QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3473|回復: 12

[媒體錯字] 2007年12月 11号《南方都市報》

我哋唔想做「疍家鸡」 

街坊话事  

□Inzaggio  

近日深圳市政府开展咗一系列嘅政策性出租住房屋清退工作,统计资料显示,截至上个月20日,全市已收回808间政策性出租住房屋,租户承诺近期退房嘅亦有245间。听讲「深圳市民对此普遍叫好」。

点解收返咁多呢啲政策性嘅廉租房屋啊?原来好多係畀嗰啲已经买咗屋或者进行咗福利分房嘅公务员霸住,有人甚至爱嚟转手租出赚钱。难怪有人觉得,呢啲廉价租金嘅房屋同埋经济适用房屋未必能够按其本意,真正帮到中低收入阶层,佢哋只不过係「疍家鸡见水——得个望」。

疍(音「但」)家,指旧时珠江上以艇为家嘅人。呢啲水上人家有养鸡,鸡笼通常放喺艇尾,离水面好近。疍家鸡时时都见到珠江水,无奈被鸡笼阻隔,睇得唔食得,得个望,你话噉几痛苦啊!

可以睇到,其实政府为咗应对楼价不断飙升,照顾中低收入人士,已经做咗唔少嘢;今次嘅政策性出租住房屋清退工作亦好有成效。但係管中窥豹,我哋亦可发现政策性住房制度存在唔少问题:首先係相关部门嘅信息沟通机制唔够完善,点解可以畀咁多自己有屋嘅公务员钻空子,对佢哋嘅违规占行为未能及时查处;其次係相关法规唔健全,令部分人利用呢啲房屋牟取个人私利,同时唔使担心会被追究。

据了解,依家有唔少经济适用房屋名义上係为普通百姓,但实际上分配入住嘅都係国企职员或者公务员,根本就冇面向全体居民。甚至有唔少地方嘅经济适用房屋建设完全係为咗面子上好睇。可以相信,各种经济适用房屋或廉租房屋嘅建设力度会不断加大,但希望相关嘅完善嘅政策法规亦都要及时出台,使其能真正惠及大众。唔好令确有需要嘅中低收入阶层继续「疍家鸡见水」。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B11/200712110278.asp

近日深圳市政府开展咗一系列嘅政策性出租住房屋清退工作,统计资料显示,截至上个月20日,全市已收回808间政策性出租住房屋,租户承诺近期退房嘅亦有245间。听讲「深圳市民对此普遍叫好」。

点解收返咁多呢啲政策性嘅廉租房屋啊?原来好多畀嗰啲已经买咗屋或者进行咗福利分房嘅公务员霸住,有人甚至爱嚟转手租出赚钱。难怪有人觉得,呢啲廉价租金嘅房屋同埋经济适用房屋未必能够按其本意,真正帮到中低收入阶层,佢哋只不过「疍家鸡见水——得个望」。

疍(音「但」)家,指旧时珠江上以艇为家嘅人。呢啲水上人家有养鸡,鸡笼通常放喺艇尾,离水面好近。疍家鸡时时都见到珠江水,无奈被鸡笼阻隔,睇得唔食得,得个望,你话噉几痛苦啊!

可以睇到,其实政府为咗应对楼价不断飙升,照顾中低收入人士,已经做咗唔少嘢;今次嘅政策性出租住房屋清退工作亦好有成效。但管中窥豹,我哋亦可发现政策性住房制度存在唔少问题:首先相关部门嘅信息沟通机制唔够完善,点解可以畀咁多自己有屋嘅公务员钻空子,对佢哋嘅违规占行为未能及时查处;其次相关法规唔健全,令部分人利用呢啲房屋牟取个人私利,同时唔使担心会被追究。

据了解,依家有唔少经济适用房屋名义上为普通百姓,但实际上分配入住嘅都国企职员或者公务员,根本就冇面向全体居民。甚至有唔少地方嘅经济适用房屋建设完全为咗面子上好睇。可以相信,各种经济适用房屋或廉租房屋嘅建设力度会不断加大,但希望相关嘅完善嘅政策法规亦都要及时出台,使其能真正惠及大众。唔好令确有需要嘅中低收入阶层继续「疍家鸡见水」。

广州播客第198期 

同声同气  

□阿展专栏  

1.赵本山都系讲方言,佢水平好低咩?呢啲叫做「客家占地主」,你哋嚟到我哋广州地头揾食,要我嘅方言都唔畀讲,如果系萌塞嘅时代,赶你返乡下讲普通话先得。(赵本山都是讲方言的,难道他水平很低吗?这就叫做「客家占地主」,你来到我们广州地头找生活,我的方言都不准讲,如果是在不开明的年代,赶你回乡下讲普通话才行。)

——陈SIR讲到某校禁止学生讲方言的新闻时,气愤地说。

2.街坊:听讲你哋又加薪啰啵,加咗几多啊?(听说你们又加薪了,加了多少啊?)

