QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: desmond

[其它] 粵語學習者,你們的母語是什麼?

Re:粤语学习者,您们的母语是什么?

雖然系廣東客家人,但系自细就睇粤語電視台,所以多多少少都知啲嘅。 em6:

我係讲上海话嘅,不过我都觉得广东话好好听咁,好似唱歌嗰

carrielong在2005-08-09 02:38:57說道:[br]我係讲上海话嘅,不过我都觉得广东话好好听咁,好似唱歌嗰
歡迎喎,呢度都有個常駐嘅上海人喺度架。

加多个选项,非汉语语种,即系指学粤语嘅鬼佬 『本文僅代表作者[highyun]的觀點,版權屬作者與粵語協會論壇共同所有』 好可惜未加你指嘅多一個選項﹕我冇辦法投票喎﹗ 唔知喎呢個嘆詞合唔合適以上句。請多指教﹗ 重想問吓﹕非華人嘅中國人民(西藏、維吾爾、納西、白、等族)算唔算係鬼佬呀﹖

veronique在2005-08-11 19:27:29說道:[br]加多个选项,非汉语语种,即系指学粤语嘅鬼佬 『本文僅代表作者[highyun]的觀點,版權屬作者與粵語協會論壇共同所有』 好可惜未加你指嘅多一個選項﹕我冇辦法投票喎﹗ 唔知喎呢個嘆詞合唔合適以上句。請多指教﹗ 重想問吓﹕非華人嘅中國人民(西藏、維吾爾、納西、白、等族)算唔算係鬼佬呀﹖
個論壇投票唔可以加咁多個選擇呀,我想加多兩個漢語方言都唔得呀,重點照顧到非漢語語種嘅選擇呢?喺中國人嘅大中華大統一大融合思想入面,西藏、維吾爾、納西、白等族當然唔算鬼佬啦,係中國人。 「喎」字用得啱。

噉我就放得心落喇﹗

我的母语是普通话啊。。。。。

乜有母語係普通話嘅人咖咩?佢哋係住喺邊個省嘅人呀?母語唔會係北方方言,例如山東話、天津話噉。

湘方言~~~ 觉得粤语很好玩所以学一下落~ 我要求不高,只要听的懂就ok了~~ 免的每次听twins的采访就好象在听天书

>>>以前有支鬼佬band,叫citybeat,係唱粤语歌的。 >>>佢哋有首歌我最钟意,就係《暖流》,係唱友谊的,唔知有冇人听过? 我有聽過佢地既歌,《暖流》應該係city beat既碟名{逃}裡面既一首歌,city beat其實係一隊傳教的樂隊!其實我係八十年代一次當時我工作要出外交收,就在尖沙咀嚇德道見過佢地,仲走埋去同佢地個主音打左個招呼,須然十幾年前但印象仲好深刻,淨係得主音佢識講一兩句廣東話(真係得一兩句),其他隊員都唔識中文架。 我仲記得那時候他們還未廣泛地有人識,但我在收音機成日聽到佢地首{土佬 johnny}呢首歌,所以我好認得佢地(可能當時我還是一個愛聽rock野既青年啦所以特別留意d band友)。 我記得佢地出左一張碟之後就離開左香港去左第二度繼續傳福音了! city beat有幾首廣東歌幾好聽,比如:土佬 johnny、守望你、追尋、暖流等。 記得a面碟系唱中文外b面碟就系同樣既歌不過是唱英文的(八十年代還是黑膠碟)。 ================================== 有補充;原來出過幾張先岩: 1988 飛利浦 83488351 citybeat 1988 飛利浦 8366621/1989 飛利浦 830662(cd) 逃 1990 銀聲 spa09021 新人類搖滾 網址 http://www.vinylparadise.com/4pop_can/3/411mcb0a.htm ========================================== 至於《暖流》呢首歌可以到http://www.dsz.cc/music/sound.asp?id=4852聽下

普通话唔可以写"您们"嘅,直接写"你们"

母語係潮州話同閩南話...細個經常睇tvb,大咗又經常過hk shopping,又嚟英國讀書幾年,自然就識廣東話,都未認真學過~

Re:粵語學習者,你們的母語是什麼?

alex在2005-09-13 20:59:09說道:[br]普通话唔可以写"您们"嘅,直接写"你们"
好象有些专家也并不反对这样的用法.

為甚麼不可以寫「您們」?

为什么呢,因为北京话里没有“您们”这样的用法。 但是事实上这样用也没什么不妥。

我系广州人,母语就梗系粤语啦!

我的母語是敍永話,是一種以湖北話爲基礎,與白話、客家話以及苗語和彜語所交融混雜而形成的一種地方方言!

hosocin在2005-10-8 0:00:57說道:[br]为什么呢,因为北京话里没有“您们”这样的用法。 但是事实上这样用也没什么不妥。
誰說北京話裡沒有“您們”的用法? 事實上,一般北京人初次見面時都會說“您”,熟了以後纔改用“你”。 還有一個“怹”(tān)字,是“他”的敬語,老北京人還有用的,而年輕人則幾乎不用了,也許不用多久就會消失了。

咩叫作"粤语学习者"啊? 系唔系应该指古滴母语唔系粤语的朋友呢? 如果系甘, 点解会有投粤语呢一项的噶?