QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3465|回復: 11

[媒體錯字] 2007年12月27日《南方都市報》

你睇我好,我睇你好

街坊话事
韦倩妮

文叔:哇,推个大行李箱返嚟,又去边度旅游呀?

华哥:上星期公司派我去纽西兰出差啰。

文叔:真好命,成日免费旅游。

华哥:有咩好羡慕吖,我东泊西泊,都系以工作任务为主,想睇多阵风景都冇时间。

文叔:仲唔好呀,将工作寄情于娱乐,最紧要系费用全免。

华哥:你以为啦,工作任务完成唔到,就扣人工,紧张到死,仲边有心情享受吖。我宁愿好似你噉,虽然要自己畀钱,但退咗休,想去边就去边,想睇几耐就睇几耐。

文叔:至弊我一个月退休金先得嗰一千蚊鸡碎咁多,买张飞机票都唔够咧。你有排捱就证明你仲年轻有青春啰,有大把美好时光。

华哥:噉你又做人哋阿爷,又做人哋阿公,儿孙满堂咪仲幸福。我想成家立室就难啰,楼价咁贵,屋都买唔起,有鬼人肯嫁我咩,仲讲咩「儿孙满堂」、「美好时光」。

文叔:总之,一家唔知一家事。人哋话「养儿一百岁,长忧九十九」啊。我有大把嘢烦你又唔知咧。

华哥:所以好多时候都系「你睇我好,我睇你好」啰。

文叔:生活逼人系噉口架喇。嗱,我睇好你口架,或者你将来会系第二个李嘉诚呢!

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712270273.asp

你睇我好,我睇你好

街坊话事
韦倩妮

文叔:,推个大行李箱返嚟,又去边度旅游呀?

华哥:有咩好羡慕吖,我东西,都系以工作任务为主,想睇多阵风景都冇时间。

文叔:唔好啊?将工作寄情于娱乐,最紧要系费用全免。

华哥:你以为啦,工作任务完成唔到,就扣人工,紧张到死,边有心情享受吖。我宁愿好似你噉,虽然要自己畀钱,但退咗休,想去边就去边,想睇几耐就睇几耐。

文叔:至弊我一个月退休金先得一千鸡碎咁多,买张飞机票都唔够。你有排(牌)捱就证明你年轻有青春啰,有大把美好时光。

华哥:噉你又做人哋阿爷,又做人哋阿公,儿孙满堂咪幸福。我想成家立室就难啰,楼价咁贵,屋都买唔起,有鬼人肯嫁我咩,讲咩「儿孙满堂」、「美好时光」。

文叔:总之,一家唔知一家事。人哋话「养儿一百岁,长忧九十九」啊。我有大把嘢烦你又唔知

文叔:生活逼人系噉口架」(?  )喇。嗱,我睇好你口架」(?  ),或者你将来会系第二个李嘉诚呢!

电影圈嘅黑社会(下)

港人讲嘢·黄子华栋笃笑

我曾经去睇过一套午夜场,发生咗啲噉嘅事,系真事啊!嗰套呢系一套警匪片嚟嘅,套戏做做下忽然间就有个观众喺台下大嗌一声:「超!差佬大乜晒啊!」跟住就冇人睇戏嘞,因为跟住台下呢就做咗另外一套戏,就叫做「刘三姐唱山歌」嘅。「哎嘿!黐线差佬大乜晒呢,嘿嘿嘿嘿!」「喐亲阿爷都畀镬啃呢,嘿嘿嘿嘿!」

噉当然你话,睇午夜场啲观众品流复杂,唔代表制作电影嗰啲人品流复杂。我问各位,你话如果一个诗人啊,要发表一首新诗,会唔会去午夜场发表呢?唔会嘅嘛。一个诗人,佢最睇重嘅观众都要有番啲诗意啊,噉如果阁下最睇重嘅系嗰啲唱山歌嘅人,睇怕阁下都系嚟自三山五岳嘞啩。

