QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3331|回復: 16

[媒體錯字] 2007年12月21日《南方都市報》

2007年12月21日《南方都市報》

自摸工会
广州笔记
江晖

随住物价唔停噉升,好多师奶都变得揾钱心红,有头脑有本钱嘅就去炒股,冇本钱嘅都周围「贡」,睇下有咩路数可以揾返几个买餸钱。

我哋社区有个小手工作坊,专门请啲熟手女工加工公仔衫。「执输行头惨过败家」,一班师奶收到风之后即刻冲去「竞岗」。有得上岗嘅就梗系叻唔切,周街同人讲自己手工好,退休都仲可以靠自己揾到个钱;冇得上岗嘅师奶呢,就嘴藐藐,周围唱个工作坊嘅加工程序复杂但就人工低,老板系剥削大王,自己几歹都唔去畀人剥削吖。上岗嘅师奶话知你,一于大大袋货噉攞返屋企做,赚得几多得几多。

做咗一轮,班师奶「越战越勇」。不过就喺呢个时候,李师奶唔觉意证实咗老板的确系个剥削大王。老板发货畀佢哋加工,价钱系5毫子做一件,但就收批发商一蚊鸡一件,噉样转下手就赚成半!李师奶肯定唔忿气嘞,决定要维护自身利益,佮埋其他师奶一齐造老板反,逼佢加人工。其他师奶听到畀剥削成半都发烂渣,一致表示合作,睇阿李师奶头行动。

李师奶嘅计划好快就有机会实现。老板有批货赶住加工,叫晒班师奶去攞货,照旧5毫子做一件。李师奶出声喇:「老板,噉唔得噃,做一件好花功夫口架,做到眼花先得5毫子,我哋都唔想做喇,除非加多几毫子喇。」其他师奶又加把口话唔做。老板话:「哎呀,我赚系两毫子一件咋,点加呀?」李师奶话:「咪讲笑喇,你都赚到盆满钵满喇,唔好虾我哋班师奶仔先得口架。」老板话唔做就算喇,冇得加价,于是班师奶真系走人。

过咗一日,李师奶接到老板电话,话肯加到7毫子一件,叫佢哋快啲去攞货。班师奶都觉得价钱满意,又再开始奋战。事后佢哋都话,多得李师奶识穿老板栊嘢,以后大家都要团结一致,长做长有。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712210368.asp

自摸工会
广州笔记
江晖

随住物价唔停噉升,好多师奶都变得揾钱心红,有头脑有本钱嘅就去炒股,冇本钱嘅都周围「贡」,睇下有咩路数可以揾返几个买餸钱。

我哋社区有个小手工作坊,专门请啲熟手女工加工公仔衫。「执输行头惨过败家」,一班师奶收到风之后即刻冲去「竞岗」。有得上岗嘅就梗系叻唔切,周街同人讲自己手工好,退休都可以靠自己揾到个钱;冇得上岗嘅师奶呢,就嘴藐藐,周围唱个工作坊嘅加工程序复杂但就人工低,老板系剥削大王,自己几都唔去畀人剥削吖。上岗嘅师奶话知你,一于大大袋货噉攞返屋企做,赚得几多得几多。

做咗一轮,班师奶「越战越勇」。不过就喺呢个时候,李师奶唔觉意证实咗老板的确系个剥削大王。老板发货畀佢哋加工,价钱系5毫子做一件,但就收批发商一鸡一件,噉样转下手就赚成半!李师奶肯定唔忿气嘞,决定要维护自身利益,佮埋其他师奶一齐造老板反,逼佢加人工。其他师奶听到畀剥削成半都发烂渣,一致表示合作,睇阿李师奶头行动。

李师奶嘅计划好快就有机会实现。老板有批货赶住加工,叫晒班师奶去攞货,照旧5毫子做一件。李师奶出声喇:「老板,噉唔得噃,做一件好花功夫 ?  ,做到眼花先得5毫子,我哋都唔想做喇,除非加多几毫子喇。」其他师奶又加把口话唔做。老板话:「哎呀,我赚系两毫子一件咋,点加呀?」李师奶话:「咪讲笑喇,你都赚到盆满钵满喇,唔好虾我哋班师奶仔先得 ?  。」老板话唔做就算喇,冇得加价,于是班师奶真系走人。

过咗一日,李师奶接到老板电话,话肯加到7毫子一件,叫佢哋快啲去攞货。班师奶都觉得价钱满意,又再开始奋战。事后佢哋都话,多得李师奶识穿老板「栊」嘢,以后大家都要团结一致,长做长有。

唔惯做主人

街坊话事
李永源

靓姨:中小学生坐公交准备减半噃。

张姨:如果冇规定净系返学放学半价,我惊啲学生会滥用优惠,到时啲车仲迫人啫。

靓姨:睇你个样,唔知系受之有愧定系杞人忧天嘞。取之于民用之于民啫,中央都下决心要「让老百姓分享经济发展成果」啦,而且啲学生点会为平一蚊而有事冇事都去迫车,平时都坐到烦啦!