老伯:未知口架,依家啲嘢咁贵,就算加两嚿都未补得番个裤裆呀。(还不知道,现在的物价这么高,就算加个两百块都未必能补上。)

——菜市场,街坊见到邻居老伯,聊起加退休金的事。

3.老板娘:你真系老实嘞。

靓女:要食就要食得心安理得,食得安心!

——靓女在水果档买水果老板娘多找了钱给她,她发现了,还回老板娘,老板娘不停讲:「你真系好人,多谢你。」

4.得啦,得啦,又长气又谮气,收线啦,老人院都唔收你呀,你估啲电话费平咩?(行了,行了,你真啰嗦,别说了,老人院都不收你了,你以为电话费便宜吗?」)

——小区里,一个阿婆拿着小灵通讲电话。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B11/200712110279.asp

1.赵本山都系讲方言,佢水平好低咩?呢啲叫做「客家占地主」,你哋嚟到我哋广州地头揾食,要我嘅方言都唔畀讲,如果系萌塞嘅时代,赶你返乡下讲普通话先得。(赵本山都是讲方言的,难道他水平很低吗?这就叫做「客家占地主」,你来到我们广州地头找生活,我的方言都不准讲,如果是在不开明的年代,赶你回乡下讲普通话才行。)

——陈SIR讲到某校禁止学生讲方言的新闻时,气愤地说。

2.街坊:听讲你哋又加薪啰,加咗几多啊?(听说你们又加薪了,加了多少啊?)

老伯:未知ロ架,依家啲嘢咁贵,就算加两嚿都未补得个裤裆呀。(还不知道,现在的物价这么高,就算加个两百块都未必能补上。)

——菜市场,街坊见到邻居老伯,聊起加退休金的事。

3.老板娘:你真系老实嘞。

靓女:要食就要食得心安理得,食得安心!

——靓女在水果档买水果老板娘多找了钱给她,她发现了,还回老板娘,老板娘不停讲:「你真系好人,多谢你。」

4.得啦,得啦,又长气又谮气,收线啦,老人院都唔收你呀,你估啲电话费平咩?(行了,行了,你真啰嗦,别说了,老人院都不收你了,你以为电话费便宜吗?」)

——小区里,一个阿婆拿着小灵通讲电话。

油角飘香 

广州往事  

□何彤  

嗰阵时过年,除咗买年桔、年花、年货之外,包油角炸油角都系过年嘅一个重头戏。成家人热热闹闹、开开心心咁喺屋企一齐喐手。

我哋屋企,妗母整油角就最叻喇,每年整油角都系由佢唱主角,佢整啲油角好好食口架。妗母未嫁畀舅父嗰阵,舅父屋企系唔整油角嘅,妗母过门后第一年,佢就开始整油角,咁我哋就有口福嘞。妗母喺度整油角,我同细佬就喺度「帮手」,话系帮手,其实系玩就真。我哋攞啲面粉呢猜吓猜吓,玩到不亦乐乎。妗母就好有心机咁整紧油角,猜好面粉,颜好面皮,扱好面胚,将啲花生、芝麻、白糖捞好做馅,跟手就一个个嚟包,包完就落油镬炸。一个个油角炸到金黄,油角香味四溢。有啲油角炸开咗口,妗母就用和蔼嘅口吻话我哋:「睇吓你俩个整嘅油角,变成笑口枣啦」。我哋顽皮咁笑嘞。年前嘅广州,到处都系油角飘香,充满年味。

而家妗母同好多广州人一样,都唔整油角嘞,我哋可能冇口福再食到佢整嘅油角。妗母整嘅油角,令人回味。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B11/200712110280.asp

嗰阵时过年,除咗买年桔、年花、年货之外,包油角炸油角都系过年嘅一个重头戏。成家人热热闹闹、开开心心喺屋企一齐喐手。

我哋屋企,妗母整油角就最叻,每年整油角都系由佢唱主角,佢整啲油角好好食口架。妗母未嫁畀舅父嗰阵,舅父屋企系唔整油角嘅,妗母过门后第一年,佢就开始整油角,我哋就有口福嘞。妗母喺度整油角,我同细佬就喺度「帮手」,话系帮手,其实系玩就真。我哋攞啲面粉呢「猜」下「猜」下,玩到不亦乐乎。妗母就好有心机整紧油角,「猜」好面粉,「颜」好面皮,扱好面胚,将啲花生、芝麻、白糖捞好做馅,跟手就一个个嚟包,包完就落油镬炸。一个个油角炸到金黄,油角香味四溢。有啲油角炸开咗口,妗母就用和蔼嘅口吻话我哋:「睇个整嘅油角,变成笑口枣。[X]我哋顽皮笑嘞。年前嘅广州,到处都系油角飘香,充满年味。

