QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3197|回復: 5

生活點滴: 夢想廣告 by 東加豆

前幾天,依然這樣,懷著不上不下的心情,拖著累累的身軀上班,表情..應該沒有甚麼表情,但也留意車廂內一些人的面孔,好像也沒甚麼表情,有時候總安慰自己..‘有心事的不只你一個丫..’

沿途經過地鐵‘香港站’,看到‘匯豐銀行’宣傳海報.

我抬頭看到的是...

心唸唸..‘養大笨象?誇張的嘛...’

然後看到..

我又唸唸..‘嘩...咁奢華?’

這廣告多麼窮奢極侈哦...可行嗎?.

然後接下來二天我也留意這廣告,走到那長長的電梯時不隨著人群行走,停下來感受每句話,

又試圖把角色墮入..

每十五分鐘便買一件新衫,我會買甚麼衫呢..唔..黑色中短乾濕褸、一條直腳褲、再多一個手袋..、再來一兩見襯衫...還有甚麼想買呢?然後節奏開始放慢了,十五分鐘..好赶啊!^_^!! ‘我想每十五分鐘便買一件新衫’,好像變了‘你要每十五分鐘便買一件新衫’...嘻嘻,之後又令我聯想到,遊戲節目大獎,勝出便可在某某百貨公司十分內狂掃禮物...嘻..越想越傻...^_^!!

我那 Popular 的眼鏡好像已帶兩年多了,不過,誰人與我的眼鏡相同呢?

好像款式相近,但總有一點點不同的..^_^!!

嘻..我整個冬天也只是那兩對鞋交換穿的...哭!

馬主?..^_^!!

‘睇啱就買,睇啱就買’,幻想也令人興奮..^_^!!

不說dreamhouse….全世界也有自己物業也很棒啦...^@^!!

每個月去一次旅行?..

wow..導遊你真幸福哦..^_^!!

長長的電梯到終點,整段趣味奢華廣告也看完了!

這廣告,應該可行的!

至少令我看完後心情也隨之開朗些..^_^!!

廣州肯定全部普通話標語,仆得街喇

就系

应该系第一次见豆豆写嘅文章。

不过豆豆啲文字已经被捞文化影响咗、染污咗嘞!

匯豐呢種廣告又幾有心思喎。一路睇住過,條路幾長都唔會悶。

环球金融,地方智慧,HSBC好嘢!