张姨:噉点都会坐多啲嘅。

靓姨:北京公交早就四毫起,学生两毫,有冇搞到交通瘫痪啊?

张姨:噉就冇……我仲有个担心,降价之后公交嘅服务质素会唔会跟住下降呢?

靓姨:你又嚟嘞!第一依家嘅公交本身就冇乜服务,开下冷气、抽风机,关门嗰阵唔夹亲人,目及住个钱箱——今时今日呢啲都算服务?

张姨:噉如果司机收入少咗态度自然会差啲啩?

靓姨:今次点同,上次对老人优惠系借花敬佛。今次政府声明会补贴畀公交公司,系噉司机就冇意见啦!

张姨:唔知足唔足呢?

靓姨:噉到时先知就到时先「惊」啦。所以话你呢挺人,真系叶公好龙。以前公厕收费有意见,取消收费啦又担心厕所冇人洗,依家点啊。明年实行全民医保、九年免费教育,你咪更加有得震冇得瞓?

张姨(笑):噉幸福嚟得太突然,唔惯吖嘛。

靓姨:卒之讲啱咗一句。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712210367.asp

唔惯做主人

街坊话事
李永源

靓姨:中小学生坐公交准备减半噃。

张姨:如果冇规定净系返学放学半价,我惊啲学生会滥用优惠,到时啲车迫人啫。

靓姨:睇你个样,唔知系受之有愧定系杞人忧天嘞。取之于民用之于民啫,中央都下决心要「让老百姓分享经济发展成果」啦,而且啲学生点会为平一而有事冇事都去迫车,平时都坐到烦啦!

张姨:噉点都会坐多啲嘅。

靓姨:北京公交早就四毫起,学生两毫,有冇搞到交通瘫痪啊?

张姨:噉就冇……我有个担心,降价之后公交嘅服务质素会唔会跟住下降呢?

靓姨:你又嚟嘞!第一依家嘅公交本身就冇乜服务,开下冷气、抽风机,关门嗰阵唔夹亲人「目及」住个钱箱——今时今日呢啲都算服务?

张姨:噉如果司机收入少咗态度自然会差啲啩?

靓姨:今次点同,上次对老人优惠系借花敬佛。今次政府声明会补贴畀公交公司,系噉司机就冇意见啦!

张姨:唔知足唔足呢?

靓姨:噉到时先知就到时先「惊」啦。所以话你呢挺人,真系叶公好龙。以前公厕收费有意见,取消收费啦又担心厕所冇人洗,依家点啊。明年实行全民医保、九年免费教育,你咪更加有得震冇得瞓?(葉公好龍呢個成語有冇用錯呢?)

张姨(笑):噉幸福嚟得太突然,唔惯吖嘛。

靓姨:卒之讲啱咗一句。

广州播客第205期

同声同气
阿展专栏

1.唔好阿芝阿左,我哋都唔想口架,系你地逼住我哋咁做咋,你哋非法营运,人人将矛头指向我哋,我唔扣你车,已经对你好客气口架啦。(不要啰啰嗦嗦,我们也不想这样做,是你们逼我们这样做的,你们非法营运,人人将矛头指向我们,我不扣你车,已经对你很客气了。)

——一辆载货又载人嘅残疾人车在海珠桥脚被交警截停,车主不想交罚款,不停向交警求情,交警就对他这样说。

2.你睇电视新闻就知啦,喺街求其揾个人问都系讲煲冬瓜口架,纯正广州本地菜心,见少买少啰。(你看电视新闻就知道了,在街上随便找个人问都是讲普通话的,纯正广州本地菜心,越来越少了。)

——一个茶客感叹粤语的衰落,这样说。

3.新开张嗰间发廊真系差啰,个师傅手势就麻麻,最难顶就系成三张几嘢,仲单边戴只耳环,电到我个头好似出来蒲咁。(新开张那间发廊真的很差,那个师傅手艺很一般,最难受的是三十多的人,还单边戴只耳环,还把我的头电成像出来混的似的。)

——地铁晓港站,两个师奶边走边聊。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712210366.asp

广州播客第205期

同声同气
阿展专栏

1.唔好"阿芝阿左",我哋都唔想  ,系你地逼住我哋做咋,你哋非法营运,人人(都)火头指向我哋,我唔扣你车,已经对你好客气 啦。(不要啰啰嗦嗦,我们也不想这样做,是你们逼我们这样做的,你们非法营运,人人将矛头指向我们,我不扣你车,已经对你很客气了。)(用火頭係唔係比用矛頭地道啲?)

