QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3120|回復: 10

[媒體錯字] 2007年12月20日《南方都市報》

唔去幼儿园

街坊话事
冯富华

媳:奶奶,你系唔系成嗰礼拜冇凑个孙去幼儿园呀?

婆:冇帮你凑个仔去幼儿园啫,使唔使紧张到咁样呀?如果我有事就唔见你咁紧张啰!

媳:奶奶,你又讲咗去边啫,我几时冇紧张过你吖,屋企个个人我都一样咁紧张。

婆:咁你又知唔知我点解唔凑个孙去幼儿园呀?

媳:咁我又真系唔知点解咯。

婆:你嗰个宝贝仔,去咗两个月幼儿园啫,返到屋企就连广州话都唔识讲,噉嘅幼儿园边度去得过口架。

媳:而家全国都喺道推广普通话,噉有乜唔啱啫。

婆:唔啱在佢哋唔教啲细佬仔讲广州话啰。虽然我冇乜文化,但报纸、电视都有睇,地方语言系国家语言嘅补充啊。

媳:唉,呢啲道理边嗰街坊唔知吖,但系管幼儿园嗰啲人唔知至弊呢。

婆:噉我咪将个孙放喺身边自己凑啰,普通话我又识识哋嘅,我嚟教佢。

媳:你做得几多样嘢呀?你识讲广州话,识讲普通话,噉你识唔识讲英语吖?

婆:英语我就唔识啰。噉即系点样吖?

媳:由得啲细蚊仔唔识讲广州话啰。升斗小民仲有乜嘢办法啊!

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712200424.asp

唔去幼儿园

街坊话事
冯富华

媳:奶奶,你系唔系成礼拜冇凑个孙去幼儿园呀?

婆:冇帮你凑个仔去幼儿园啫,使唔使紧张到样呀?如果我有事就唔见你咁紧张啰!

媳:奶奶,你又讲咗去边啫,我几时冇紧张过你吖,屋企个个人我都一样咁紧张。

婆:你又知唔知我点解唔凑个孙去幼儿园呀?

媳:我又真系唔知点解咯。

婆:你嗰个宝贝仔,去咗两个月幼儿园啫,返到屋企就连广州话都唔识讲,噉嘅幼儿园边度去得过 ?  。

媳:而家全国都喺道推广普通话,噉有乜唔啱啫。

婆:唔啱在佢哋唔教啲细仔讲广州话啰。虽然我冇乜文化,但报纸、电视都有睇,地方语言系国家语言嘅补充啊。

媳:唉,呢啲道理边街坊唔知吖,但系管幼儿园嗰啲人唔知至弊呢。

婆:噉我咪将个孙放喺身边自己凑啰,普通话我又识识哋嘅,我嚟教佢。

媳:你做得几多样嘢呀?你识讲广州话,识讲普通话,噉你识唔识讲英语吖?

婆:英语我就唔识啰。噉即系点样吖?

媳:由得啲细蚊仔唔识讲广州话啰。升斗小民重乜嘢办法啊!

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712200424.asp

清泉街嘅越王井

羊城讲古台
陈明

清泉街北面嘅清泉横巷有一个清泉井,听讲系两千年前南越王赵佗凿嘅,又叫越王井

民间传说,南越王赵佗因长期饮用呢个井嘅水,身体皮肤保养得好,眼睛同耳仔到老都冇衰退,有一百几岁命。五代十国时嘅南汉王曾经册封呢个井为「玉龙泉」,而且规定专畀皇帝御用。清朝初年,尚可喜畀清朝封为平南王驻守广州,佢为咗独占井水,派兵守住个井唔畀百姓嚟攞水。

广州嘅地方官向来亦好重视呢个井。宋朝一个叫丁伯桂嘅县令嚟井边视察,睇到百姓排长队喺井边攞水,经常喺攞水时碰撞、争执。丁伯桂觉得自己作为父母官,要为百姓做啲好事,就叫人修缮咗呢个井,仲用一嚿凿有九个窿嘅大石放喺井口上面,使九个汲水用嘅水罂可以同时从井眼喥攞水。后嚟,丁伯桂去井边了解民情,睇到一个驼背阿婆喺井边攞水,攞咗好耐先由一个后生帮手攞到一罐水,然后一步步慢慢噉攞走。丁伯桂问老人咁老为乜嘢唔喺屋企休息,叫仔女嚟攞水?老人话自己一个孤老太冇仔女,有仔女就好嘞。丁伯桂返到县衙就叫人对生活喺县城里嘅孤寡老人全面了解,仲要求各处里正(相当于依家嘅街道主任)安排好他们嘅生活。呢件事喺民间传开,百姓都话丁县令确实系百姓嘅父母官。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712200423.asp

