QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6006|回復: 12

[其它] 金魚黃 vs 橙色

今日無意中上咗去wikipedia上面嘅「粵語方言」,其中有噉樣一段「近20年来广州人的北方话水平在大大提高的同时,许多地道的广州话词语在日常使用中消失。例如今天的广州人已经很少像20年前那样,用‘金鱼黄’来形容‘橙色’」。

記得好細個嗰陣,我都會有聽到過有人講「金魚黃」,但喺應該由于當時呢個詞已經逐漸少用啦,我一直都唔知道原來「金魚黃」就喺「橙色」嘅意思,直到今日睇到wikipedia上邊嘅呢一段。

睇完之後我真喺有啲打爛咗個五味酲噉。 因爲逐漸消失嘅正喺廣州話特色的部分,地道嘅用語。正喺由于好多詞語嘅消亡,今日嘅廣州人講嘅廣州話已經失去咗嗰種味道了,實在令人痛心。所以我希望有人可以將所有呢啲「消失」咗嘅詞語重新發掘出嚟,然後等大家可以重溫一下,令佢哋不至于真喺時失傳。

话时话,我觉得「金鱼黄」同「橙色」真系有好大分别,唔明点解以前要叫「金鱼黄」!

经济困难嘅时期,好日都唔见有橙卖,但居然有人可以养金鱼!

我記得金魚黃係偏紅嘅橙色,我阿媽話一樣

重有, 我細個嗰陣冇「啡色」呢樣嘢, 而係叫做「豬肝色」

原帖由 卢总 於 2007-12-21 02:39 發表 话时话,我觉得「金鱼黄」同「橙色」真系有好大分别,唔明点解以前要叫「金鱼黄」!经济困难嘅时期,好日都唔见有橙卖,但居然有人可以养金鱼! ...

盧總呢句真係要人拍手叫絕,真係好耐冇聽人講起「金魚黃」呢類詞,不過我個人覺得:金魚嚟講,唔一定要養過先知道佢咩色啩!

補充一句:以前田雞都可以周圍捉得到,嗰時生活雖然困難,物質雖然缺乏,但生態相對好過而家。聽講嗰時真係有人養金魚個喔,喺普通街市就有得賣,而且嗰時啲金魚冇而家咁多花腎,咁矜貴。

原帖由 Lucciora 於 2007-12-21 04:14 發表 我記得金魚黃係偏紅嘅橙色,我阿媽話一樣

據你噉講,金魚黃應該係橙紅,所謂橙色應該係橙黃,同一個色系,但Red嘅值唔同。

金鱼黄其实就系橙色,正如猪肝色同咖啡色嘅关系一样。

若果要细分颜色,都系用光谱分析仪细致啲。

如果用色譜嚟分析,金魚黃係比橙色亮度高1個階;

至於豬肝色其實呢個講法好籠統,究竟係指生嘅豬肝定係指熟咗嘅豬肝~~?

三原色可以構成任何一種顏色,其次再根據光暗又再細分出無數個色;

顏色呢家嘢好複雜嘅,冇得研究~~~得閒買本Pantone自己研究下~~~~

我同妳研究…

原帖由 cingsan 於 2008-7-10 09:39 發表 我同妳研究…

乜你唔係通常都係俾人研究噶咋咩~?

我好記得幼兒園嗰陣,老師教畫畫都係講金魚黃代替橙色咖!我一向都好鐘意呢種色,尤其佢叫金魚黃嘅時候,有一種好溫暖嘅感覺。唔知點解。。。

原帖由 melop 於 2008-7-10 22:37 發表 我好記得幼兒園嗰陣,老師教畫畫都係講金魚黃代替橙色咖!我一向都好鐘意呢種色,尤其佢叫金魚黃嘅時候,有一種好溫暖嘅感覺。唔知點解。。。

系咖,幼儿园,学前班都系咁咖。好似宜家我仲咁使,讲橙色好似就好少。

我細個嗰陣都經常講「金魚黃」嘅