——一辆载货又载人嘅残疾人车在海珠桥脚被交警截停,车主不想交罚款,不停向交警求情,交警就对他这样说。

2.你睇电视新闻就知啦,喺街求揾个人问都系讲煲冬瓜   ,纯正广州本地菜心,见少买少啰。(你看电视新闻就知道了,在街上随便找个人问都是讲普通话的,纯正广州本地菜心,越来越少了。)

3.新开张嗰间发廊真系差啰,个师傅手势就麻麻,最难顶就系成三张几嘢,单边戴只耳环,电到我个头好似出来。(新开张那间发廊真的很差,那个师傅手艺很一般,最难受的是三十多的人,还单边戴只耳环,还把我的头电成像出来混的似的。)

坏习惯

孖辫妹
图/谈芳波 文/谈芳波 莫夕

图:

孖辫,我同你讲啊,你呢啲习惯太唔似样喇……  

点可以一路「大大」,一路玩游戏机口架……  

係喇係喇!我以后都唔会喇得未啊!  

咩以后啊!你依家即刻赔番部游戏机畀我啊

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712210365.asp

坏习惯

孖辫妹
图/谈芳波 文/谈芳波 莫夕

图:

点可以一路「大大」,一路玩游戏机 ?   ……  

喇!我以后都唔会喇得未啊!  

咩以后啊!你依家即刻赔番部游戏机畀我啊!

最长嘅黑夜,你会谂起边个

广州随笔
莫尔多姿

冬至,系全年黑夜最长嘅一日,每年呢日嘅夜晚11点,北斗星勺柄指向北,四千几年前嘅《鹖冠子》里面就有讲「斗柄北指,天下皆冬」。可惜,广州嘅夜空雾茫茫蒙查查,已经睇唔到星座啦。

好多年前,你送畀我嗰只天文望远镜,依家仲摆喺我嘅书架度。去露营嘅时候,你教我睇北斗星,你讲,北斗星系天体嘅正中央,一路都围住北极星旋转,一年四季都唔会落嚟嘅,如果我喺荒山野岭啲地方迷咗路,唔使惊,北斗星会指引住我行出去嘅。

有时我心情闷极,或者,觉得迷惘嘅时候,我都会喺窗边睇出面嘅夜空,慢慢噉一粒一粒星噉串啲星座出嚟,可惜,睇到星座嘅时候梗系好少。

有一本小说,讲有一对相爱嘅后生仔女,嗰个女仔要去火星嘅卫星德摩斯,离别嗰晚,男仔承诺无论事情有乜嘢变化,佢都永远爱着呢个女仔。之后,男仔失去咗嗰女仔嘅音讯,净系知道佢喺嗰个罪恶嘅卫星里面吃尽苦头。所以,男仔就一直托人发消息:「回来,回来,我仲系好似以前咁爱你。」终于有一日,个女仔来到男仔嘅屋门口喊住噉讲:「我已经变咗嘞,变得你唔会再认得我。」嗰男仔听咗,好坚决噉讲:「我唔会唔认得你,我永远都咁爱你」,讲完,佢打开门,发现门口有一点污糟邋遢成身黐住晒血迹嘅狗仔,只狗仔昂起头,那块脸,系嗰个女仔嘅脸。原来,喺德摩斯,佢哋竟然将嗰女仔嘅头接咗去狗嘅身上边玩。但系,嗰男仔认真咁睇咗女仔一阵之后,就抱住佢,坚决咁同佢讲:「我永远爱你」。

真系好遗憾,喺地球呢个蓝色星球上曾经相爱过嘅我哋,始终都系爱自己多一啲。

从心理学上面来讲,依照一般人昼出夜伏嘅习性,无论喺日光日白几硬净都好,到咗入夜夜深,喺佢哋感情防线系最容易松懈最容易真情流露嘅时候,噉,系全年黑夜最长嘅呢一夜,或者呢个时候嘅掛念先系至真。

P·S:系嘞,你依家,仲有无晚黑望下天空嘅习惯啊?

