QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5662|回復: 10

[語音切磋] 所有粵語地區啲人都將「z」讀成[zed]

所有粵語地區啲人(包括廣西)都將「Z」讀成傳統英式嘅 [zed],而啲 Mandarin 全部都讀成美式嘅 [zi:],點解呢?

估計係因為粵人同英國佬做生意比較早,甚至重早過美國佬立國。

另外,啲 Mandarin 都讀唔正 m, n,估計係因為 Mandarin 冇 [e] 呢個音。

唔係發成zed,係講成yi-ze,其實呢個字母粵語區人士好少發得正確,南漢有個觀點話因為粵語冇濁音,所以喺輔音前面加個元音音素(當元音係濁音)。另外一個常見發音錯誤嘅例子就係e-mail個e,我哋絕大多數人講成yi。
东莞人一般读作[ji-sed]。粤语本身没有z这个浊辅音,所以只好在发音前加个元音i(所有元音都是浊音)。这可能是当年粤人学英语时一个不错的练习浊音的方法,只可惜现在大家都意识不到。

我巖巖到美國嘅時候,D美國人就話點解你讀Zi讀成i-zed嘅,我就話系老師教嘅。

其實對于外語,我覺得廣東人同北方人無太大分別,關鍵系睇個老師點教。

热式,甘讲啱吾啱啊?

3歲學英語嘅時候就係讀「jit3 set1 或 it3 set1(Z粵拼)」,四年級先畀英語老師斧正為「zet(Z國際音標,音標為粵拼1聲)」,重有英文「W」都係,北方人讀英文字母好難聽,試過叫個北方人讀個伺服器密碼出嚟,聽到我啊,都唔知噏乜

原帖由 Lucciora 於 2007-12-21 04:34 發表 3歲學英語嘅時候就係讀「jit3 set1 或 it3 set1(Z粵拼)」,四年級先畀英語老師斧正為「zet(Z國際音標,音標為粵拼1聲)」,重有英文「W」都係,北方人讀英文單詞好難聽,試過叫個北方人讀個伺服器密碼出嚟,聽到我啊,都唔知噏乜   ...

w = 打不溜

推薦睇呢個視頻,《再由ABC學起》:

/zed/ or /zi:/

K. K.: /zεd/ or /zi/

原帖由 余OK 於 2007-12-19 19:27 發表   唔係發成zed,係講成yi-ze,其實呢個字母粵語區人士好少發得正確,南漢有個觀點話因為粵語冇濁音,所以喺輔音前面加個元音音素(當元音係濁音)。另外一個常見發音錯誤嘅例子就係e-mail個e,我哋絕大多數人講成yi。 ...

我意思嘅,因為其實好多人都唔係真係學英文嘅,佢哋只不過將「Z」當係一個符號嚟講嘅嗟,就好係「巴士」「士多」噉嗟。

粤人学英语好早啦,几百年前,连美国都未立国,我哋已经可以用英语同鬼做生意啦。