最大嘅一个原因令我相信电影界真系有好多黑社会就系乜嘢呢?就系如果佢哋唔系黑社会,点解冇一个电影公司肯收我!我去匀咁多间嘅嘞,冇一间肯收我。我入到去,我自愿,我肯入会。我甚至肯劈人啊,即系唔好劈啲生宝人就得嘅嘞。即系大家唔系咁熟,唔系几好意思啦。「死啦死啦!」「你做乜劈我啊?」「是但先啦!」一间都冇肯收过我……噉渐渐你会点?渐渐你唔去睇电影啰,你唔系话想杯葛佢啊,报复啲咩,而系你已经唔可以忍受,你行入一间戏院里面,你见到银幕上有一个角色系应该你去做嘅而畀第二个男人做紧,嗰种感觉同戴绿帽冇乜分别——有得睇,冇得做,所以我好憎嗰啲电影嗰啲男主角。而咁多男主角里面,当然啦,越红嗰啲我就越憎嘅嘞。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712270272.asp

电影圈嘅黑社会(下)

港人讲嘢·黄子华栋笃笑

我曾经去睇过一套午夜场,发生咗啲噉嘅事,系真事啊!嗰套呢系一套警匪片嚟嘅,套戏做做下忽然间就有个观众喺台下大嗌一声:「超!差佬大乜晒啊!」跟住就冇人睇戏嘞,因为跟住台下呢就做咗另外一套戏,就叫做「刘三姐唱山歌」嘅。「哎嘿!黐线差佬大乜晒呢,嘿嘿嘿嘿!」「喐亲阿爷都畀镬呢,嘿嘿嘿嘿!」

噉当然你话,睇午夜场啲观众品流复杂,唔代表制作电影嗰啲人品流复杂。我问各位,你话如果一个诗人啊,要发表一首新诗,会唔会去午夜场发表呢?唔会嘅嘛。一个诗人,佢最睇重嘅观众都要有番啲诗意啊,噉如果阁下最睇重嘅系嗰啲唱山歌嘅人,睇怕阁下都系嚟自三山五岳嘞啩。

最大嘅一个原因令我相信电影界真系有好多黑社会就系乜嘢呢?就系如果佢哋唔系黑社会,点解冇一个电影公司肯收我!我去匀咁多间嘅嘞,冇一间肯收我。我入到去,我自愿,我肯入会。我甚至肯劈人啊,即系唔好劈啲生人就得嘅嘞。即系大家唔系咁熟,唔系几好意思啦。「死啦死啦!」「你做乜劈我啊?」「是但先啦!」一间都冇肯收过我……噉渐渐(慢慢)你会点?渐渐(慢慢)你唔去睇电影啰,你唔系话想杯葛佢啊,报复啲咩,而系你已经唔可以忍受,你行入一间戏院里面,你见到银幕上有一个角色系应该你去做嘅而畀第二个男人做紧,嗰种感觉同戴绿帽冇乜分别——有得睇,冇得做,所以我好憎嗰啲电影嗰啲男主角。而咁多男主角里面,当然啦,越红嗰啲我就越憎嘅嘞。

呢篇嘢唔知点解睇唔明!

广州播客第208期

同声同气
阿展专栏

1.吴仪嘅另类系光彩照人嘅另类。我哋所熟悉嘅官员,好多都唔系噉样嘅,「讲就天下无敌,做就有心无力」,升职、攞奖、攞学位、攞职称,跑得比刘翔仲快,乜嘢栏都跳得过;做嘢、担当、为民作主就「侧侧膊,唔多觉」。喐啲就话「我可以负责任地告诉大家」,真系要佢负责,责任都系下属嘅……

(吴仪的另类是光彩照人的另类。我们所熟悉的官员,很多都不是这样的,「说就天下无敌,做就有心无力」,升职、获奖、拿学位、评职称,跑得比刘翔还快,什么栏都跨得过。干活、担当、为民作主就心不在焉,动不动就说:「我可以负责任地告诉大家」,真要他负责的时候,责任都是下属的……)

——陈SIR金句(12月25日《今日点一点》)

2.我都系建议你哋行下街先。(我还是建议你们先去逛逛街。)

——圣诞节晚,必胜客门口排着长队,服务员对排在最尾的顾客这样说。

3.你就掂过碌蔗啦,有双粮,唔屈你圣诞大餐都算益咗你啦。(你运气真好,有双份薪水,不要你请圣诞大餐算便宜你了。)

——公园前地铁站,一个年轻人出站时对他的朋友这样说。

4.服务员:唔好意思,啲优惠券节假日唔用得嘅啵。(不好意思,优惠券节假日不能使用的。)

食客:乜嘢节假日呀?(什么节日?)