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712210364.asp

广州随笔
莫尔多姿

冬至,系全年黑夜最长嘅一日,每年呢日嘅夜晚11点,北斗星勺柄指向北,四千几年前嘅《鹖冠子》里面就有讲「斗柄北指,天下皆冬」。可惜,广州嘅夜空雾茫茫矇查查,已经睇唔到星座啦。

好多年前,你送畀我嗰只天文望远镜,依家摆喺我嘅书架度。去露营嘅时候,你教我睇北斗星,你讲,北斗星系天体嘅正中央,一路都围住北极星旋转,一年四季都唔会落嚟嘅,如果我喺荒山野岭啲地方迷咗路,唔使惊,北斗星会指引住我行出去嘅。

有时我心情闷极,或者,觉得迷惘嘅时候,我都会喺窗边睇出面嘅夜空,慢慢噉一粒一粒星噉串啲星座出嚟,可惜,睇到星座嘅时候「硬系好少。

有一本小说,讲有一对相爱嘅后生仔女,嗰个女仔要去火星嘅卫星德摩斯,离别嗰晚,男仔承诺无论事情有乜嘢变化,佢都永远爱着呢个女仔。之后,男仔失去咗嗰(个)女仔嘅音讯,净系知道佢喺嗰个罪恶嘅卫星入边吃尽苦头。所以,男仔就一直托人发消息:「返嚟,返嚟,我系好似以前咁爱你。」终于有一日,个女仔来到男仔嘅屋门口喊住噉讲:「我已经变咗嘞,变得你唔会再认得我。」嗰男仔听咗,好坚决噉讲:「我唔会唔认得你,我永远都咁爱你」,讲完,佢打开门,发现门口有一点污糟邋遢成身黐住晒血迹嘅狗仔,只狗仔昂起头,,系嗰个女仔嘅。原来,喺德摩斯,佢哋竟然将嗰女仔嘅头接咗去狗嘅身上边玩。但系,嗰男仔认真咁睇咗女仔一阵之后,就抱住佢,坚决咁同佢讲:「我永远爱你」。(用「面」多过用「脸」)(「吃尽苦头」换成「成日捱苦」会唔会地道啲?)

真系好遗憾,喺地球呢个蓝色星球上曾经相爱过嘅我哋,始终都系爱自己多一啲。

从心理学上面来讲,依照一般人昼出夜伏嘅习性,无论喺日光日白几硬净都好,到咗入夜夜深,喺佢哋感情防线系最容易松懈最容易真情流露嘅时候,噉,系全年黑夜最长嘅呢一夜,或者呢个时候嘅念先系至真。(掛為挂之正體字)

P·S:系嘞,你依家,晚黑望下天空嘅习惯啊?

改咗咁多篇嘢覺得口水文章比較多!

有啲都唔知佢想噏乜!(不知所「謂」)

自摸工会

我哋社区有个小手工作坊,专门请啲熟手女工加工公仔衫。「执输行头惨过败家」,一班师奶收到风之后即刻冲去「竞岗」。有得上岗嘅就梗系叻唔切,周街同人讲自己手工好,退休都可以靠自己揾到个钱;冇得上岗嘅师奶呢,就嘴藐藐,周围唱个工作坊嘅加工程序复杂但就人工低,老板系剥削大王,自己几都唔去畀人剥削。上岗嘅师奶话你,一于大大袋货噉攞返屋企做,赚得几多得几多。[原文个「歹」字冇错,不过「叻唔切」个「切」字就好值得商榷嘞!我个人认为「撤」同「彻」都比较有可能,同好多人研究、论证咗好耐,暂时不得要领。]

做咗一轮,班师奶「越战越勇」。不过就喺呢个时候,李师奶唔觉意证实咗老板的确系个剥削大王。老板发货畀佢哋加工,价钱系5毫子做一件,但就收批发商一鸡一件,噉样转下手就赚成半!李师奶肯定唔忿气嘞,决定要维护自身利益,佮埋其他师奶一齐造老板反,逼佢加人工。其他师奶听到畀剥削成半都发烂渣,一致表示合作,睇阿李师奶头行动。[怀疑紧「发烂渣」应该系由「发难」而嚟。]

李师奶嘅计划好快就有机会实现。老板有批货赶住加工,叫晒班师奶去攞货,照旧5毫子做一件。李师奶出声:「老板,噉唔得噃,做一件好花功夫 ?  ,做到眼花先得5毫子,我哋都唔想做喇,除非加多几毫子。」其他师奶又加把口话唔做。老板话:「哎呀,我赚系两毫子一件咋,点加呀?」李师奶话:「咪讲笑喇,你都赚到盆满钵满喇,唔好虾我哋班师奶仔先得 ?  。」老板话唔做就算喇,冇得加价,于是班师奶真系走人。