清泉街嘅越王井

羊城讲古台
陈明

清泉街北面嘅清泉横巷有一个清泉井,听讲系两千年前南越王赵佗凿嘅,又叫越王井

民间传说,南越王赵佗因长期饮用呢个井嘅水,身体皮肤保养得好,眼睛同耳仔到老都冇衰退,有一百几岁命。五代十国时嘅南汉王曾经册封呢个井为「玉龙泉」,而且规定专畀皇帝御用。清朝初年,尚可喜畀清朝封为平南王驻守广州,佢为咗独占井水,派兵守住个井唔畀百姓嚟攞水。

广州嘅地方官向来亦好重视呢个井。宋朝一个叫丁伯桂嘅县令嚟井边视察,睇到百姓排长队喺井边攞水,经常喺攞水时碰撞、争执。丁伯桂觉得自己作为父母官,要为百姓做啲好事,就叫人修缮咗呢个井,用一嚿凿有九个窿嘅大石放喺井口上面,使九个汲水用嘅水罂可以同时从井眼喥攞水。后嚟,丁伯桂去井边了解民情,睇到一个驼背阿婆喺井边攞水,攞咗好耐先由一个后生帮手攞到一罐水,然后一步步慢慢噉攞走。丁伯桂问老人咁老为乜嘢唔喺屋企休息,叫仔女嚟攞水?老人话自己一个孤老太冇仔女,有仔女就好嘞。丁伯桂返到县衙就叫人对生活喺县城里嘅孤寡老人全面了解,要求各处里正(相当于依家嘅街道主任)安排好佢哋嘅生活。呢件事喺民间传开,百姓都话丁县令确实系百姓嘅父母官。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712200423.asp

电影圈嘅黑社会(上)

港人讲嘢·黄子华栋笃笑

一句话我唔靓仔就唔畀我做,哎,不过可能电视台系噉啫,电影未必系噉嘅,电影讲艺术性嘅嘛,系咪?系嘞,你谂下,有个导演叫侯孝贤,有边个睇过侯孝贤嘅戏啊呢度?拍下手掌嚟听下……咁少嘅咋?侯孝贤啲好戏嚟嘅喔,点解好呢?就系因为佢好多戏里面唔使用靓仔乜滞口架。侯孝贤好多嘅戏入面个男主角都唔系点靓,系嘞,最靓就系用过梁朝伟嘞,就系喺嗰套叫做咩《悲情城市》里面。最靓仔用梁朝伟,但系,你记唔记得啊睇过嗰啲,佢整鬼哑佢啊喺套戏度。

做戏呢就系好嘞。但系,你话入电影圈呢,我唯一惊嘅就系咩呢?啲人话,电影圈呢,好多黑社会口架。你谂下,依家电影圈啊,嗰啲高层人士,你叫佢哋做咩口架?叫做「大哥」,或者「大哥大」。你有冇见过啲咩私人机构啲下属同上司噉讲口架:「大哥啊,嗰六千套丝绒套装起咗嘞,FOB啊,系啊,落船嘞,大哥。」冇口架嘛,电影公司你要叫佢做大哥嘅喔,然后佢明明就唔系你阿妈生既第一胎喔!有古怪……

同埋大家谂另外一样嘢,呢样嘢就证实完全佢哋系黑社会嚟嘞。你知唔知依家电影界啊,啲电影老板最睇重系边啲观众啊?有冇人答到我啊?——午夜场。午夜场嘅观众即系咩观众啊?「咬蔗」帮。冇错,佢like你套电影就系「咬蔗」帮,佢唔like你套电影就叫做「问候令寿堂」帮,或者叫做「拆凳」帮啊

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712200422.asp

电影圈嘅黑社会(上)

