QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3359|回復: 6

[媒體錯字] 2007年12月19日《廣州日報》

撞啱个暖冬棉衲唔开工

(碰巧是暖冬 棉衣用不上)

事件:今年「暖冬」已然成定局,广东部分地区已达极旱状态。

点评:家下已经12月,周不时(不时)仲热到飞起(很热)。虽然话南方嘅冬天唔係冻嗟,都唔使「暖」成嘎。旧年冬天就话无以前噉冻,谂唔到今年连冬天衫都唔使点揾出嚟。热咗噉耐,真係几掛住(挺想念)北风呼呼声,着住件大棉衲食煨番薯嗰啲感觉。宜家全世界都讲全球变暖,睇嚟真係杀到埋身(来到跟前)咯。讲环保唔可以净係得把口(光靠一张嘴)。若果唔係,地球住唔落去,都唔知点去月球同火星。就算有飞船搭,全世界50几亿人,怕且排队排到牙都甩晒都攞唔到菲(拿不到票)。

个天喇埋面 啲人头耷耷

(天气阴沉沉 大伙没精神)

事件:昨天,时隔9日,广州市气象台再次发布灰霾天气黄色预警信号。

点评:真係顶佢唔顺(受不了),个天成日苦瓜咁嘅面(愁眉苦脸),又翳又焗, 搞到人周身唔聚财(全身不舒服)。喺街上行嗰时,好似俾个胶袋笠住个头(套住脑袋)噉,差点唞唔倒气(喘不过气来)。有人晕酡酡( 晕乎乎),有人发汶蹭(发脾气)。再係噉落去,认真唔掂当。老天爷几时落番场大雨,帮广州城冲番个靓凉,等我哋有个靓心情至好。  (罗爱萍)

有乜

讲乜

撞啱个暖冬棉衲唔开工

时间: 2007-12-19 来源: 广州日报

(碰巧是暖冬 棉衣用不上)

事件:今年「暖冬」已然成定局,广东部分地区已达极旱状态。

点评:家下已经12月,周不时(不时)热到飞起(很热)。虽然话南方嘅冬天唔,都唔使「暖」成 。旧年冬天就话以前冻,谂唔到今年连冬天衫都唔使点揾出嚟。热咗耐,真住(挺想念)北风呼呼声,着住件大棉衲食煨番薯嗰啲感觉。家全世界都讲全球变暖,睇嚟真杀到埋身(来到跟前)咯。讲环保唔可以净得把口(光靠一张嘴)。若果唔,地球住唔落去,都唔知点去月球同火星。就算有飞船搭,全世界50几亿人,怕且排队排到牙都甩晒都攞唔到菲(拿不到票)。

个天埋面 啲人头耷耷

(天气阴沉沉 大伙没精神)

事件:昨天,时隔9日,广州市气象台再次发布灰霾天气黄色预警信号。

点评:真顶佢唔顺(受不了),个天成日苦瓜嘅面(愁眉苦脸),又翳又焗, 搞到人周身唔聚财(全身不舒服)。喺街上行嗰时,好似个胶袋笠住个头(套住脑袋)噉,差点唞唔气(喘不过气来)。有人晕酡酡( 晕乎乎),有人发 ?   盯(发脾气)。再噉落去,认真唔掂当。老天爷几时落番场大雨,帮广州城冲番个靓凉,等我哋有个靓心情至好。  (罗爱萍)

有乜

讲乜

甜到漏油

顾客:「啲橙点卖啊?」(这些橙子怎么卖?)

走鬼:「10蚊3斤。」(10元3斤。)

顾客:「咁贵嘅?甜唔甜架?」(这么贵?甜不甜的?)

走鬼:「甜到漏油啊!喺超市同埋市场边买到咁平嘅橙?」(甜得很啊!在超市和市场那买得到这么便宜的橙子?)

顾客:「噉你係走鬼来嘎嘛,唔交税又唔交租!」(你是走鬼来的嘛,又不交税又不交租!)

日前,在某小区菜市场附近,两位市民帮衬一名用单车搭橙卖的走鬼,双方讨价还价。

莲子蓉面口

甲:「嗰日我哋喺嗰间酒楼食饭,我老婆又係嘅,无端白事讲起啲基金蚀咗两三千蚊,我外母即时周身唔舒服,又话呢样唔好食,又话嗰样唔好食。」(那天我们在那间酒楼吃饭,我老婆也真是的,无缘无故说起基金亏了两三千元,我岳母马上全身不自在,说这样不好吃,那样也不好吃。)

乙:「蚀咗两三千蚊噃,老人家点顶得顺?睇见啲饭餸都肉赤啦!」(亏了两三千元喔,老人家哪受得了?看见那些饭菜都心疼啦!)