服务员:圣诞节啰。

食客:圣诞边系节日呀,你拎个日历嚟睇下。(圣诞怎么是节日,你拿个日历来看看。)

——某酒楼,食客埋单时拿出30元优惠券结账,被酒楼拒绝。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712270271.asp

广州播客第208期

同声同气
阿展专栏

1.吴仪嘅另类系光彩照人嘅另类。我哋所熟悉嘅官员,好多都唔系噉样嘅,「讲就天下无敌,做就有心无力」,升职、攞奖、攞学位、攞职称,跑得比刘翔快,乜嘢栏都跳得过;做嘢、担当、为民作主就「侧侧膊,唔多觉」。喐啲就话「我可以负责任地告诉大家」,真系要佢负责,责任都系下属嘅……

(吴仪的另类是光彩照人的另类。我们所熟悉的官员,很多都不是这样的,「说就天下无敌,做就有心无力」,升职、获奖、拿学位、评职称,跑得比刘翔还快,什么栏都跨得过。干活、担当、为民作主就心不在焉,动不动就说:「我可以负责任地告诉大家」,真要他负责的时候,责任都是下属的……)

——陈SIR金句(12月25日《今日点一点》)

2.我都系建议你哋行下街先。(我还是建议你们先去逛逛街。)

——圣诞节晚,必胜客门口排着长队,服务员对排在最尾的顾客这样说。

3.你就掂过碌蔗啦,有双粮,唔屈你圣诞大餐都算益咗你啦。(你运气真好,有双份薪水,不要你请圣诞大餐算便宜你了。)

——公园前地铁站,一个年轻人出站时对他的朋友这样说。

4.服务员:唔好意思,啲优惠券节假日唔用得嘅。(不好意思,优惠券节假日不能使用的。)

食客:乜嘢节假日呀?(什么节日?)

服务员:圣诞节啰。

食客:圣诞边系节日呀,你拎个日历嚟睇下。(圣诞怎么是节日,你拿个日历来看看。)

——某酒楼,食客埋单时拿出30元优惠券结账,被酒楼拒绝。

人生何处不相逢

金曲寻味
刘映辰

《人生何处不相逢》,陈慧娴于1988年唱嘅呢首歌,曾经深深打动人心。嗰阵我仲返紧小学,放学途中,学校广播电台啱啱就播出,旋律舒缓柔美(嗰时仲唔知系罗大佑作嘅曲),加上女歌手嘅和谐深情,虽然当时我唔系好明歌词啲意思,但系觉得好入耳。「随浪随风飘荡,随着一生里的浪。你我在重叠那一刹,顷刻各在一方……」昔日嘅歌词旋律化成今日嘅经典同记忆。大个咗,经历咗,先至理解歌词背后嘅真情,虽然简单,可以认为系情侣、朋友等嘅分手别离,渴望重逢,互相记挂思念,场面甚是感人。

「纵是告别也交出真心意默默承受际遇,某月某日也许再可跟你共聚重拾往事。无奈重遇那天存在永远,他方的晚空更是遥远。谁在黄金海岸?谁在烽烟彼岸?你我在回望那一刹,彼此慰问境况。」

边个都唔希望自己嘅所爱或者亲密朋友离开,分别痛苦,距离遥远,思念更深。所以,呢首歌正系触摸到我哋最普通嘅一种心态,先会畀人广泛传唱。

我好记得大学毕业时,校园又回荡住呢首歌,好多同学听到,不自觉就落泪啦,几年同窗,从今之后就各奔东西,个中滋味,惟有自己慢慢咀嚼啰。唉,人生何处不相逢,何不潇洒往前行呢。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712270269.asp

人生何处不相逢

金曲寻味
刘映辰

《人生何处不相逢》,陈慧娴于1988年唱嘅呢首歌,曾经深深打动人心。嗰阵我返紧小学,放学途中,学校广播电台啱啱就播出,旋律舒缓柔美(嗰时唔知系罗大佑作嘅曲),加上女歌手嘅和谐深情,虽然当时我唔系好明歌词啲意思,但系觉得好入耳。「随浪随风飘荡,随着一生里的浪。你我在重叠那一刹,顷刻各在一方……」昔日嘅歌词旋律化成今日嘅经典同记忆。大个咗,经历咗,先至理解歌词背后嘅真情,虽然简单,可以认为系情侣、朋友等嘅分手别离,渴望重逢,互相记挂思念,场面甚是感人。