港人讲嘢·黄子华栋笃笑

一句话我唔靓仔就唔畀我做,哎,不过可能电视台系噉啫,电影未必系噉嘅,电影讲艺术性嘅嘛,系咪?系嘞,你谂下,有个导演叫侯孝贤,有边个睇过侯孝贤嘅戏啊呢度?拍下手掌嚟听下……咁少嘅咋?侯孝贤啲好戏嚟嘅?,点解好呢?就系因为佢好多戏里面唔使用靓仔乜滞 。侯孝贤好多嘅戏入面个男主角都唔系点靓,系嘞,最靓就系用过梁朝伟嘞,就系喺嗰套叫做咩《悲情城市》里(入)面。最靓仔用梁朝伟,但系,你记唔记得啊睇过嗰啲,佢整鬼哑佢啊喺套戏度。

做戏呢就系好嘞。但系,你话入电影圈呢,我唯一惊嘅就系咩呢?啲人话,电影圈呢,好多黑社会 。你谂下,依家电影圈啊,嗰啲高层人士,你叫佢哋做咩 ?叫做「大哥」,或者「大哥大」。你有冇见过啲咩私人机构啲下属同上司噉讲 :「大哥啊,嗰六千套丝绒套装起咗嘞,FOB啊,系啊,落船嘞,大哥。」冇?   嘛,电影公司你要叫佢做大哥嘅?,然后佢明明就唔系你阿妈生第一胎?!有古怪……

同埋大家谂另外一样嘢,呢样嘢就证实佢哋完全系黑社会嚟嘞。你知唔知依家电影界啊,啲电影老板最睇重系边啲观众啊?有冇人答到我啊?——午夜场。午夜场嘅观众即系咩观众啊?「咬蔗」帮。冇错,佢like你套电影就系「咬蔗」帮,佢唔like你套电影就叫做「问候令寿堂」帮,或者叫做「拆凳」帮啊。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712200422.asp

广州播客第204期

同声同气
阿展专栏

1.十年前做公交司机个个月有两千蚊攞到手,以嗰时嘅收入起码都叫做白领啦,依家物价就好似头发咁博命长(涨),工资收入就好似胡须咁冇得长(涨),仲要畀人刮埋!依家一个月得三四郎(千三四蚊)出粮,你叫人有心机做都难啦!攞一份粮畀几多人目及住啊?要畀交警、交委、总公司、分公司仲有乘客……(十年前做公交司机每个月有两千多块到手,以那时的收入起码都叫做白领了,现在物价就好像头发拼命长,工资收入就好像胡须没得长,还要让人刮,现在一个月一千三四百块,你叫人安心做都难。一份工资让多少人盯住啊?要给交警、交委、总公司、分公司还有乘客……)

——公交司机生存状况近日成为热门话题,一个公交司机这样说。

2.憎人富贵厌人贫,冇分香港大陆嘅,呢啲人四周都有口架啦。(憎人富贵厌人贫,无分香港大陆的,这种人到处都有。)

——海珠广场港式茶餐厅,两个师奶喝茶聊天,一个这样说。

3.西关唔系一条路,系一个区,即系荔湾区,你去乜嘢路呀?(西关不是一条路,是一个区,就是荔湾区,你去什么路呀?)

——解放南路,一个路人问西关怎么走,街坊这样回答他。

4.甲:唔系话揾唔返份工,不过觉得打工始终冇咁好,成日要睇人脸色啫。(不是说找不到工作,不过总觉得打工始终不是那么好,老是要看别人脸色。)

乙:边个唔知阿妈系女人啊?就算畀你做老细,依家样样嘢咁贵,你估老细好易做呀?(谁不知道阿妈是女人,就算让你做老板,现在什么东西都贵,你以为老板容易做吗?)

——两个茶客在吹水
http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712200418.asp

广州播客第204期

同声同气
阿展专栏

1.十年前做公交司机个个月有两千蚊攞到手,以嗰时嘅收入起码都叫做白领啦,依家物价就好似头发咁命长(涨),工资收入就好似胡须咁冇得长(涨),要畀人刮埋!依家一个月得三四郎(千三四蚊)出粮,你叫人有心机做都难啦!攞一份粮畀几多人"目及"住啊?要畀交警、交委、总公司、分公司有乘客……(十年前做公交司机每个月有两千多块到手,以那时的收入起码都叫做白领了,现在物价就好像头发拼命长,工资收入就好像胡须没得长,还要让人刮,现在一个月一千三四百块,你叫人安心做都难。一份工资让多少人盯住啊?要给交警、交委、总公司、分公司还有乘客……)

——公交司机生存状况近日成为热门话题,一个公交司机这样说。

2.憎人富贵厌人贫,冇分香港大陆嘅,呢啲人四周都有啦。(憎人富贵厌人贫,无分香港大陆的,这种人到处都有。)

——海珠广场港式茶餐厅,两个师奶喝茶聊天,一个这样说。

3.西关唔系一条路,系一个区,即系荔湾区,你去乜嘢路呀?(西关不是一条路,是一个区,就是荔湾区,你去什么路呀?)

