现。

虽然《广州音字典》认为,「噉」发「敢」音。

但我觉得从形音义考量,现时的「噉」实在应该用「咁」代替。因为「噉」古通「啖」,有确实的意思:吃。

粤语字都是来源于古汉字,这点不可不考量。

是在看不出用「咁」表两个音(例如:咁(禁)大镬;咁(敢)点算呢),有何问题。

最后说一句,人地香港人都唔会用「噉」表「咁点算呢」个「敢」音呢个字嘅。人地真係唔係乱嚟架。

講到古義﹐「咁」都唔係好幾多。

《說文》﹕「嗛﹐口有所銜也。從口兼聲。」《集韻》﹕「或作咁。」

《辭海.口部》:「咁,粵方言,謂如此曰咁。」

噉字出现于港产片字幕,亦收录在广州音字典,用不用适随尊便

香港人通通用"咁";廣州人分做"噉""咁";而你,想怎都得,無人會話你錯.

---------------------------------------------------

港產片應該都係用咁多,就算係舊嘢都比較少用噉

多谢楼上各位意见!!!
廣州話古字太多了。

????

乜嘢古字乜嘢多???

原帖由 中二仔 於 2008-1-18 17:06 發表 ???? 乜嘢古字乜嘢多???

例如噉、咁就係古字。

唔係生造就係古字啦.......
樓主講得有啲道理~個「噉」字好似真係應該讀「啖」喎~

冇錯﹐「噉」係「啖」嘅異體字。

「咁」呢﹖根據《集韻》、《類篇》、《字彙》、《正字通》﹐「咁」係「嗛」﹐即係「口有所銜也。」

簡單來講,都係借字.字係古嘅,不過唔係指廣州話嘅字.

「咁」呢﹖根據《集韻》、《類篇》、《字彙》、《正字通》﹐「咁」係「嗛」﹐即係「口有所銜也。」

——虽然如此,但大家谂吓:既然間我地談論嘅呢個字——必須強調係「粵字」——係一個存在嘅事實(你可以抽象為一個character),咁樣(抽下水先:)),無論我地搵邊個,正如中三仔話齋,其實我地不過係搵緊一個表示呢個客觀存在嘅字嘅「symbol」(象征、符號)啫嚒。所以,當對應呢個character對應嘅漢字無論從音形都等量嘅情況下時,例如「咁」同「噉」都對應我地所談嘅嗰個字,此時,應該如何取舍呢?

我認為,應該考慮到「咁」、「噉」呢兩個漢字作其本義時,呢兩個字嘅使用頻率孰高孰低。當然係取其低者啦,咁樣長遠嚟講,引起歧義嘅機會則可以大大減少。我个人觉得》﹐「咁」作「口有所銜」解释,其频率是不是比起「噉」作其本義解更低呢?其實這些都可以利用電腦統計出嚟。關鍵不是誰對誰錯,而係我地可以討論出一個標準化嘅程序出嚟,呢個係最大嘅意義。

無上論壇一牌重討論呢兩個字吖?

亻尔亻門可以白勺....

原帖由 Jake_ct 於 2008-1-21 17:30 發表 「咁」呢﹖根據《集韻》、《類篇》、《字彙》、《正字通》﹐「咁」係「嗛」﹐即係「口有所銜也。」 ——虽然如此,但大家谂吓:既然間我地談論嘅呢個字——必須強調係「粵字」——係一個存在嘅事實(你可以抽象為一個character),咁 ...

此時,應該如何取舍呢?

咪就係睇你鍾意用邊個囉