「纵是告别也交出真心意默默承受际遇,某月某日也许再可跟你共聚重拾往事。无奈重遇那天存在永远,他方的晚空更是遥远。谁在黄金海岸?谁在烽烟彼岸?你我在回望那一刹,彼此慰问境况。」

边个都唔希望自己嘅所爱或者亲密朋友离开,分别痛苦,距离遥远,思念更深。所以,呢首歌正系触摸到我哋最普通嘅一种心态,先会畀人广泛传唱。

我好记得大学毕业时,校园又回荡住呢首歌,好多同学听到,不自觉就落泪啦,几年同窗,从今之后就各奔东西,个中滋味,惟有自己慢慢咀嚼啰。唉,人生何处不相逢,何不潇洒往前行呢。

7·31 子与人歌

白话广州
栋笃论语·述而第七
野专栏

【原文】子与人歌而善,必使反之,而后和之。

【译文】孔子同人哋唱歌,如果觉得人哋唱得好,佢就要求人哋唱多次,然后就跟住一齐唱。

【栋笃】孔Sir同班老友去唱K,如果听到一个唱得好嘅,佢就要求嗰个人唱多次畀佢听,然后就跟住学唱——一件豆腐润咁大嘅事,我真系谂极都唔明,使乜记低喺「儒家圣经」入边畀后人学习啊?我同啲Friend去唱K都系噉口架啦。

仲记得喺廿几年前,喺嗰个「全民造神」嘅年代,最兴嘅就系「拔高」呢一招。只要系政治宣传嘅需要,「英雄人物」讲嘅嘢、做嘅嘢,几普通都好,都可以提炼出「意义」,畀全国人民学习。呢种「优良传统」,同儒家其实系关系密切口架。比如,孔Sir唱K呢件事,朱熹就系噉擦鞋口架:「此见圣人气象从容,诚意恳至,而其谦逊审密,不掩人善又如此。盖一事之微,而众善之集,有不可胜既者焉。」即系话,从呢件事,就睇得出孔圣人既有大家风范,又够虚心谦逊,唔会将人哋叻过佢嘅地方冚住晒!(等阵先,我睇下我心口度仲有冇位写多个「服」字……)用依家中小学语文老师教学生「概括中心思想」嘅方法,就应该系噉嘅:「这件事反映了孔子热爱音乐、好学、知礼的优秀品质。」

讲下笑啫。其实呢单嘢同阿朱熹拉埋一齐讲,仲要闹多佢几句添。点解?喺孔Sir嘅儒家思想体系之中,礼、乐系同等重要口架,佢心目中嘅理想社会,就系一个礼立乐兴嘅和谐社会。佢中意音乐,听到好嘅歌,就要学,甚至乎「三月不知肉味」,梗系一啲都唔出奇喇。但系,到咗孟子,就好少倾到音乐喇,再到朱熹为代表嘅「宋明理学」时代,就更加「执礼甚严」添——一方面,将孔Sir呢个「爱乐」嘅习惯「拔高」到「一事之微,而众善之集」;另一方面,又将音乐「付之于优伶狎客」,「遂令中国废歌,此程、朱之过也」(康有为语)。

照噉睇嚟,上嗰排啲嘈喧巴闭话要封杀「恶俗」网络歌曲嘅「艺术家」,真系得到「理学家」嘅真传,咔咔。 (插图:老饼)

图:

点解唔畀我唱?当年孔Sir与人歌而善,必使反之……

冇错,歌善就反复唱之,但歌「恶」就要反对唱之!