——解放南路,一个路人问西关怎么走,街坊这样回答他。

4.甲:唔系话揾唔返份工,不过觉得打工始终冇咁好,成日要睇人脸色啫。(不是说找不到工作,不过总觉得打工始终不是那么好,老是要看别人脸色。)

乙:边个唔知阿妈系女人啊?就算畀你做老,依家样样嘢咁贵,你估老好易做呀?(谁不知道阿妈是女人,就算让你做老板,现在什么东西都贵,你以为老板容易做吗?)

——两个茶客喺度吹水
http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712200418.asp

7·29 我欲仁,斯仁至矣

栋笃论语·述而第七
子野专栏

【原文】子曰:「仁远乎哉?我欲仁,斯仁至矣!」

【译文】孔子话:「仁德距离我哋好远咩?我想要仁,仁即刻就到。」

【栋笃】「起初,神创造天地。地是空虚混沌,渊面黑暗……神说:要有光。就有了光……」《圣经·旧约》开篇嘅呢一句话,肯定系「史上最牛的一句话」。神(上帝)创造咗天地,又觉得天地之间太过黑暗,于是佢手一笃,话:「要有光。」天地间即刻就有咗光——哗,真系巴闭到咩噉!如果我系神,噉就……

(冇错,你已经系神喇,不过系「神咗」嘅神!)

咦,边个话我神咗?唔好噉喇大佬,揾餐晏仔啫。系,小弟我都知,佛教先至讲「人人皆可成佛」,基督教系唔会讲「人人皆可成上帝」口架……咩,我「扯得太远了」?远乎哉?不远也!孔Sir话斋:「我欲仁,斯仁至矣!」呢位仁兄讲嘢,真系几巴——哦,唔巴闭,好实际。

点解咁讲?嗱,佛教系讲人人都可以修持觉悟成佛,道教亦都讲人人都可以修炼得道成仙,但系呢两三千年嚟,除咗神话传说,有边个凡人成佛成仙口架?但系,儒家讲嘅「仁」呢,就唔系咩仙佛等等嘅「超人」境界,而系人嘅本性。所谓「人之初,性本善」,就系呢个意思喇。人嘅本性仁善,但系喺群体社会之中,受到种种诱惑、刺激,人会迷失自己嘅本性,离「仁」就越嚟越远喇。但系,如果有一日佢立志向仁,本性即刻就可以回归——噉,就系「我欲仁,斯仁至矣」喇,亦都系曾经讲过嘅「苟志于仁矣,无恶也」(4·4)。噉样,就同讲「原罪」嘅基督教同埋讲「因果」嘅佛教唔一样。三家都提倡积德行善,只不过,基督教徒嘅行善,系为咗「赎罪」,佛教徒系为咗「消业」或者「福报」,只有儒家嘅求仁,系向本性嘅回归。

当然喇,佛教中嘅禅宗,讲嘅亦都同孔Sir差唔多:我心即佛、见性成佛。修持,系为咗顿悟。不过,禅宗就一向都绝对咗啲,「本来无一物,何处惹尘埃」,咩善恶,咩仁义,卒之都系得个「空」字,不利于入世。噉样一对比,我哋就可以明白,点解呢两三千年嚟,儒家学说会喺中国占据统治地位喇。

(插图:老饼)

图:

我正喺度闭关修炼,召唤本性回归,你做咩突然走入嚟?  

但我明明系听到你叫「人嚟啊」口架!

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712200417.asp

7·29 我欲仁,斯仁至矣

栋笃论语·述而第七
子野专栏

【原文】子曰:「仁远乎哉?我欲仁,斯仁至矣!」

【译文】孔子话:「仁德距离我哋好远咩?我想要仁,仁即刻就到。」

【栋笃】「起初,神创造天地。地是空虚混沌,渊面黑暗……神说:要有光。就有了光……」《圣经·旧约》开篇嘅呢一句话,肯定系「史上最牛的一句话」。神(上帝)创造咗天地,又觉得天地之间太过黑暗,于是佢手一笃,话:「要有光。」天地间即刻就有咗光——哗,真系巴闭到咩噉!如果我系神,噉就……

(冇错,你已经系神喇,不过系「神咗」嘅神!)