甲:「后尾我哋又喺嗰间酒楼食饭,我老婆话畀我外母知,啲基金一早就赚返啦,我外母即时莲子蓉面口,成晚心情鬼咁靓,不知食得几滋味!」 (后来我们又到那间酒楼吃饭,我老婆告诉我岳母,那些基金早就赚回来了,我岳母马上满面笑容,一晚上心情好得很,不知道吃得多有滋有味!)

周六晚上,在惠福西路某酒楼,一名中年男子席间向同桌几名友人讲起自己丈母娘对基金盈亏的态度。         (兰 叶)

http://gzdaily.dayoo.com/html/2007-12/19/content_99444.htm

甜到漏油

顾客:「啲橙点卖啊?」(这些橙子怎么卖?)

走鬼:「103斤。」(10元3斤。)

顾客:「咁贵嘅?甜唔甜 ?   ?」(这么贵?甜不甜的?)

走鬼:「甜到漏油啊!喺超市同埋市场边买到咁平嘅橙?」(甜得很啊!在超市和市场那买得到这么便宜的橙子?)

顾客:「噉你走鬼来(嚟)嘎嘛,唔交税又唔交租!」(你是走鬼来的嘛,又不交税又不交租!)

日前,在某小区菜市场附近,两位市民帮衬一名用单车搭橙卖的走鬼,双方讨价还价。

莲子蓉面口

甲:「嗰日我哋喺嗰间酒楼食饭,我老婆又嘅,无端白事讲起啲基金蚀咗两三千,我外母即时周身唔舒服,又话呢样唔好食,又话嗰样唔好食。」(那天我们在那间酒楼吃饭,我老婆也真是的,无缘无故说起基金亏了两三千元,我岳母马上全身不自在,说这样不好吃,那样也不好吃。)

乙:「蚀咗两三千噃,老人家点顶得顺?睇见啲饭餸都肉赤啦!」(亏了两三千元?,老人家哪受得了?看见那些饭菜都心疼啦!)

甲:「后尾我哋又喺嗰间酒楼食饭,我老婆话畀我外母知,啲基金一早就赚返啦,我外母即时莲子蓉面口,成晚心情鬼咁靓,不知食得几滋味!」 (后来我们又到那间酒楼吃饭,我老婆告诉我岳母,那些基金早就赚回来了,我岳母马上满面笑容,一晚上心情好得很,不知道吃得多有滋有味!)

周六晚上,在惠福西路某酒楼,一名中年男子席间向同桌几名友人讲起自己丈母娘对基金盈亏的态度。         (兰 叶)

http://gzdaily.dayoo.com/html/2007-12/19/content_99444.htm

阿叻同阿靓

牙齿当金使

漫画:张滨

文字:兰叶

应热心读者要求,《阿叻同阿靓》已作为长篇漫画连载刊登在大洋网「张滨漫画专栏」中。欢迎点击,多提建议。同住羊城版逢周三出版。

我睇股市就来回暖,如果畀我借到钱抄底就好啦!

你经常借钱不还,谁还肯借给你啊!

我张仔「牙齿当金使」,赚到钱即刻还!

我看你没镶金牙呀,你的牙值几个钱?

他嘅意思係自己一诺千金。

係啊,我张仔绝对「有口齿」、讲信用,上个月先还佐你哋两万蚊。

「有口齿」也不能借钱炒股呀,还是等你自己有钱,牙齿真可以当金使再说吧。

http://gzdaily.dayoo.com/html/2007-12/19/content_99445.htm

阿叻同阿靓

牙齿当金使

漫画:张滨

文字:兰叶

应热心读者要求,《阿叻同阿靓》已作为长篇漫画连载刊登在大洋网「张滨漫画专栏」中。欢迎点击,多提建议。同住羊城版逢周三出版。

我睇股市就来回暖,如果畀我借到钱抄底就好啦!

你经常借钱不还,谁还肯借给你啊!

我张仔「牙齿当金使」,赚到钱即刻还!

我看你没镶金牙呀,你的牙值几个钱?

嘅意思自己一诺千金。

啊,我张仔绝对「有口齿」、讲信用,上个月先还你哋两万

「有口齿」也不能借钱炒股呀,还是等你自己有钱,牙齿真可以当金使再说吧。

http://gzdaily.dayoo.com/html/2007-12/19/content_99445.htm

廣州日報咁好死?有呢啲?