而家妗母同好多广州人一样,都唔整油角嘞,我哋可能冇口福再食到佢整嘅油角。妗母整嘅油角,令人回味。

拾荒老人 

广州笔记  

□司徒笨  

喺广州街头,经常可以见到孭住个纤维袋、衣着破破烂烂嘅外地人,我哋习惯叫佢「大袋佬」。佢哋揸住支铁钩,喺啲垃圾桶、垃圾堆里面左挖挖、右挖挖,揾紧可以卖钱嘅嘢。虽然佢哋都系揾食,不过因为经常搞到啲环境卫生好差,所以一向唔得人中意。

冇几耐之前,喺广州地铁里面,我竟然都见到「大袋佬」啵。不过呢个执垃圾嘅喺个阿伯。佢衣着整齐,坐喺站台的长凳上面,旁边放住一个大胶袋。唔留意嘅话,你会以为佢喺度等车,但其实唔喺。

有个后生仔揸住樽饮料行过佢身边,饮埋最尾一啖,然后掉落垃圾桶里面。阿伯见到,即刻起身行过去,喺垃圾桶里面执翻个樽出嚟,倒干净里面啲水,然后放落胶袋里面。直到嗰阵,我先知道佢系喺度执垃圾嘅,胶袋里面嘅都喺佢嘅战利品。列车到站之后,阿伯跟住上车,揾一个冇咁多人嘅地方企好。到咗下一站,佢又跟住落车。列车慢慢开出站台,我见到阿伯嘅身影就喺垃圾桶旁边出现。

类似嘅拾荒老人,喺地铁里面不时都可以见到,只不过我地冇发现啫。呢啲老人家年纪咁大,都要出嚟执垃圾,睇到都觉得几难受。不过始终系自食其力,我相信呢啲老人家会生活得更有自己嘅尊严。不过,随住对地铁卫生管理的加强,拾荒者将唔允许继续喺地铁里面执垃圾,将来老人家嘅背影,可能只会喺我哋嘅记忆里面出现啦。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B11/200712110281.asp

喺广州街头,经常可以见到孭住个纤维袋、衣着破破烂烂嘅外地人,我哋习惯叫佢「大袋佬」。佢哋揸住支铁钩,喺啲垃圾桶、垃圾堆里面左挖挖、右挖挖,揾紧可以卖钱嘅嘢。虽然佢哋都系揾食,不过因为经常搞到啲环境卫生好差,所以一向唔得人意。

冇几耐之前,喺广州地铁里面,我竟然都见到「大袋佬」。不过呢个执垃圾嘅个阿伯。佢衣着整齐,坐喺站台长凳上面,旁边放住一个大胶袋。唔留意嘅话,你会以为佢喺度等车,但其实唔

有个后生仔揸住樽饮料行过佢身边,饮埋最尾一啖,然后掉落垃圾桶里面。阿伯见到,即刻起身行过去,喺垃圾桶里面执个樽出嚟,倒干净里面啲水,然后放落胶袋里面。直到嗰阵,我先知道佢系喺度执垃圾嘅,胶袋里面嘅都佢嘅战利品。列车到站之后,阿伯跟住上车,揾一个冇咁多人嘅地方企好。到咗下一站,佢又跟住落车。列车慢慢开出站台,我见到阿伯嘅身影就喺垃圾桶旁边出现。

类似嘅拾荒老人,喺地铁里面不时都可以见到,只不过我冇发现啫。呢啲老人家年纪咁大,都要出嚟执垃圾,睇到都觉得几难。不过始终系自食其力,我相信呢啲老人家会生活得更有自己嘅尊严。不过,随住对地铁卫生管理加强,拾荒者将唔允许继续喺地铁里面执垃圾,将来老人家嘅背影,可能只会喺我哋嘅记忆里面出现[广州话一般唔会讲「难受」,只会讲「难过」。]

禁猪理由

白话广州

例汤正  

□老饼专栏  

今日汤料:话说东莞将从2009年起全面禁止养猪,据称是因为畜禽养殖业污染严重,养猪不划算。对此有人质疑:此举是否合法?养猪业是否城市主要污染源?  