咦,边个话我神咗?唔好噉喇大佬,揾餐晏仔啫。系,小弟我都知,佛教先至讲「人人皆可成佛」,基督教系唔会讲「人人皆可成上帝」?   ……咩,我「扯得太远了」?远乎哉?不远也!孔Sir话斋:「我欲仁,斯仁至矣!」呢位仁兄讲嘢,真系几巴——哦,唔巴闭,好实际。

点解讲?嗱,佛教系讲人人都可以修持觉悟成佛,道教亦都讲人人都可以修炼得道成仙,但系呢两三千年嚟,除咗神话传说,有边个凡人成佛成仙?但系,儒家讲嘅「仁」呢,就唔系咩仙佛等等嘅「超人」境界,而系人嘅本性。所谓「人之初,性本善」,就系呢个意思喇。人嘅本性仁善,但系喺群体社会之中,受到种种诱惑、刺激,人会迷失自己嘅本性,离「仁」就越嚟越远喇。但系,如果有一日佢立志向仁,本性即刻就可以回归——噉,就系「我欲仁,斯仁至矣」喇,亦都系曾经讲过嘅「苟志于仁矣,无恶也」(4·4)。噉样,就同讲「原罪」嘅基督教同埋讲「因果」嘅佛教唔一样。三家都提倡积德行善,只不过,基督教徒嘅行善,系为咗「赎罪」,佛教徒系为咗「消业」或者「福报」,只有儒家嘅求仁,系向本性嘅回归。

当然喇,佛教中嘅禅宗,讲嘅亦都同孔Sir差唔多:我心即佛、见性成佛。修持,系为咗顿悟。不过,禅宗就一向都绝对咗啲,「本来无一物,何处惹尘埃」,咩善恶,咩仁义,卒之都系得个「空」字,不利于入世。噉样一对比,我哋就可以明白,点解呢两三千年嚟,儒家学说会喺中国占据统治地位喇。

(插图:老饼)

图:

我正喺度闭关修炼,召唤本性回归,你做咩突然走入嚟?  

但我明明系听到你叫「人嚟啊」

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712200417.asp

孔乙己(选段3)

经典粤读  
余OK  

【原文】我从十二岁起,便在镇口的咸亨酒店里当伙计,掌柜说,样子太傻,怕侍候不了长衫主顾,就在外面做点事罢。外面的短衣主顾,虽然容易说话,但唠唠叨叨缠夹不清的也很不少。他们往往要亲眼看着黄酒从昙子里舀出,看过壶子底里有水没有,又亲眼看到将壶子放在热水里,然后放心:在这严重监督之下,羼水也很为难。所以过了几天,掌柜又说我干不了这事。幸亏荐头的情面大,辞退不得,便改为专管温酒的一种无聊职务了。

【粤读】我由十二岁开始,就喺镇口间咸亨酒店做伙记,掌柜话,我个样傻夹戆,怕招呼唔嚟啲长衫客,喺出面做啲嘢算嘞。出面啲短衫客,虽然好相与①啲,但系咿咿哦哦九唔搭八嘅都咪话唔少。佢哋耐不时要目及实啲黄酒扌畢出酒埕,睇过壶底有冇水,又望住个壶趸落热水处,噉先至放心:打雀噉眼睥鬼住②,想造马沟水都好难。所以过咗几日,掌柜又话我呢家嘢做唔嚟。好彩我个中介人几响朵③,冇炒到我,就嗌咗我做殸酒呢等④无聊杂差嘞。
      呢啲组合字打个双引号好啲,不过成个集团都搞唔到个字出嚟就差咗啲啦!
  【注解】①相与,若果换个现代啲讲法系「好nice」或者「易话为」等。

②此处以俗语译原文。另外全句原文净系用一个动词「看」,而译者用咗唔同嘅粤语动词「目及」「睇」「望」「睥」,可见更能细致描画短衫客谨小慎微嘅神态。

③「朵」即系名声。

④此处「等」训读作ting2(挺)音。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712200421.asp