QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3277|回復: 6

[媒體錯字] 12.13《南方都市報》

白话广州

栋笃论语·述而第七

子野专栏

【原文】子曰:「圣人,吾不得而见之矣!得见君子者斯可矣!」子曰:「善人,吾不得而见之矣!得见有恒者斯可矣!亡而为有,虚而为盈,约而为泰,难乎有恒矣。」

【译文】孔子话:「圣人,我系见唔到口架
?喇,可以见到君子,就算唔错喇!」孔子话:「善人,我系见唔到口架?喇,可以见到有恒心行善嘅人,就算唔错喇!本来冇,就扮有;本来空虚,就扮满盈;本来贫困,就扮奢华——噉嘅人,系好难有恒心口架?。」

【栋笃】唔知大家仲
(重)记唔记得,喺「雍也第六」嘅最后一章,子贡问阿孔Sir话:「如有博施于民而能济众,何如?可谓仁乎?」孔Sir就话:「何事于仁,必也圣乎!尧舜其犹病诸……」嗱,喺孔Sir嘅「仁君排行榜」上边名列冠亚军嘅尧舜,都唔算系「圣人」,噉天底下确实冇「圣人」喇。所以,唔怪得朱熹对「圣人」嘅解释系:神明不测之号。噉君子呢,佢解释系「才德出众之名」。噉睇嚟,君子,系有可比性口架?,你喺一群人里边,才、德都叻过第啲人,你就系君子喇;圣人,系冇标准,亦系冇得比口架?

讲到善人,孔Sir又话冇,噉就奇喇。照依家嘅定义,所谓「善人」,就系行善积德嘅人——今年嘅「胡润慈善榜」上边,捐款过亿嘅「慈善家」就有15位,点解会冇呢?仲
(重)系要睇下朱熹嘅解释喇,佢话:善人者,志于仁而无恶。嗱,睇到未,要「无恶」噃。比尔·盖茨当然系慈善榜嘅No.1喇,但系佢嘅公司多次畀美国政府裁定为垄断——垄断,够「恶」嘞(喇)啩?更加唔好讲有唔少「慈善家」,系因为作恶过多,惊报应,先至行善积德嘞(嘅)。既然「善人」都系冇嘅,噉可以坚持「向善」嘅,算唔算呢?即系话,行善积德,关键一个「恒」字,要坚持落去。咩人坚持唔到啊(吖)?冇扮有,空扮满,穷扮富嘅人,实好难坚持落去嘞。

不过,孔Sir谂唔到嘅系,喺佢身后,「圣人」就层出不穷喇,比如咩咩画圣、医圣、诗圣、酒圣
等等(之类),而孔Sir更加谂唔到嘅系,佢亦都成为咗圣人,仲(重)系「至圣」——即系「圣中之圣」添,名声低咗少少嘅孟子,亦都有「亚圣」嘅称号。
  咁多「圣人」满天飞,只可以讲明一个问题:「圣人」嘅标准降低咗,「圣人」嘅名号畀人滥用。而对呢种滥用嘅恶搞,就系周星驰嘅《赌圣》喇。当神圣被恶俗嘅时候,无厘头,就噉样成为咗讽世嘅文化波谱,咔咔。 (插图:老饼)

嚟自:

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B13/200712130365.asp

半汤包 

时下广州有茶饮嘅地方基本上都有「上海小笼包」呢个品种,佢系属于灌汤包(本地人习惯叫「半汤包」)嘅一种。区别仅在于前者包馅入边加咗唔少姜啫。其实灌汤包系广州传统点心之一,喺广州历史悠久喇。好不幸(唔好彩),大概喺十年前,畀「入侵」嘅「上海小笼包」取代咗,唔系优胜劣汰,而系贪新厌旧、随大流啫。

事实上同多咗辛辣之味嘅上海小笼包相比,传统嘅本地灌汤包岂只更适合口味清淡嘅广州人——灌汤包里
(入)边嘅「汤」若然照传统方法制作,就好食好多,(重)适合任何人添喇!例如已经执笠嘅(改为:已经执咗笠  顺口啲唔会同后边「嘅」字重复)、位于北京路聚宝酒家旧址嘅「江苏馆」,虽然有个外省名称(称字可以去掉),但其灌汤包、煎饺够正,风味同其他酒家一致,所以无论本地人抑或喺附近逛街购物嘅外地人,都好多帮衬口架?