新闻背景:《南方都市报》2007年12月5日A06版《东莞后年全面禁止养猪》  

唔系话啲猪嘅产量唔够咩?点解又话要禁止养猪嘅!  

因为养猪污染太大,你睇,佢哋食嘅系猪潲,痾嘅系猪屎,几核突啊!  

有种动物食嘅比猪潲仲奢侈,痾嘅比猪屎仲核突,系咪更加要禁呢?

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B11/200712110284.asp

今日汤料:话说东莞将从2009年起全面禁止养猪,据称是因为畜禽养殖业污染严重,养猪不划算。对此有人质疑:此举是否合法?养猪业是否城市主要污染源?  

新闻背景:《南方都市报》2007年12月5日A06版《东莞后年全面禁止养猪》  

唔系话啲猪嘅产量唔够咩?点解又话要禁止养猪嘅!  

因为养猪污染太大,你睇,佢哋食嘅系猪潲,痾嘅系猪屎,几核突啊!  

有种动物食嘅比猪潲奢侈,痾嘅比猪屎核突,系咪更加要禁呢?

奸人语录(二) 

粤讲粤白  

□粤语协会Ungoo Chan  

1.得闲奸一奸,大病都好返。

2.而家做黄飞鸿徒弟,真系咁多着数,系人都知啦。正所谓人间有情,你未死就送你一程①。

3.我哋啲奸人呢,聪明人就怕我。系啲笨人蠢人先会信我嘅啫。

4.一个纯情嘅少女忽然间发姣,真系一个谜。

5.女人过咗60斤,男女授受不亲。

6.我哋呢啲浪子,系唔会等女人,只有女人等我。

7.我哋呢啲浪子,系唔会去揾阿爹,只会阿爹嚟揾我。

8.人哋扮靓系越扮越靓,唔系越扮越攞命吖嘛!一笃牛屎插朵花,始终都系一笃牛屎,你明唔明呀②?

9.一条死鱼掉返落海,佢始终系一条死鱼吖嘛,点解你唔接受自己就系一条死鱼呢?

10.你系丑,但丑系冇罪口架嘛,但系唔知丑就罪大恶极?。

11.女人唔系鸡屎鸭屎,就系猪屎啦,我话你牛屎,讲紧你系最高级?。

12.古语有云:嘢可以乱食,礼物唔好嫌多③。

宁可信其有,信咗唔使忧。

注解:

①:「送人一程」,广州话除咗有「送行」之意,仲表示「送人去死」,系「杀人」嘅委婉讲法。

②:广东俗语「一朵鲜花插喺牛粪上」,意思系「美女配臭男」。

③:巧改自「嘢可以乱食,说话唔可以乱讲」。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B11/200712110282.asp

1.得闲奸一奸,大病都好返。

2.而家做黄飞鸿徒弟,真系咁多着数,系人都知啦。正所谓人间有情,你未死就送你一程①。

3.我哋啲奸人呢,聪明人就怕我。系啲笨人蠢人先会信我嘅啫。

4.一个纯情嘅少女忽然间发姣,真系一个谜。

5.女人过咗60斤,男女授受不亲。

6.我哋呢啲浪子,系唔会等女人,只有女人等我。

7.我哋呢啲浪子,系唔会去揾阿爹,只会阿爹嚟揾我。

8.人哋扮靓系越扮越靓,唔系越扮越攞命吖嘛!一笃(?)牛屎插朵花,始终都系一笃(?)牛屎,你明唔明呀②?[呢个字好有问题!]

9.一条死鱼掉返落海,佢始终系一条死鱼吖嘛,点解你唔接受自己就系一条死鱼呢?

10.你系丑,但丑系冇罪ロ架嘛,但系唔知丑就罪大恶极[电子版显示唔到「喎」呢个字。]

11.女人唔系鸡屎鸭屎,就系猪屎啦,我话你牛屎,讲紧你系最高级

12.古语有云:嘢可以乱食,礼物唔好嫌多③。

宁可信其有,信咗唔使忧。

注解:

①:「送人一程」,广州话除咗有「送行」之意,表示「送人去死」,系「杀人」嘅委婉讲法。

②:广东俗语「一朵鲜花插喺牛粪上」,意思系「美女配臭男」。

③:巧改自「嘢可以乱食,说话唔可以乱讲」。

原帖由 卢总 於 2007-12-16 17:03 發表   ①:「送人一程」,广州话除咗有「送行」之意,表示「送人去死」,系「杀人」嘅委婉讲法。

供稿原版係:①:「送人一程」,广州话除咗有「送行」之意,另一個意思表示「送人去死」,系「杀人」嘅委婉讲法。

特意說明,以免食死貓。