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712270267.asp

7·31 子与人歌

白话广州
栋笃论语·述而第七
野专栏

【原文】子与人歌而善,必使反之,而后和之。

【译文】孔子同人哋唱歌,如果觉得人哋唱得好,佢就要求人哋唱多次,然后就跟住一齐唱。

【栋笃】孔Sir同班老友去唱K,如果听到一个唱得好嘅,佢就要求嗰个人唱多次畀佢听,然后就跟住学唱——一件豆腐咁大嘅事,我真系谂极都唔明,使乜记低喺「儒家圣经」入边畀后人学习啊?我同啲Friend去唱K都系噉口架」(? )啦。

记得喺廿几年前,喺嗰个「全民造神」嘅年代,最兴嘅就系「拔高」呢一招。只要系政治宣传嘅需要,「英雄人物」讲嘅嘢、做嘅嘢,几普通都好,都可以提炼出「意义」,畀全国人民学习。呢种「优良传统」,同儒家其实系关系密切口架」(? )。比如,孔Sir唱K呢件事,朱熹就系噉擦鞋口架」(? ):「此见圣人气象从容,诚意恳至,而其谦逊审密,不掩人善又如此。盖一事之微,而众善之集,有不可胜既者焉。」即系话,从呢件事,就睇得出孔圣人既有大家风范,又够虚心谦逊,唔会将人哋叻过佢嘅地方冚住晒!(等阵先,我睇下我心口度有冇位写多个「服」字……)用依家中小学语文老师教学生「概括中心思想」嘅方法,就应该系噉嘅:「这件事反映了孔子热爱音乐、好学、知礼的优秀品质。」

讲下笑啫。其实呢单嘢同阿朱熹拉埋一齐讲,要闹多佢几句添。点解?喺孔Sir嘅儒家思想体系之中,礼、乐系同等重要口架」(? ),佢心目中嘅理想社会,就系一个礼立乐兴嘅和谐社会。佢中意音乐,听到好嘅歌,就要学,甚至乎「三月不知肉味」,梗系一啲都唔出奇喇。但系,到咗孟子,就好少倾到音乐喇,再到朱熹为代表嘅「宋明理学」时代,就更加「执礼甚严」添——一方面,将孔Sir呢个「爱乐」嘅习惯「拔高」到「一事之微,而众善之集」;另一方面,又将音乐「付之于优伶狎客」,「遂令中国废歌,此程、朱之过也」(康有为语)。

照噉睇嚟,上嗰排(牌)啲嘈喧巴闭话要封杀「恶俗」网络歌曲嘅「艺术家」,真系得到「理学家」嘅真传,咔咔。 (插图:老饼)

图:

点解唔畀我唱?当年孔Sir与人歌而善,必使反之……

冇错,歌善就反复唱之,但歌「恶」就要反对唱之!

原帖由 鑊鑊金 於 2007-12-27 01:09 PM 發表 你睇我好,我睇你好街坊话事韦倩妮    文叔:哇,推个大行李箱返嚟,又去边度旅游呀?  华哥:上星期公司派我去纽西兰出差啰。  文叔:真好命,成日免费旅游。  华哥:有咩好羡慕吖,我东泊西泊,都系以工作任务为主,想睇多阵风 ...

文叔:哇,推个大行李箱返嚟,又去边度旅游呀?[个「哇」冇问题。]

华哥:有咩好羡慕吖,我东西,都系以工作任务为主,想睇多阵风景都冇时间。

文叔:唔好呀将工作寄情于娱乐,最紧要系费用全免。[个「呀」冇问题。「呀」读「牙」。]

华哥:你以为啦,工作任务完成唔到,就扣人工,紧张到死,边有心情享受吖。我宁愿好似你噉,虽然要自己畀钱,但退咗休,想去边就去边,想睇几耐就睇几耐。

文叔:至弊我一个月退休金先得嗰一千鸡碎咁多,买张飞机票都唔够。你有捱就证明你年轻有青春啰,有大把美好时光。

华哥:噉你又做人哋阿爷,又做人哋阿公,儿孙满堂咪幸福。我想成家立室就难啰,楼价咁贵,屋都买唔起,有鬼人肯嫁我咩,讲咩「儿孙满堂」、「美好时光」。

文叔:总之,一家唔知一家事。人哋话「养儿一百岁,长忧九十九」啊。我有大把嘢烦你又唔知

文叔:生活逼人系噉口架」(?  )喇。嗱,我睇好你口架」(?  ),或者你将来会系第二个李嘉诚呢!

嘩:象聲詞。

:哇大叫, 哇哇大哭 vomit; cry of an infant

1 形容哭聲 。

2   嘔吐。孟子˙滕文公下:「其兄自外至曰:『是鶂鶂之肉也。』出而之。」

3 淫 靡 的樂聲。唐˙薛能˙寓題詩:「淫滿眼關雎弱,猶賀清朝有此身。」

呀:aa1   

牙: ngaa4