灌汤包皮系用一成熟面粉、九成生面粉、少量鸡蛋、清水搓成;用瘦肉、冬菇、虾仁等做馅。但至关键嘅系佢嘅「汤」——用新鲜猪皮熬成「猪皮胶」制成,味道特别鲜甜。但后来
(嚟)改用冇(无)色冇(无)味嘅大菜(琼脂)代替咗「猪皮胶」,就鲜味大失嘞!当然亦有好处:悭功夫吖嘛。

嗱,另一个关键之处就系食用方法嘞
(喇)。要即蒸即食,蒸好之后摆得耐,包入边嘅汤汁就会畀包皮吸晒口架?嘞。我哋时时喺酒楼食到啲所谓「冇嘢到」嘅上海小笼包,原因就喺呢度啰,所以最好系即点即蒸,或者睇住销量嚟蒸,唔懒得口架?!      

嚟自:   

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B13/200712130367.asp

同声同气   
  1.Sir,畀佢唱埋
啦屎(加个双引号会好啲)一支啦(喇)(Sir,让他唱完最后一支歌吧。)

——昌岗路一巴士站旁,一个街头卖艺者正在自弹自唱,围了几十人,忽然一辆城管执法车驶到,正要驱赶,有个路人向城管求情,结果城管站着听完青年唱完最后一支歌,青年在大家的掌声中收拾东西离去。

2.甲:依家教细路除咗唔好做坏事,仲
(重)有一样好紧要(现在教小孩除了不要做坏事,还有一样很重要)……

乙:乜嘢呀
(吖)(是什么)

甲:唔好做好人,真真假假,细路唔识分(不要做好人,真真假假,小孩分不清)

乙:大人都唔识分啦
(喇)(大人也分不清)

——晓港,两个师奶在小学门口等接小孩放学,聊起教育小孩的心得。

3.呢个「西关小姐」定系「西关阿姨」呀
(吖)(这个到底是西关小姐还是西关阿姨)

——西关小姐复赛现场,有人对参赛者评头品足。

4.半夜三点几嚟偷電线嘅,一冇咗电,我哋就追出去睇啦
(喇)。点知啲贼佬有二三十人,唔够佢打,仲(重)畀佢哋追返转头添(半夜三点几(多)**线,一没有电,我们就追出去看啦,谁知贼人(那些小偷)有二三十人,打不过他们,还让他们反过来追我们)(用「小偷」可能会好啲)

——市郊某村今年电线被盗69次,村民对来采访的电视台记者这样说。

5.女:圣诞节你谂住去边度玩呀
(吖)(圣诞节你准备去哪里玩呀?)

男:人哋个仔生日咋啵
(噃),关你乜嘢事呀?你阿爸生日你仲(重)记唔记得呀(吖)(别人的儿子生日,关你什么事呀?你阿爸生日你还记不记得呀?)

女:人哋个仔生日?(别人的儿子生日?)

男:耶稣吖嘛。(耶稣啊)

——一对少男少女在麦当劳开玩笑。        

嚟自:        http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B13/200712130369.asp   

气势如虹嘅《男儿当自强》

金曲寻味

卢碧玲

傲气面对万重浪/热血像那红日光/胆似铁打骨似精钢/胸襟百千丈/眼光万里长/我发奋图强做好汉/做个好汉子/每天要自强……让海天为我聚能量/去开天辟地/为我理想去闯……

呢首係
(系)中国人都听过、都识得哼番两句嘅《男儿当自强》,原唱者係(系)香港乐坛第一代实力派歌手林子祥。佢凭住独一无二嘅唱腔以及既柔情浪漫、又劲道十足嘅歌曲赢得无数歌迷嘅喜爱。

自细喺英国长大嘅林子祥,唱英文歌嗰时寂寂无闻,反而一转唱粤语歌就开始掂喔(
?)!尤其一曲意境优美嘅《在水中央》令佢声名大噪,迅速走红;及后推出(可删 )热血沸腾嘅《男儿当自强》仲(重)巴闭,一直以嚟唔知畀几多电影、电视攞去做插曲、背景音乐!

催人奋发嘅励志歌多不胜数,但呢首歌能喺当中脱颖而出实在归功于林子祥唱腔嘅别树一帜。唔知大家有冇留意,佢好多时唱到高音区係
(系)嗌、甚至尖叫出嚟嘅!噉会好听咩?但林子祥就叻喺呢度嘞——人哋唔好听,净得佢好听!