过咗一日,李师奶接到老板电话,话肯加到7毫子一件,叫佢哋快啲去攞货。班师奶都觉得价钱满意,又再开始奋战。事后佢哋都话,多得李师奶识穿老板「栊」嘢,以后大家都要团结一致,长做长有。

广州播客第205期

1.唔好"阿芝阿左",我哋都唔想  ,系你逼住我哋做咋,你哋非法营运,人人(都)火头指向我哋,我唔扣你车,已经对你好客气 。(不要啰啰嗦嗦,我们也不想这样做,是你们逼我们这样做的,你们非法营运,人人将矛头指向我们,我不扣你车,已经对你很客气了。)(用火頭係唔係比用矛頭地道啲?)[阿展只不过系记录人哋嘅说话,人哋用咩字眼系人哋嘅事。不过你噉指出嚟都冇错,可以令大家多啲留意下自己平时嘅用字遣词。]

2.你睇电视新闻就知啦,喺街求揾个人问都系讲煲冬瓜   ,纯正广州本地菜心,见少买少啰。(你看电视新闻就知道了,在街上随便找个人问都是讲普通话的,纯正广州本地菜心,越来越少了。)

3.新开张嗰间发廊真系差啰,个师傅手势就麻麻,最难顶就系成三张几嘢,单边戴只耳环,电到我个头好似出来。(新开张那间发廊真的很差,那个师傅手艺很一般,最难受的是三十多的人,还单边戴只耳环,还把我的头电成像出来混的(X)似的。)[呢个「的」字多余。]

坏习惯

点可以一路「大大」,一路玩游戏机 ?   ……  

喇!我以后都唔会喇得未啊  

咩以后啊!你依家即刻赔部游戏机畀我啊!

冬至,系全年黑夜最长嘅一日,每年呢日嘅夜晚11点,北斗星勺柄指向北,四千几年前嘅《鹖冠子》里面就有讲「斗柄北指,天下皆冬」。可惜,广州嘅夜空雾茫茫查查,已经睇唔到星座

好多年前,你送畀我嗰只天文望远镜,依家摆喺我嘅书架度。去露营嘅时候,你教我睇北斗星,你讲,北斗星系天体嘅正中央,一路都围住北极星旋转,一年四季都唔会落嚟嘅,如果我喺荒山野岭啲地方迷咗路,唔使惊,北斗星会指引住我行出去嘅。

有时我心情闷极,或者,觉得迷惘嘅时候,我都会喺窗边睇出面嘅夜空,慢慢噉一粒一粒星噉串啲星座出嚟,可惜,睇到星座嘅时候「硬系好少。

有一本小说,讲有一对相爱嘅后生仔女,嗰个女仔要去火星嘅卫星德摩斯,离别嗰晚,男仔承诺无论事情有乜嘢变化,佢都永远爱呢个女仔。之后,男仔失去咗(个)女仔嘅音讯,净系知道佢喺嗰个罪恶嘅卫星入边吃尽苦头。所以,男仔就一直托人发消息:「返嚟,返嚟,我系好似以前咁爱你。」终于有一日,个女仔到男仔嘅屋门口喊住噉讲:「我已经变咗嘞,变得你唔会再认得我。」男仔听咗,好坚决噉讲:「我唔会唔认得你,我永远都咁爱你」,讲完,佢打开门,发现门口有一污糟邋遢成身黐住晒血迹嘅狗仔,只狗仔昂起头,,系嗰个女仔嘅。原来,喺德摩斯,佢哋竟然将女仔嘅头接咗去狗嘅身上边玩。但系,男仔认真睇咗女仔一阵之后,就抱住佢,坚决同佢讲:「我永远爱你」。(用「面」多过用「脸」)(「吃尽苦头」换成「成日捱苦」会唔会地道啲?)[「吃尽苦头」都得嘅,有时口头上都会有啲类似书面语嘅讲法。]

从心理学上面讲,依照一般人昼出夜伏嘅习性,无论喺日光日白几硬净都好,到咗入夜夜深,佢哋感情防线系[X]最容易松懈最容易真情流露嘅时候,噉,全年黑夜最长嘅呢一夜,或者呢个时候嘅念先系至真。(掛為挂之正體字)[「掛」系「挂」嘅异体字。]

P·S:系嘞,你依家,晚黑望下天空嘅习惯啊?

多謝盧總指教

學習緊!

不過我覺得「來」 同「嚟」改唔改都得!

「來」為本字!

重有「返」同「番」喺粵協都有唔同嘅講法!

所以用「番」嘅我都冇點改。