我哋千祈唔好以己度人,以为佢唔够气先至要嗌喔
?!听过佢嘅《十分十二寸》呢首歌嘅人都应该知道佢嘅好气、长气喇!事实上佢嘅「嗌」係(系)有选择性噶(嘅),譬如《男儿当自强》呢类劲歌,就能够通过「嗌」呢种特殊唱法,从而增强震撼力嘞(喇)

同样欣尝
(欣赏)林子祥音乐嘅另一种特色——佢唔少歌曲会将尾段重唱一至三遍,其间节奏由缓趋快、音调拾级而上,使人渐入佳境,使听者「肉紧」得嚟又入「戏」!正如《泽田研二》噉:火一般的他/将歌声温暖我/心声不禁要相和/热力又似火/烘烘燃亮我/迷人难如他的歌(重唱,转快……)

佢对日本歌星泽田研二嘅高度赞赏,何尝唔係
(系)我哋对林子祥音乐嘅感受?

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B13/200712130370.asp

冷暖邻居

广州随笔
江晖

礼拜六一早落楼,见到二楼嘅张姨喺佢屋企门口贴红纸。我问佢喺度贴咩呀
(吖),佢笑笑口话:「系噉贴下啫。」我临急临忙眼尾睄到横额写住「百年好合」,不过就费事八卦,走人。

中午返到屋企攰赖赖,瞓个晏觉喇,点知瞓到好稔嗰阵,畀几下爆破声吓醒咗。懵懵松松行去个窗度睇下,原嚟系有人结婚放礼炮仔。卒
(捽)下眼再睇真啲,新郎哥竟然系张姨个仔。我先谂起今朝佢贴红纸,原嚟系晏昼娶新抱。照计我同张姨咁多年楼上楼下,见亲面都会打招呼,对比今时今日好多楼层里边冷淡嘅邻居关系嚟讲,我哋都算熟嘞(喇),做乜今朝见到面,提都唔提下件大喜事呢?

读初中之前我住喺越秀区嘅一条横街入边,晚黑间间屋啲人都坐喺门口透
(唞)凉倾计,隔篱邻舍啲街坊,个个都识得,个个都好熟落。有间屋个婆婆因为同我阿爷同姓,就叫我阿爷做阿(亚)哥,我就叫佢做姑婆,叫到依家。后嚟大部分旧屋清拆,好多街坊都搬走晒,就拆剩我屋企呢边四间。而我哋间屋,依家就剩番阿爷阿嫲同个保姆住。隔篱住嘅伯伯婆婆依家都老晒嘞(喇),不过街坊之间嘅感情就有增冇(无)减,几家老人都成日窜门倾计(偈),有碗数碗有碟数碟。阿爷一开始请保姆嗰阵,隔篱咏姨见到间屋无拉拉(无那那?)多个人,仲(重)专登过嚟问下咩事。如果边家有咩喜事,就一定敲锣打鼓噉话畀其它(他)几家知道。啲老人仲(重)好关心我哋啲细嘅,我久唔久返去嗰边,佢哋都会问我依家做嘢做成点呀(吖)等等。

邻居关系疏远呢个话题好早就议论过,但我都冇去关心疏远嘅原因。我净系听过有个朋友话,依家个社会,你睇到新闻话边个中头奖,奖金几百万都可以冇反应,但你知道你隔篱屋个人发咗达或者过得好过你,就肯定会唔抵得,所以最好都系关埋栋
(度)门。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B13/200712130371.asp

啲字好细只,大家可能睇得比较辛苦——千祈唔好贪快,应该将标题同内文分开嚟复制、粘贴,以免将啲垃圾网页代码都带埋过嚟。

呢种风格的确系有别于我嗰种,可能对于某啲人嚟讲,系有新鲜感,较为方便、直观;但在我嚟讲,我就觉得嗰种对比性同纠错性似乎就唔够强烈嘞。

不过唔紧要嘅,你继续试住先,唔一定要按照我嗰套,睇下大家嘅反应如何再作改善——讲唔定大家钟意你呢种都唔定,唔一定要「萧规曹随」嘅。

原帖由 卢总 於 2007-12-17 17:20 發表 啲字好细只,大家可能睇得比较辛苦——千祈唔好贪快,应该将标题同内文分开嚟复制、粘贴,以免将啲垃圾网页代码都带埋过嚟。   呢种风格的确系有别于我嗰种,可能对于某啲人嚟讲,系有新鲜感,较为方便、直观;但在我嚟讲,我就 ...

多謝指點!!

我去改下啲字!